Αρχική Διεθνή Με σημαντικά αποτελέσματα και νέα δυναμική για το μέλλον ολοκληρώθηκε η επίσκεψη...

Με σημαντικά αποτελέσματα και νέα δυναμική για το μέλλον ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, στην Κίνα

Με σημαντικά αποτελέσματα και νέα δυναμική για το μέλλον ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Κίνα (Σαγκάη, Ντουνχουάνγκ, Πεκίνο, 17-24 Σεπτεμβρίου 2017) της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου. Η Υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό της, Λούο Σουγκάνγκ, «Μνημόνιο συνεργασίας για τη συνδιοργάνωση του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας». «Αυτό που ζούμε στην Κίνα είναι αξιοσημείωτο: η θέρμη με τη οποία μας περιβάλλουν οι Κινέζοι και το ενδιαφέρον τους για τον Ελληνικό πολιτισμό είναι συγκινητικό. Διότι αναγνωρίζουν στην Ελλάδα τον μεγάλο πολιτισμό που είναι παράλληλος με τον δικό τους αρχαίο πολιτισμό. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος ανάμεσα στους δύο αυτούς πολιτισμούς θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες» ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αμοιβαία επιθυμία τους να συνεχίσουν την επιτυχή συνεργασία και να σχεδιάσουν ένα πενταετές πρόγραμμα-σχέδιο δράσης και συνεργασιών που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να διευρύνουν τις σχέσεις τους. «Το Μνημόνιο Συνεργασίας δεν αφορά μόνο την τρέχουσα χρονιά. Ήταν κοινή επιθυμία να επεκταθεί και στο έτος 2018 αλλά όχι μόνο, να προχωρήσει και στα επόμενα χρόνια, κάτι που δείχνει πόση σημασία έχει η συνεργασία και η ανταλλαγή ανάμεσα στις δύο χώρες με τόσο σημαντικούς και αρχαίους πολιτισμούς» διευκρίνισε η Υπουργός.

Εκτός από τις πολιτιστικές ανταλλαγές, οι κ.κ. Κονιόρδου και Λούο, συμφώνησαν στην πλήρη αξιοποίηση της νέας δυναμικής που δημιουργεί η μεγάλη πρωτοβουλία one belt one road στον πολιτισμό. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η ελληνική πρωτοβουλία ancient civilizations forum όπου σημαίνοντα ρόλο παίζει η Κίνα.

Καλλιτεχνική εκπαίδευση και τεχνογνωσία στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας και συντήρησης
Η Υπουργός συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Ακαδημίας του Ντουνχουάνγκ, δεδομένης της εξειδίκευσής της στους τομείς της αρχαιολογικής συντήρησης και έρευνας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανταλλαγών εκθέσεων και η προώθηση συνεργασιών μεταξύ συντηρητών, η ανάπτυξη κοινών πρότζεκτ, εκπαιδευτικών ανταλλαγών και διοργάνωσης συνεδρίου.
Η Λυδία Κονιόρδου ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην έναρξη του «2nd Silk Road Culture Expo» στην ιστορική πόλη του δρόμου του μεταξιού Ντουνχουάνγκ της Κίνας. Στην ομιλία της, η οποία έλαβε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή, μίλησε για το έτος πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας Κίνας ως μοντέλου πολιτιστικής συνεργασίας.
Δημιουργία Κέντρου Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου στην Θεατρική Ακαδημία Σαγκάης (Shanghai Theatre Academy)
Κατά την επίσκεψή της στη Σαγκάη, η Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το Κέντρο Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου εντός της Θεατρικής Ακαδημίας της Σαγκάης (STA). Είχε προηγηθεί συνάντηση με την διοίκηση της Ακαδημίας και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο Lou Wei, τον αντιπρόεδρο Gong Baorong και το διδακτικό προσωπικό. Στη συνάντηση, η Υπουργός τόνισε ότι θα επιδιώξει την ενίσχυση ανταλλαγών εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητών μεταξύ του STA και του δικτύου αρχαίου δράματος στην Ελλάδα, δηλαδή του Λυκείου Επιδαύρου, του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς, του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος στην Ελευσίνα και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία της να υπάρξει ανταλλαγή θεατρικών παραγωγών μεταξύ του Ελληνικού Φεστιβάλ και του Shanghai International Arts Festival που πραγματοποιείται στη Σαγκάη κάθε Οκτώβριο. Τόνισε την έμφαση που θα δώσει η ελληνική πλευρά σε μεταφράσεις, ιδίως συγχρόνων θεατρικών έργων, σε εφαρμογή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη προσφάτως μεταξύ των δύο χωρών και, τέλος, εξέφρασε υποστήριξή της στην ανταλλαγή σκηνοθετών για την υλοποίηση μικτών παραγωγών. Πέραν αυτών, προέβη σε ανάλυση της θεατρικής παράδοσης των δύο χωρών και των προοπτικών συνεργασίας που διανοίγονται για το μέλλον.

Διεθνές Δίκτυο για το Αρχαίο Δράμα
Στο Πεκίνο η Υπουργός έδωσε διάλεξη με θέμα το Αρχαίο Δράμα στο κατάμεστο αμφιθέατρο της φημισμένης Ακαδημίας Θεάτρου της πρωτεύουσας και συζήτησε με τον Διευθυντή της Ακαδημίας για ανταλλαγές και συνεργασίες στον τομέα της θεατρικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του νεοσύστατου Διεθνούς Δικτύου για το Αρχαίο Δράμα.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Θεάτρων Ελλάδας-Κίνας
Στην πρωτεύουσα της Κίνας η Λυδία Κονιόρδου συναντήθηκε με τον, Πρόεδρο του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, Zhou Yuyuan και υπόγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Θεάτρων Ελλάδας και Κίνας, το οποίο θα λάβει χώρα το 2018. Επιπλέον αποφάσισαν την επέκταση της θεατρικής συνεργασίας των δύο σκηνών μέσω οργανωμένου πενταετούς σχεδίου κοινών δράσεων.

Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Πεκίνο
Κατά την παραμονή της στο Πεκίνο η Υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο, το πρώτο που πραγματοποιείται στην Κίνα. Η έναρξη της ελληνικής κινηματογραφικής εβδομάδας έγινε με τη βραβευμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία». Το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Πεκίνο αποτελεί την απαρχή για μια μακρά συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των παραγωγών, συμπαραγωγών και διανομής ταινιών. Επίσης η Λυδία Κονιόρδου, συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή του Μουσείου των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης και συζήτησαν την δυνατότητα ανταλλαγής εκθέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Εγκαίνια της έκθεσης «Το Σώμα–Η Ψυχή–Ο Τόπος. Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες»
Αφιερωματική ειδική έκθεση με θέμα «Το Σώμα–Η Ψυχή–Ο Τόπος. Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες» του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενείται από 24 Σεπτεμβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη Κίνας, στο πλαίσιο της «7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης» του Πεκίνου (24/9 -15/10/2017). Την έκθεση εγκαινίασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου το πρωί της 24ης Σεπτέμβρη. Η κα Κονιόρδου ήταν η κεντρική, μοναδική ξένη ομιλήτρια της Έκθεσης και τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης. Φορέας-διοργανωτής της έκθεσης είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Την έκθεση επιμελούνται η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Διεθνές Φόρουμ για την Προστασία των Αρχαίων Πολιτισμών
Η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ.Α., Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ήταν η κεντρική ομιλήτρια στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Διεθνούς Φόρουμ για την Προστασία των Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη, με πρωτοβουλία του Μουσείου των Ανακτόρων και του Γενικού Διευθυντή του, Δρ. Σαν. Η κα Βλαζάκη πραγματοποίησε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση των παρεμβάσεων της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε ποικίλους αρχαιολογικούς χώρους, νέα ευρήματα και νέους τρόπους συντήρησης. Στο φόρουμ πήραν μέρος πάνω από 80 σύνεδροι, οι οποίοι με τις ανακοινώσεις τους έδωσαν μια πανοραμική εικόνα του τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη, όσον αφορά στο θέμα της διατήρησης, της συντήρησης, της ανάδειξης αλλά και τι ιδέες υπάρχουν σχετικά με τη σημασία των αρχαίων πολιτισμών για τη σημερινή ζωή.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ έλαβαν χώρα διαφορετικές στρογγυλές τράπεζες, στις οποίες συμμετείχαν τόσο η Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ.Α. όσο και ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμαλής. Ο τελευταίος στην εισήγησή του παρουσίασε το θέμα της «Συντήρησης και Ανάδειξης των εκθεμάτων του Μουσείου της Ακρόπολης με νέους τρόπους και προσεγγίσεις». Παράλληλα, ως Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης και του Μουσείου της Ακρόπολης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.