Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική – Η επόμενη ημέρα

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική – Η επόμενη ημέρα

Υπό έλεγχο τέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η καταστροφική πυρκαγιά που επί τρεις συνεχείς ημέρες κατέκαψε τεράστια δασική έκταση στις περιοχές του Καλάμου προς Αγίους Αποστόλους, Πολυδενδρίου – Καπανδριτίου, Βαρνάβα και μέχρι τα όρια του Γραμματικού χάρη στην τιτάνια υπεράνθρωπη δουλειά των πυροσβεστών.
Η σημερινή καλύτερη εικόνα χωρίς κανένα ενεργό μέτωπο στην περιοχή είναι αποτέλεσμα της άοκνης και αφανούς προσπάθειας των πυροσβεστών, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έδωσαν μεγάλη μάχη προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά και να μην υπάρχουν επικίνδυνες εστίες για πιθανή αναζωπύρωση τις πρωινές ώρες με την ενίσχυση των ανέμων.
Η κινητοποίηση όλων αυτών των ημερών ήταν τεράστια τόσο από πλευράς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη διάθεση πολλών εναέριων μέσων αλλά και 80 πυροσβεστικών οχημάτων και μεγάλου αριθμού πεζοπόρων τμημάτων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όσο και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας αυτής, από τον Δήμο Ωρωπού και τους δήμους της Αττικής, οι οποίοι διέθεσαν αντίστοιχο αριθμό υδροφόρων αλλά και μηχανήματα έργου συμβάλλοντας στις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συνδρομή της Αστυνομίας, της Τροχαίας και του ΕΚΑΒ ενώ πολύτιμη υπήρξε και η συμβολή των εθελοντών από όλη την Αττική (εθελοντικές ομάδες, σύνδεσμοι προστασίας δασών – ορεινών όγκων, πρόσκοποι κλπ.).
Η πρώτη εκτίμηση για τα καταστροφικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς είναι ότι έχουν καεί 18.000 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης και 20 σπίτια στην περιοχή του Καλάμου. Μετά από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού και η Δημοτική Ενότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ακριβής αποτίμηση της κατάστασης και καταγραφή των ζημιών σε οικίες, επιχειρήσεις και επαγγελματικούς χώρους, αλλά και καλλιέργειες στις πληγείσες περιοχές ενώ θα αποφασιστούν μετά από σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ωρωπού τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση των ζημιών των κατοικιών και των περιουσιών που καταστράφηκαν, την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι συνεργάστηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς και ιδιαίτερα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τους εθελοντές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως στα στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και στους υπαλλήλους του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.