Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στην Βόρειοανατολική Αττική

Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στην Βόρειοανατολική Αττική

Από δημοσιεύσεις Πέτρου Φιλίππου – Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής

Στο Μετόχι και το Μικροχώρι έδωσαν την κύρια μάχη όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί οι πυροσβέστες στη μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα μέτωπα στο Βαρνάβα και το Γραμματικό.

Η νύχτα κύλησε κυρίως με αναζωπυρώσεις σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς και ιδίως προς την πλευρά του Καπανδριτίου, τις οποίες αντιμετώπισαν ικανοποιητικά οι δυνάμεις πυρόσβεσης, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με το πρώτο φως του ήλιου ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα, στις εστίες της πυρκαγιάς, τα οποία θα δώσουν και την ακριβή εικόνα σε όλη την έκταση που καίγεται ακόμη ώστε να κινηθούν ανάλογα και οι επίγειες δυνάμεις. Τα πρώτα εναέρια που ξεκίνησαν να επιχειρούν στην πυρκαγιά είναι τέσσερα ελικόπτερα.

Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Εν τω μεταξύ από χθες η Περιφέρεια Αττικής που από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Αττική διαθέτοντας συνολικά 26 υδροφόρες και 7 μηχανήματα έργου.

Ανακοίνωσε πως μετά από αίτημα της στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 οι Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού, και η Δημοτική Ενότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. 

Παρακαλούνται οι πολίτες των οποίων οι κύριες κατοικίες επλήγησαν εξαιτίας της πυρκαγιάς και συντρέχει περίπτωση για την κάλυψη αναγκών διαμονής – διατροφής, να απευθύνονται στον Δήμο Ωρωπού, προκειμένου να διαμείνουν σε κοντινά καταλύματα.
Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε τυχόν αιτήματα επιχειρήσεων για ζημιές από την πυρκαγιά. Η καταγραφή ζημιών σε οικίες και η εκκίνηση όλων των διαδικασιών για τις κατά το νόμο προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, θα ξεκινήσει επίσης μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς από τους οικείους Δήμους. 
Μετά τη διενέργεια αυτοψιών και την καταγραφή των ζημιών από επιτροπές των Δήμων και της Περιφέρειας σε οικίες και επιχειρήσεις θα υποβληθεί από την Περιφέρεια και το Δήμο αίτημα της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών.
Τέλος καλούνται οι πολίτες να συμμορφώνονται άμεσα με τις υποδείξεις των Αρχών και να διευκολύνουν το έργο τους, αποφεύγοντας να διέρχονται ή να σταθμεύουν στις οδούς διέλευσης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, καθώς και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις από και προς τις περιοχές αυτές.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.