Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Αττικός Αμπελώνας – ένα προϊόν με ιστορικές ρίζες, ποιοτικό παρόν και διασφαλισμένο...

Αττικός Αμπελώνας – ένα προϊόν με ιστορικές ρίζες, ποιοτικό παρόν και διασφαλισμένο μέλλον

«Ο Αττικός Αμπελώνας μπορεί να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει, μόνο αν εμείς κάνουμε όσα δεν είχαν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες – αν δηλαδή καλύψουμε χωρίς χρονοτριβή το χαμένο έδαφος» επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, που συνδιοργάνωσαν, τη Πέμπτη 6 Ιουλίου, η Περιφέρεια με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece) με τίτλο «Ο Αττικός Αμπελώνας», στο Ζάππειο Μέγαρο. «Μαθαίνοντας δηλαδή μέθοδο και τεχνογνωσία από εκείνες τις Περιφέρειες, εντός κι εκτός Ελλάδας, που διαθέτουν κορυφαία προϊόντα».
«Και για αυτό εμείς σήμερα εγγράφουμε αυτή την προσπάθεια, και όχι απλά μία εκδήλωση, ως έναν κρίκο της αλυσίδας των τριών Ε: Ενημέρωσης, Επενδύσεων, Εξαγωγών. Τα 3 Ε μίας συλλογικής προσπάθειας. Από την Περιφέρεια Αττικής, το Enterprise Greece μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», συνέχισε η ίδια.
Η Περιφερειάρχης έκανε λόγο για απαιτητικό διακύβευμα που επιβάλλει συστράτευση, αφοσίωση, σύστημα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. «Για να μάθουμε καταρχήν στην Αττική, στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συγκεκριμένων στρατηγικών επιλογών, την αξία του Αττικού Αμπελώνα, την αξία των κρασιών του, βάζοντας τις βάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και για την οικοδόμηση εκείνων των προϋποθέσεων εξαγωγών των κρασιών του», ανέφερε η Περιφερειάρχης.
Η ίδια υπογράμμισε ότι ο Αττικός Αμπελώνας, αν και διαθέτει πολλές προϋποθέσεις, δεν κατέχει την ανάλογη με τις ιδιαίτερες ποικιλίες του και με τα τόσο ξεχωριστά ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά, θέση σε εθνικό επίπεδο. «Δεν έχει καταφέρει, με άλλα λόγια, να γίνει brand name μιας ξεχωριστής ταυτότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης. «Ωστόσο συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ταυτότητας πολιτισμικής, ιστορικής, γαστρονομικής, τουριστικής», παρατήρησε η ίδια.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής ο Βουλευτής Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας την Ένωση Κεντρώων η Βουλευτής Β’ Πειραιά, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος υπογράμμισε την εξαιρετική ποιότητα οίνου, που παράγει η Αττική.


Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:
• Δεν πρόκειται για μία ακόμη εκδήλωση, αλλά ουσιαστικά, μία κοινή προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής και του Enterprise Greece, δύο φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας που ενώνουν τις δυνάμεις τους και επιχειρούν, σε άνυδρους οικονομικά καιρούς, να αλλάξουν τα δεδομένα.
• Επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με κοινωνικά συνεκτικό τρόπο και με έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, το νέο επιχειρείν.
• Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε επιλέξει μία νέα, τη μόνη, κατά τη γνώμη μου, αποτελεσματική μέθοδο – αυτή των πολύπλευρων και πολυεπίπεδων συνεργειών μεταξύ φορέων της δημόσιας και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας για να αναδείξουμε έναν τομέα, όπως ο πρωτογενής τομέας της Αττικής, μέσα από ένα εμβληματικό, όσο και ξεχωριστό της προϊόν. Ένα προϊόν με ιστορικές ρίζες, ποιοτικό παρόν και διασφαλισμένο μέλλον. Τον Αττικό Αμπελώνα.
• Η Αττική, ο Αττικός Αμπελώνας και οι ποικιλίες του, οι οίνοι της Αττικής αποτελούν ένα από τα εν δυνάμει σημαντικότερα ‘χαρτιά’ αυτού του νέου μοντέλου ανάπτυξης, που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του χθες, του σήμερα και του αύριο, στο ευρύτερο πλαίσιο της στήριξης του πρωτογενούς τομέα.
• Δημιουργούμε έτσι τους όρους για την επίτευξη των δύσκολων στόχων της εξωστρέφειας, της αναγνωρισιμότητας, της προώθησης του Αττικού Αμπελώνα.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρήστος Στάικος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece), ο Χάρης Λαμπρόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και Πρόεδρος του Ινστιτούτου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ενώ τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Δημήτρης Χατζηνικολάου, Δρ. Οινολογίας.

Στη παρέμβασή του ο Οινολόγος κ. Γιώργος Βασιλείου, πρότεινε τη δημιουργία Στρατηγικού σχεδίου για τον Αμπελώνα της Αττικής, από την Περιφέρεια, που να περιλαμβάνει σχέδιο Marketing για την την αύξηση των εξαγωγών και ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου του κρασιού και το οποίο θα ακολουθούν οι οινοποιοί.

Το Κτήμα Βασιλειου, όπως γράφει στο προσωπικό του FB ο κ. Βασιλείου, χαιρετά την πρωτοβουλία της κ.Δούρου, όπως και κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει, υποστηρίζει και αναδεικνύει τις δυνατότητες του αττικού αμπελώνα! Γι’ αυτό και ήταν εκεί, δυναμικά παρόν!Η κα Μαρία Αλιφραγκή από το Signature Travel πρότεινε τη δημιουργία εκδρομών από τη Περιφέρεια με στόχο τη προβολή και ανάδειξη του Αττικού Αμπελώνα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ.Οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου

 

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.