Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στη “Βραδιά τιμής” στον Σταύρο Κουγιουμτζή, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περισσότεροι από...

Στη “Βραδιά τιμής” στον Σταύρο Κουγιουμτζή, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περισσότεροι από 5000 Θεσσαλονικείς

Συγκινητική η στιγμή όταν η Αιμιλία Κουγιουμτζή τραγούδησε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα μερικές από τις αξέχαστες δημιουργίες του συζύγου της, του μεγάλου θεσσαλονικιού, Σταύρου Κουγιουμτζή.
Το Σάββατο 24 Ιουνίου, στη Βραδιά Τιμής στον Σταύρο Κουγιουμτζή, ένα νέο, ετήσιο θεσμό που φιλοδοξεί να καθιερώσει από φέτος το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Βραδιά Τιμής θα είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη σ’ έναν άνθρωπο του χώρου της μουσικής από την Κεντρική Μακεδονία, που μπορεί να είναι συνθέτης, στιχουργός ή ερμηνευτής.
Για τη φετινή – εναρκτήρια Βραδιά Τιμής επιλέχτηκε να τιμηθεί ο αείμνηστος Σταύρος Κουγιουμτζής, ένας αγαπημένος συνθέτης που φυσικά θα είναι πάντα «παρών» μέσα από τα τραγούδια του και το ξεχωριστό ήθος που διέθεταν τόσο αυτά όσο και η δική του αύρα. Στη συναυλία συμμετείχαν, οι Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Κουγιουμτζή, Λιζέτα Καλημέρη, Ανδρέας Καρακότας, την ίδια ώρα πρόβλήθηκαν σε μεγάλη οθόνη στιγμιότυπα, συνεντεύξεις και άγνωστο υλικό από τη ζωή και το έργο του συνθέτη.

Βραδιά Τιμής
Εδώ και αρκετό καιρό, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ορατό, αναγνωρίσιμο, συνεπές και κυρίως ποιοτικό σώμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, τόσο με άξονα την «έδρα» του, τον «Αλέξανδρο», όσο και με τις παρεμβάσεις του σε εμβληματικούς χώρους (όπως έγινε στην Ροτόντα), αλλά και εκτός τειχών Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό κι έχοντας κατά νου να δημιουργηθούν θεσμοί και δράσεις που θα «συνομιλούν» με τη διαχρονία της πόλης και της περιφέρειας, καθιερώνεται από φέτος η Βραδιά Τιμής. Μια μουσική εκδήλωση – αφιέρωμα που θα γίνεται κάθε χρόνο, θα τιμά και θα αναφέρεται σε έναν άνθρωπο της μουσικής από την Κεντρική Μακεδονία. Με μια μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο για όλους, αλλά και με ιδιαίτερους φόρους τιμής που σταδιακά θα εμπλουτιστούν και θα εμπλέκουν όλη την πόλη, από το χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, μέχρι αυτόν της νεανικής έκφρασης και κουλτούρας.
Για την ανάδειξη, καθιέρωση και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του νέου θεσμού, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε τη στήριξη ανθρώπων της μουσικής και τη συμμετοχή τους σε μια Καλλιτεχνική Επιτροπή Στήριξης. Δεν πρόκειται για μια ακόμη διακοσμητική επιτροπή, αλλά για μια μεγάλη καλλιτεχνική παρέα δημιουργικών ανθρώπων, των οποίων τις προτάσεις και τις ιδέες αναλαμβάνει να υλοποιεί το Κέντρο Πολιτισμού.

Σταύρος Κουγιουμτζής (1932 – 2005)
Ο φετινός τιμώμενος φυσικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μικρασιάτης στην καταγωγή, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε το 1932 στη Θεσσαλονίκη. Με το χώρο της μουσικής ήρθε σε επαφή σε ηλικία 15 ετών, οπότε κι άρχισε τις σπουδές του στη σχολή πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο τραγούδι του το έγραψε το 1960. Ήταν το «Περιστεράκι», με το οποίο συμμετείχε ένα χρόνο αργότερα στο Φεστιβάλ του ΕΙΡ, με ερμηνεύτρια τη Ζωή Κουρούκλη. Ακολούθησε μια σειρά από τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, όπως «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», καθώς και μια σειρά από συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής: Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Πουλόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Καίτη Χωματά.
Το 1966 μπήκε δυναμικά και στο χώρο του θεάτρου, γράφοντας τη μουσική για το έργο του Γιώργου Θέμελη «Το ταξίδι», το οποίο ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, σε σκηνοθεσία Ευγένιου Σπαθάρη.
Την επόμενη χρονιά μετακόμισε στην Αθήνα κι άρχισε μια μεγάλη συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ και με τον ανερχόμενο τότε τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα και τον Γιάννη Καλατζή, ενώ αργότερα, «συναντήθηκε» με την Χαρούλα Αλεξίου, την Βίκυ Μοσχολιού, τον Δημήτρη Μητροπάνο, την Άννα Βίσση. Αυτή την περίοδο έγραψε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του, που έμειναν στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου: «Κάπου νυχτώνει», «Πού ’ναι τα χρόνια», «Όλα καλά κι όλα ωραία», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς».
Αν και εξαιρετικός στιχουργός των μεγαλύτερων επιτυχιών του, συνεργάστηκε με σπουδαίους στιχουργούς (Σ. Τσώτου, Μ. Μπουρμπούλη, Μ. Ελευθερίου, Λ. Παπαδόπουλο) και ποιητές (Γ, Θέμελης, Ντ. Χριστιανόπουλος, Κ. Βάρναλης), δημιουργώντας για περισσότερο από 30 χρόνια κλασσικά λαϊκά τραγούδια, με ιδιαίτερη απήχηση στον κόσμο.
Ακολούθησε μια ηθελημένη σιωπή 11 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων επέστρεψε στη γενέτειρα του. Κατόπιν προτροπής του Γιώργου Νταλάρα, επανήλθε το 1997, με κομμάτια βασισμένα στη βυζαντινή υμνογραφία, που παρουσιάστηκαν και ηχογραφήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, με τον Νταλάρα, την Αιμ. Κουγουμτζή και χορωδία, με τον τίτλο «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων».
Πέθανε, σε ηλικία 73 ετών, στις 12 Μαρτίου του 2005

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.