Αρχική Δήμοι Athens Culture Net: Ο Δήμος της Αθήνας στηρίζει έμπρακτα τη σύγχρονη καλλιτεχνική...

Athens Culture Net: Ο Δήμος της Αθήνας στηρίζει έμπρακτα τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή

Athens Culture Net: Ο Δήμος της Αθήνας στηρίζει έμπρακτα τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή

Η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ στην Αθήνα και αυτό δεν οφείλεται μόνο στα αρχαία μνημεία της. Η καλλιτεχνική σκηνή της Αθήνας, την εποχή της κρίσης, ανθεί, καλλιτέχνες, επιμελητές, κριτικοί και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις διαπιστώνουν ότι αυτή είναι η στιγμή της σύγχρονης τέχνης.

Mε απώτερο στόχο να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει τους επισκέπτες της πόλης των Αθηνών, καθώς και να προσελκύσει ένα νέο target group ποιοτικών επισκεπτών, ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί και διοργανώνει εκδηλώσεις σύγχρονης, μοντέρνας τέχνης, κλπ. Ανάμεσα σε αυτές πρωταγωνιστεί η διάσημη έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Documenta 14, γνωστή και ως «το Μουσείο των 100 ημερών», που φέτος θα φιλοξενηθεί σε δύο πόλεις, την Αθήνα και το Κάσελ. «Η επιλογή της Αθήνας εν μέσω των αυξανόμενων οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων ήταν σκόπιμη», αναφέρει, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Adam Szymczyk.

Η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τα πολιτιστικά δρώμενα, είναι περισσότερο απαραίτητη τώρα, και μάλιστα σε μια πόλη σαν την Αθήνα. Αυτό το κενό καλύπτει η δημιουργία ενός Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, μιας καλλιτεχνικής πλατφόρμας δηλαδή, δικτύωσης των πολιτιστικών φορέων και οργανισμών της Αθήνας, όπως μας ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Για το Athens Culture Net, το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, μίλησε στη “ΤΝ“, η Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού, κα Εριφύλλη Μαρωνίτη.

TN: Πείτε μας κα Μαρωνίτη ποιο είναι το κύριο μέλημα και οι στόχοι της δημιουργίας του Athens Culture Net.

  • Το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων ή αλλιώς Athens Culture Net, είναι ένα πρόγραμμα για τη δικτύωση των πολιτιστικών φορέων και οργανισμών της Αθήνας, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στην έγκυρη πληροφορία για τα πολιτιστικά δρώμενα στην πρωτεύουσα, την προώθηση συνεργειών και συνεργασιών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την εξάπλωση των πολιτιστικών δράσεων στις γειτονιές της πόλης, την ανάδειξη των δημόσιων, ανοικτών χώρων ως πεδία δημιουργικής έκφρασης, την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Τελεί υπό την θεσμική εποπτεία του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, και υλοποιείται από μια τριμελή ομάδα, την Εριφύλη Μαρωνίτη & τον Φοίβο Σακαλή καθώς και από τη Μαρία Λαμπρή.

ΤΝ: Στον τομέα της διοργάνωσης και του σχεδιασμού προβολής του πολιτιστικού προϊόντος, μέσω του Athens Culture Net, ποιες είναι οι πρακτικές που θα εφαρμόσετε;

  • Δυο λόγια για το πώς ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε: Το πρόγραμμα, που έχει αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ήδη αριθμούμε 36 μέλη, μεταξύ των οποίων το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Μπιενάλε της Αθήνας, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το ΕΜΣΤ κ.α.
    Στη διάρκεια εξέλιξης του προγράμματος του ACN , δημιουργήσαμε και κυκλοφόρησε σε 60 000 αντίτυπα ένα χρήσιμο φυλλάδιο για τον επισκέπτη αλλά και τον κάτοικο της Αθήνας. Τί θα βρείτε εκεί; Δυο λόγια για τους σπουδαίους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της Αθήνας, επιλεγμένες εκδηλώσεις τους για το διάστημα έως και το μέσον Ιουλίου, χάρτη με το πού θα βρείτε τί, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τόποι και χώροι με έργα και δράσεις της documenta 14.
    Γιατί σωστά μαντέψατε, η documenta 14, που εγκαινιάσθηκε  τον Απρίλιο στην Αθήνα, και συν φιλοξενείται μαζί με το Κάσελ στην ελληνική πρωτεύουσα βάζοντας την πόλη στο επίκεντρο του διεθνούς εικαστικού ενδιαφέροντος, στάθηκε το έναυσμα : δικτυωνόμαστε, υπό τη θεσμική εποπτεία του δήμου Αθηναίων, για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί, συνεργαζόμαστε για να κάνουμε την Αθήνα περισσότερο ενδιαφέρουσα και ελκυστική στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

TN: Πιστεύετε ότι το Athens Culture Net μπορεί, να βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας, στη προσέλκυση εισερχόμενων ποιοτικών τουριστών υψηλής ωφελιμότητας, καθώς και στη προσέγγιση μεγαλύτερων ομάδων κοινού;

  • Η Αθήνα έχει αποκτήσει μια σημαντική τουριστική δυναμική, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο, να την επιλέγουν πλέον και ως αυτόνομο προορισμό. Κανείς δεν αντιλέγει ότι η κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμα της πάνω στην πρωτεύουσα, όμως το εντυπωσιακό είναι, ότι ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ένα κύμα ενέργειας και δημιουργικότητας απλώνεται στην πόλη. Η Αθήνα της κρίσης παραμένει μια φιλική και ασφαλής ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που μαζί με τη μοναδική της αρχαία κληρονομιά, αναδεικνύεται πόλος κουλτούρας και προορισμός σύγχρονου πολιτισμού. Θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συγκυρία για το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων; Να συντονίσει, να δικτυώσει και να προβάλλει τα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας, να προωθήσει συνέργειες και συνεργασίες, να ενισχύσει την προβολή της, να συμβάλλει έτσι ώστε το πολιτιστικό προϊόν να είναι προσβάσιμο και σε ξένους επισκέπτες;
    Ήδη σε μια πρώτη φάση συνεργασίας με τη Σύμπραξη της Αθήνας για τον Τουρισμό, ένα σχήμα στο οποίο εκτός του δήμου Αθηναίων συμμετέχουν η Aegean Airlines και το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το Athens Culture Net συνέβαλε στη καμπάνια προβολής της Αθήνας στη Γαλλία και τη Γερμανία, παρακινώντας παράλληλα τα μέλη του να εμπλουτίσουν ή να διαμορφώσουν έτσι το πρόγραμμά ώστε να είναι ενδιαφέρον και προσιτό για τους city breakers. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο ανέλαβε, για παράδειγμα, την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τον διεθνούς φήμης ηθοποιό Γιώργο Χωραφά να έρθει στην Αθήνα, και σε μια συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Βυζαντινό Μουσείο και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να δώσει δυο εξαιρετικά επιτυχημένες παραστάσεις στα γαλλικά με κείμενα εμπνευσμένα από το Νίκο Καζαντζάκη.

ΤΝ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, δράσεις, συνεργασίες κλπ. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό τα επόμενα χρόνια;

  • Το Δίκτυο προσπαθεί να δουλεύει σε πολλά επίπεδα. Στηρίζει οργανισμούς, όπως πρόσφατα τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. για το πρωτοποριακό Fast Forward, συνεργάζεται με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για τις εκδηλώσεις που σηματοδοτούν τα 180 χρόνια λειτουργίας του στο τέλος Μαίου, με το Φεστιβάλ Αθηνών για το “Άνοιγμα στην Πόλη” τον Ιούνιο, ή με ομάδες πρωτοπορίας, όπως το Mind the F act της Γιολάντας Μαρκοπούλου. Παράλληλα είναι πλέον σε λειτουργία το site του Athens Culture Net, όπου όλοι ενδιαφερόμενοι, και από το κινητό τους, μπορούν αν δουν τις εκδηλώσεις των 36 μελών μας, φορέων και οργανισμών πολιτισμού – και όχι μόνον!

Η Αθήνα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελεί αγαπημένο προορισμό σύγχρονου πολιτισμού ! Η Αθήνα μπορεί και όσοι αγαπούν και στηρίζουν τον πολιτισμό θέλουν! Φορείς, οργανισμοί, κοινό, και φυσικά το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων! καταλήγει η κα Μαρωνίτη.

Της Έλενας Αγκυρίδη

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.