Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μια σπάνια βραδιά τέχνης και πολιτισμού, η έναρξη των εκδηλώσεων “Εν συρμώ...

Μια σπάνια βραδιά τέχνης και πολιτισμού, η έναρξη των εκδηλώσεων “Εν συρμώ 2017 – The art train”

Μια πρωτόγνωρη βραδιά έζησε το βράδυ του Σαββάτου 13 Μαΐου το Διακοπτό, μέσα σε μια άκρως καλλιτεχνική και εορταστική ατμόσφαιρα. Το εγχείρημα δημιουργίας της έκθεσης ζωγραφικής “The art train” στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Εν Συρμώ 2017» ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και γιορτάστηκε με πολλή χαρά, κέφι και αρκετές στιγμές έντονης συγκίνησης.

Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες-φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών έζησαν για μία εβδομάδα στην περιοχή, ταξίδεψαν, γνώρισαν και εμπνεύστηκαν από τον τόπο, τον Οδοντωτό και τον Βουραϊκό και δημιούργησαν πίνακες ζωγραφικής. Ίσως όμως πιο σημαντικό και από τους πίνακες να είναι η αγάπη και το δέσιμο των καλλιτεχνών με τους ντόπιους. Αυτή η σύντομη αλλά δυνατή σχέση έφερε πιο κοντά τους καλλιτέχνες και την τέχνη με έναν τόπο ο οποίος έχει γεννήσει μεγάλους καλλιτέχνες στο παρελθόν, όπως ο ζωγράφος Γιάννης Σπυρόπουλος και ο ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

Η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, φανερά συγκινημένη, στην έναρξη των χαιρετισμών μίλησε για το όνειρο που έγινε πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία με το Α’ τμήμα ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών. «Το Φαράγγι και ο Οδοντωτός» είπε, «έγιναν ένας ζωντανός καμβάς που έδωσε ερεθίσματα στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο Μουσείο του Οδωντωτού». Ευχαρίστησε επίσης τους ντόπιους που αγκάλιασαν τους καλλιτέχνες, και τους αντιμετώπισαν σαν δικούς τους ανθρώπους.  Ένα μεγάλο μπράβο έδωσε στην ομάδα εργασίας του «Εν συρμώ» (Μαρία Παπαγεωργίου, Νάνσυ Χαριτωνίδου και Σωτήρη Μπόλη), που έδωσε τον καλύτερο εαυτό της για την υλοποίηση του Προγράμματος και ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., που στήριξαν ενεργά όλη την προσπάθεια. Τέλος ευχαρίστησε τους καθηγητές της ΑΣΚΤ κ.κ. Άγγελο Αντωνόπουλο και  Μανώλη Μεραμπελιώτη που υποστήριξαν όλη αυτή την προσπάθεια, καθώς και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Διακοπτού κ. Γιάννη Καραπαναγιώτη, που καθημερινά συνόδευε τα παιδιά στις διαδρομές τους, τα ξενάγησε και τους διηγήθηκε την ιστορία του Οδοντωτού δίνοντάς τους πολύτιμες πληροφορίες.   

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Άγγελος Αντωνόπουλος, που ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόταση συνεργασίας και ευχήθηκε να δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον και σε άλλες ομάδες φοιτητών καλλιτεχνών να εμπνευσθούν και να δημιουργήσουν έργα τέχνης στην περιοχή.  
Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, τόνισε στο χαιρετισμό του τα μεγάλα οφέλη αυτής της προσπάθειας που αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και ενισχύει την επισκεψιμότητα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν επίσης ο Βοηθός Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Νίκος Μαγκαφάς, που ανέφερε ότι ο Οδοντωτός και το Φαράγγι μας ενώνουν και δημιουργούν κοινούς στόχους και στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, που σημείωσε πως η Περιφέρεια ως συνδιοργανωτής, είναι ένθερμος υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας που δεν αφορά μόνο την Αιγιάλεια και τα Καλάβρυτα αλλά αποτελεί και brand name της Περιφέρειας.

Το Υπουργείο Τουρισμού που έχει θέσει υπό την αιγίδα του το έργο, εκπροσώπησε ο ειδικός σύμβουλος της Υπουργού Έλενας Κουντουρά κ. Πέτρος Δαδιώτης και τον ΟΣΕ που θεσμοθέτησε τα βραβεία, η κα Νατάσσα Ανωγιάτη, Προϊσταμένη τύπου και δημοσίων σχέσεων, λέγοντας πως αυτή η συνεργασία απέδωσε τα μέγιστα στην προώθηση του Οδοντωτού και αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας του ΟΣΕ με την ΑΣΚΤ για την υλοποίηση και άλλων τέτοιων δράσεων. Οι αντιδήμαρχοι Ανατολικής Αιγιαλείας κ.κ. Γιώργος Γιοβάς και Ανάπτυξης Βασίλης Χριστόπουλος, στους χαιρετισμούς τους ανέπτυξαν τα οφέλη αυτού του προγράμματος και της συλλογικής συνεργασίας των φορέων και έθεσαν εαυτούς στη διάθεση του προγράμματος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στο μεγάλο χορηγικό πακέτο ειδικών τιμών στα εισιτήρια του Οδοντωτού, για το Μάη 2017 και ειδικότερα τις ημερομηνίες του προγράμματος «Εν συρμώ».

Παρόντες στην εκδήλωση και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Δημήτρης Μπούνιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Διαμάντω Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη, Παναγιώτης Μαρινόπουλος, Γιώργος Μεντζελόπουλος, Φάνης Σταυρόπουλος, Φάνης Σπηλιόπουλος και Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Διακοπτού Βασίλειος Σταυρόπουλος και πολλοί Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της Ανατολικής Αιγιάλειας, καθώς και Τοπικοί Σύμβουλοι και ο Διευθυντής της ΔΟΥ Αιγίου Θεόδωρος Φλωρόπουλος. Την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης κ. Γερβάσιος Ιωακειμίδης και το ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας της Ν.Ε. Αχαΐας Νίκος Μοίραλης.
Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με σύντομο χαιρετισμό του Γιάννη Καραπαναγιώτη, που με έκδηλη συγκίνηση διάβασε τα ονόματα των φοιτητών-καλλιτεχνών και μίλησε για τη μοναδική εμπειρία που έζησε μαζί τους, με τους φοιτητές να χειροκροτούν κατενθουσιασμένοι για την αγάπη που εισέπραξαν.
Τέλος η κριτική επιτροπή που αποτελείτο από τους κ.κ. Άγγελο Αντωνόπουλο, Γιάννη Σκαλτσά, Τάσο Κουτσουρή, καθηγητές της ΑΣΚΤ, τη Νατάσα Ανωγιάτη από τον ΟΣΕ και τη Νάνσυ Χαριτωνίδου από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., βαθμολόγησαν τα έργα των φοιτητών και επέλεξαν τα καλύτερα από αυτά για να βραβευτούν με χρηματικά έπαθλα που θεσμοθέτησε ο ΟΣΕ.

Τα βραβεία δόθηκαν στους:
1ο βραβείο: Κατερίνα Σάρρα, «Συρμός εν στάση», λάδι σε καμβά.
2ο βραβείο: Κωνσταντίνα Ρούση, «Ανοιχτή φορτάμαξα», λάδι σε καμβά.
3ο βραβείο: Βλαδίμηρος Μητρόπουλος, «Σταθμός», κολλάζ.
Α’ έπαινος: Ελένη Τσαγκαράκη, «Ζαχλωρού», λάδι σε καμβά.
Β’ έπαινος: Στρατής Σταματάκος, «Το χθες του σήμερα», σκόνη με κόλλα και κάρβουνο.
Η όμορφη γιορτινή ατμόσφαιρα συνεχίστηκε με ένα ποτήρι κρασί που προσέφεραν οι οινοποιοί της Αιγιάλειας.

Στο μουσικό κομμάτι της βραδιάς η εκπληκτική Αγγελική Τουμπανάκη, που σε ιδιαίτερη διασκευή και ερμηνεία, τραγούδησε ελληνικά και ξένα τραγούδια, συνοδευόμενη από τους εξαίρετους μουσικούς της. Ήταν μια εξαιρετική μουσική βραδιά, που καθήλωσε τους ακροατές μέχρι αργά, με τη φωνή της Αγγελικής να φτάνει ως το φαράγγι…

Η έκθεση φιλοξενείται στο Infocenter, στον σταθμό του Διακοπτού. Κάποιοι από τους πίνακες διατίθενται και προς πώληση (πληρ. Infocenter Διακοπτού).

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης προσκαλούν και περιμένουν τους επισκέπτες και το κοινό να συμμετάσχουν και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του θεσμού στο Διακοπτό και τα Καλάβρυτα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και το πρόγραμμα των ειδικών εκπτώσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρίσκονται στον ιστοχώρο των εκδηλώσεων  www.ensirmo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.