Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Να δοθεί η δυνατότητα σε υγιείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες να...

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Να δοθεί η δυνατότητα σε υγιείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες να επιβιώσουν και να διασωθούν»

Την εκτίμηση ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης οφειλών επιχειρήσεων, παρά μόνο διευκολύνονται συστηματικοί κακοπληρωτές, εξέφρασε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Η μείωση των κόκκινων δανείων δεν επιτυγχάνεται με το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου, το αντίθετο συμβαίνει.
Στόχος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι η επιβίωση επιχειρήσεων που μπορούν να διασωθούν και να τους δοθεί η δυνατότητα να ανακάμψουν και όχι να κρυφτούν στις διατάξεις αυτού του νόμου υπερχρεωμένες, μη βιώσιμες επιχειρήσεις και στρατηγικοί κακοπληρωτές», τόνισε ο κ. Κόνσολας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο όρος «εξωδικαστικός συμβιβασμός» καθίσταται ανενεργός αφού κάθε διαδικασία επίλυσης απαιτεί εμπλοκή δικαστηρίου.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, απευθυνόμενος στον Υπουργό, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που καταθέσατε, για να ισχύει η συμφωνία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για όλους τους πιστωτές, είναι αναγκαίο  να επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο.
Ποιος από εμάς νομίζει ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις που θα ενταχθούν, υποτίθεται, σε αυτή τη διάταξη, θα υπάρξει ομόφωνη συμφωνία όλων των πιστωτών ώστε να μην χρειαστεί δικαστήριο;
Για την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στη διαδικασία χρειάζονται  25 έγγραφα, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, ενώ στην όλη διαδικασία υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, σε ένα τεράστιο φόρτο υποθέσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που θα οδηγηθούν στα δικαστήρια μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κάτι που σημαίνει παράταση της εκκρεμότητας.
Επισημαίνουμε πρόσθετα ότι θα υπάρξει τεράστιος φόρτος που σε λίγο καιρό θα καταστεί μη διαχειρίσιμος από τα δικαστήρια»
Ο κ. Κόνσολας επισήμανε, επίσης, ότι θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός των μικρών από τις μεγάλες οφειλές και διαχωρισμός μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.
Χαρακτήρισε αστοχία το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά ήταν συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αφού με τον τρόπο αυτό δεν δίνεται καμία δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις  να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία και να επαναλειτουργήσουν.
Ο Μάνος Κόνσολας επεσήμανε ότι στο νομοσχέδιο για τον υποτιθέμενο εξωδικαστικό συμβιβασμό δεν συμπεριλαμβάνονται με ξεκάθαρες διατάξεις ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν την δυνατότητα πτώχευσης.
Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζήτησε από τον Υπουργό να ενσωματώσει τις προτάσεις που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για το νομοσχέδιο και να υπάρξει πρόβλεψη για τους ανθρώπους της αγοράς, που λόγω του κλεισίματος των συνεταιριστικών τραπεζών βρέθηκαν στο περιθώριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.