Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Θοδωρής Αγγελόπουλος: «Το θέατρο του ουρανού»,ένα Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων, δηλαδή,...

Θοδωρής Αγγελόπουλος: «Το θέατρο του ουρανού»,ένα Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων, δηλαδή, απαραίτητο στην Ελλάδα

Ο κ. Θοδωρής Αγγελόπουλος, με τον σκηνοθέτη της παράστασης Φοίνισσες Valerio Binasco.

Συνέντευξη της Έλενας Αγκυρίδη


Από το Σάββατο 5 Μαϊου, άνοιξε τις πύλες του, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων, που διοργανώνεται από το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (La Fondazione Instituto Nationale di Drama Antica), στο Αρχαίο θέατρο των Συρακουσών ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά θέατρα της αρχαιότητας.

Παρών, να στηρίζει την μοναδική ελληνική συμμετοχή, ο κ. Θοδωρής Αγγελόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος, στην Περιφέρεια Αττικής.

Με τον κ. Θοδωρή Αγγελόπουλο, μίλησε η «TN», γι αυτόν τον υπέροχο κόσμο των παραστάσεων Αρχαίου Δράματος από νέα παιδιά, στο αρχαίο θέατρο Palazzolo Acreide, και τις προοπτικές δημιουργίας ενός Ελληνικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων, που θα αναδεικνύει την πολιτιστική μας ταυτότητα και θα κάνει πραγματικότητα το όνειρο πλήθους νέων της συμμετοχής τους, δηλαδή, σε παραστάσεις Αρχαίου Δράματος στον τόπο που έζησαν και δημιούργησαν ο Σοφόκλης, ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης .

Κύριε Αγγελόπουλε. Μόλις επιστρέψατε από το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων στις Συρακούσες. Πείτε μας για το  Το Φεστιβάλ, την Ιστορία του, τους  στόχους.

  • Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος  Νέων γεννήθηκε στο  «κοίλον» του Akrai Ελληνικό θέατρο στις Συρακούσες κατά τις ημέρες μεταξύ 26 και 31 Μάη του 1991 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και  της Αντιπεριφέρειας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Συρακουσών : 25 σχολεία  από την Ιταλία και  ένα από την Ευρώπη (περίπου 500 μαθητές),  έδωσαν νέα πνοή σε παραστάσεις Αρχαίου Δράματος  που χαρακτηρίστηκαν μοναδικές.
    Η αξιολόγηση της εκδήλωσης θεωρήθηκε θετική πέρα από κάθε προσδοκία.  Ο τότε Επίτροπος του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος (INDA), καθηγ.  Giusto Monaco, ο οποίος θεωρείται ο δημιουργός του Φεστιβάλ Νέων , υποστήριξε την ανάγκη  μονιμότητας του θεσμού εντάσσοντας τον στο  ημερολόγιο των κύριων  δραστηριοτήτων στις Συρακούσες.  Φέτος με βάση  τα επίσημα στοιχεία θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ νέων περισσότεροι από τρεις χιλιάδες μαθητές από όλο τον κόσμο.  Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Ναύπακτος με την καθοδήγηση της κας Ειρήνης Ευαγγελάτου.

Ποια η Πολιτιστική και Οικονομική επίδραση του φεστιβάλ στις Συρακούσες ?

  • Οι διοργανώσεις του Φεστιβάλ στην αρχή γίνονται κάθε δύο χρόνια μέχρι το 2000. Είναι η περίοδος όπου μεγάλες Ξενοδοχειακές μονάδες κάνουν την εμφάνιση τους σε μια, ομολογουμένως «φτωχή» περιοχή της Σικελίας, τις Συρακούσες.  Η έναρξη του φεστιβάλ Αρχαίου δράματος  τις πρώτες μέρες του Μαΐου και η ολοκλήρωση στο τέλος Ιουνίου φέρνει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, ενώ φέτος προβλέπεται ότι θα κοπούν περί τις 200.000 εισιτήρια.  
    Με βάση τα στοιχεία του τοπικού Επιμελητηρίου, ο μέσος χρόνος παραμονής είναι τέσσερις διανυκτερεύσεις. Για τον κόσμο του Τουρισμού είναι πολύ σαφές τι σημαίνει  ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και μάλιστα με  αντικείμενο τον Πολιτιστικό Τουρισμό. Για τις Συρακούσες  είναι ένα τεράστιο  οικονομικό προνόμιο.
    Σε μια εποχή σκληρής οικονομικής κρίσης, η στρατηγική του Ιδρύματος INDA για το Αρχαίο Δράμα,  όπως εφαρμόζεται μέσα από την αρμονική συνεργασία των τεχνικών, καλλιτεχνικών, και διοικητικών  τμημάτων του,  και όπως  υποστηρίζεται από την αδιάλειπτη δράση του για τη διάδοση της κλασικής σκέψης  στο ευρύ κοινό, αναδεικνύεται νικηφόρα.

Πρόκειται για παιδικές , νεανικές παραστάσεις.  Ποιο το επίπεδο των παραστάσεων ? Ποιες εγγυήσεις  για τη συνέχεια του θεσμού?

  • Οι νέοι ηθοποιοί, σε ένα πλαίσιο έξω από τη καθαρή εκπαιδευτική  και σχολική διαδικασία  και μακριά από οποιαδήποτε παρεξήγηση «ερασιτεχνισμού»,  αγκαλιάζουν τους διαλόγους της τραγωδίας και της κωμωδίας, παρουσιάζοντας τη δουλειά μιας ολόκληρης σχολικής χρονιάς στη μαγεία που εκπέμπουν οι πέτρες της μικρής Κορινθιακής πόλης Akrai.  
    Ο φιλόσοφος Ettore Romagnoli – ένας από τους ιδρυτές του INDA – εκθειάζοντας τις αρετές του ίδιου του θεάτρου ως μια εμπειρία της κοινωνικής ζωής και σαν το  γόνιμο έδαφος για την ανταλλαγή και το διάλογο αλλά και την αλληλεπίδραση των νέων με συνομηλίκους τους από ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες  χαρακτηρίζει το θεσμό «το θέατρο του ουρανού»,.
    Ακριβώς  το τεράστιο ενδιαφέρον δασκάλων και μαθητών να παρουσιάσουν την δική τους έρευνα , μελέτη και προσέγγιση στον Σοφόκλη, τον Αισχύλο, τον Ευριπίδη, τον Αριστοφάνη είναι εγγυητής της ποιότητας και  δέσμευση  των μαθητών   όλων των επιπέδων, από Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια  Λύκεια, Ακαδημίες θεάτρου.  Δεκάδες χιλιάδες   νέοι συνωστίζονται στο Ελληνικό Θέατρο για να παρακολουθήσουν μια διαφορετική ανάγνωση της κλασσικής δραματουργίας.  
    Το Ίδρυμα INDA είναι partner σε ιταλικά και ξένα πανεπιστήμια και  εταίρος στο Master  εξειδίκευσης ενώ παρακολουθεί πολλές διατριβές.

Ποιο είναι το φετινό πρόγραμμα ?

  • Φέτος στις Συρακούσες ανεβαίνουν Επτά επί Θήβας του Αισχύλου και Φοίνισσες του Ευριπίδη ενώ από τον Ιούνιο προστίθεται και Βάτραχοι του Αριστοφάνη για  43 συνολικά παραστάσεις. Πρέπει να υπογραμμίσω ότι τα αριθμημένα (ακριβά) εισιτήρια έχουν εξαντληθεί πριν  την έναρξη του Φεστιβάλ.  

Κ. Αγγελόπουλε, πρόσφατα σας ανατέθηκε από την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου  ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβούλου Αρμόδιου Ανάπτυξης και Προβολής Πολιτιστικών Υποδομών. Τι να περιμένουμε. Υπάρχει κάποια στρατηγική προς αυτή τη κατεύθυνση ?

  • Σχεδόν σε όλες τις Ευρωμεσογειακές  χώρες διοργανώνεται φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων. Συνεργάζομαι με τα περισσότερα. Εκείνο το οποίο ακούω είναι ότι περιμένουν μια   διοργάνωση Αρχαίου Δράματος Νέων στην Αθήνα. Εκεί ακριβώς όπου γεννήθηκε η τραγωδία και η κωμωδία.
    Καθολική επιθυμία όλων των διοργανωτών Φεστιβάλ Νέων, είναι η συμμετοχή τους στο «Φεστιβάλ των Αθηνών» όπως το αποκαλούν, προσφέροντας συγχρόνως δωρεάν συμμετοχή  στις 10 καλλίτερες παραστάσεις των δικών τους Φεστιβάλ ως ένδειξη  αναγνώρισης αριστείας. Η επικοινωνία άλλωστε με Έλληνες συμμαθητές είναι ήδη πολύ υψηλά μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία, Internet, FB κλπ.
    Στη Περιφέρεια Αττικής έχει ανοίξει η συζήτηση για το σχεδιασμό και υλοποίηση ενός τέτοιου μοναδικού θεσμού.  Άλλωστε, σήμερα, όλο και πιο πλατειά γίνεται αποδεκτό  ότι  στις περιόδους  των μεγάλων κρίσεων   οι πολιτιστικές υποδομές και οι θεσμοί τους μπορούν να θεωρηθούν ως οι “Τράπεζες του Νότου”.

Πληροφορίες για το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος
Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (La Fondazione Instituto Nationale di Drama Antica), ιδρύθηκε, από τον κόντε Μάριο Τομάζο Γκαργκάλο, για τη Στήριξη του Αρχαίου Δράματος και για να ζωντανέψει το αρχαίο θέατρο Συρακουσών,  που εγκαινιάστηκε μετά από αιώνες σιωπής στις 16 Απριλίου του 1914 με την τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου.

Πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος  Νέων
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος  Νέων δημιουργήκε την τελευταία εικοσαετία, από το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (La Fondazione Instituto Nationale di Drama Antica – INDA).
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος  Νέων εμπλέκει τους μαθητές των ιταλικών και ευρωπαϊκών σχολείων στην προετοιμασία εργασιών του ελληνικού και Λατινικού κλασικισμού στο αρχαίο θέατρο της Palazzolo Acreide.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.