Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο «Ηλίδα – Ολυμπία: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας»

Ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο «Ηλίδα – Ολυμπία: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας»

Ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο «Ηλίδα - Ολυμπία: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας»

Τη Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, θα πραγματοποιηθεί όπως και πέρυσι, ως προπομπός του «Δρόμου Εκεχειρίας» στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, ημερίδα για τον Ολυμπισμό, τον Αθλητισμό και την Εκεχειρία θα παρουσιασθούν τα δρώμενα που έγιναν και θα γίνουν για την Εκεχειρία και τον Ολυμπισμό «στην Οικοτουριστική Διαδρομή Ήλιδας Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας».

Κεντρικοί ομιλητές οι:
Τίτος Αθανασιάδης, ιστορικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, θέμα της ομιλίας του: Η Εκεχειρία ως σύμβουλο Ειρήνης,
Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης. Δ/ντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, θέμα της ομιλίας του: Η Ολυμπιακή Εκεχειρία στη σύγχρονη εποχή.
Νικόλας Κελαϊδίτης, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΗΑΤΤΑ, θέμα της ομιλίας του: Η ανάπτυξη του Οικοτουρισμού στο Μονοπάτι Εκεχειρίας.

Ο Συντονισμός-Παρουσίαση θα γίνει από τη δημοσιογράφο Χρύσα Ρουμελιώτη.

Στο φουαγιέ του Μουσείου θα λειτουργεί έκθεση με έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών με θέμα τον αθλητισμό και την ειρήνη.

Στην συνέχεια στις  5 Μαίου 2017, συνδέοντας το αρχαίο με το σύγχρονο, οι διοργανωτές ενώνουν την Πνύκα με το Παναθηναϊκό Στάδιο σε ένα «Δρόμο Εκεχειρίας» μεταφέροντας το μήνυμα της Εκεχειρίας από το Σύμβολο του ελεύθερου πνεύματος και λόγου στο σύμβολο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, θυμίζοντας ότι η σημαντικότερη παρακαταθήκη του Ολυμπισμού αλλά και θεμελιώδης όρος για την διεξαγωγή των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η «Εκεχειρία».

Την Κυριακή 14 Μαΐου ο «Δρόμος Εκεχειρίας 2017» από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία

Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου θα διεξαχθεί στην Ηλεία για δεύτερη χρονιά φέτος, στις 14 Μαίου, ο «Δρόμος της Εκεχειρίας 2017», όπου οι δρομείς θα τρέξουν από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία. Η πορεία αυτή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και όλοι οι συμμετέχοντες κινούνται σχεδόν μαζί. Είναι μια πορεία των 49,8 χιλιομέτρων πάνω στο «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» και στόχος της είναι, με κάθε μέτρο από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία, να μεταφερθεί το μήνυμα της Εκεχειρίας σε ολόκληρο τον κόσμο και κάθε δρομέας να γίνεται αγγελιαφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος για την Ειρήνη. Την Ειρήνη που στις μέρες μας εξακολουθεί δυστυχώς να είναι ζητούμενο και όχι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο!

Η τελετή έναρξης του « Δρόμου της Εκεχειρίας» θα γίνει στην Ήλιδα στις 13 Μαίου 2017. Στο πλαίσιο ανάδειξης της εκεχειρίας ως προαπαιτούμενο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας αλλά και διαφύλαξης των ολυμπιακών αξιών, διοργανώνεται στην Αμαλιάδα (έδρα του Δήμου Ήλιδας), ημερίδα αφιερωμένη στην Εκεχειρία. Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα εκτεθούν έργα ένστολων και τοπικών ζωγράφων αφιερωμένα στον αθλητισμό και στην εκεχειρία. Επίσης για τους δρομείς θα υπάρχει και η δυνατότητα παραλαβής του αριθμού και της μπλούζας της διοργάνωσης.

Πρόκειται για την δεύτερη διοργάνωση, καθώς πέρυσι, για  πρώτη φορά μετά από 1623 χρόνια «αναβίωσε» το 2016 ο Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, μεταξύ Αρχαίας Ήλιδας (της πόλης που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες) και Αρχαίας Ολυμπίας (του ιερού τόπου στον οποίο ετελούντο οι αγώνες).
Ο Δρόμος της Εκεχειρίας έλαβε παγκόσμια διάσταση καθώς ήταν υπό την αιγίδα του CISM, του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της ΕΟΕ, της ΔΟΑ, της UNESCO και διοργανώθηκε από την ΜΚΟ «ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ», με συνδιοργανωτή τον Δήμο Ήλιδας και εκτελεστικό φορέα το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ). Ο «Δρόμος της Εκεχειρίας» και οι εκδηλώσεις που προηγήθηκαν ήταν επίσης υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού.

 

Ένστολοι αθλητές αφού εναπόθεσαν τον οπλισμό τους έτρεξαν άοπλοι την επόμενη ημέρα στο «Μονοπάτι της Εκεχειρίας» τον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας». ης πορείας ηγήθηκε ο υπερδρομέας και παγκόσμια αθλητική μορφή, Γιάννης Κούρος τον οποίο βράβευσε ο πρόεδρος του CISM AbdulHakeem AlShino. Οι δρομείς ακολούθησαν μια διαδρομή κατάφυτη από ελαιώνες, αμπέλια, ροδιές, αρωματικά φυτά και πολλές εναλλαγές στο τοπίο. Όλα τα χωριά υποδέχτηκαν θερμά τους αθλητές με χειροποίητα φιλέματα. Αλλά και με πολλά προϊόντα από τους χορηγούς μας.

Με πληροφορίες από την Πρωϊνή της Ηλείας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.