Αρχική Αεροπορικά Νέα Αρχισε η παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στη Fraport Greece

Αρχισε η παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στη Fraport Greece

Υπό τον έλεγχο της Fraport περνούν από σήμερα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με τη γερμανική εταιρεία να αναλαμβάνει τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξή τους για τα επόμενα 40 χρόνια, για την Τετάρτη προγραμματίζεται η πλήρης ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Μεταφορών, Αμύνης και Οικονομικών προβλέπει την υπογραφή των επιμέρους, ανά περιφερειακό αεροδρόμιο, πρωτοκόλλων παράδοσης – παραλαβής. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τα πρωτόκολλα θα περιλαμβάνουν:

• Πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής του αεροδρομίου, που αφορά στην παραλαβή της χρήσης των περιοχών παραχώρησης του αντίστοιχου περιφερειακού αεροδρομίου, δηλαδή του αποκλειστικού δικαιώματος χρήσης και νομής των εκτάσεων, κτιρίων, εγκαταστάσεων, υποδομών και χώρων του εν λόγω αεροδρομίου που απαιτούνται για την υλοποίηση της παραχώρησης.

• Πρωτόκολλο παραλαβής των κινητών περιουσιακών στοιχείων με βάση το επικαιροποιημένο Μητρώο Κινητών Περιουσιακών Στοιχείων.

• Πρωτόκολλο μετρητών κατανάλωσης ύδατος, ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Επίσης, με βάση την ΚΥΑ εντέλλονται οι κατά τόπους αερολιμενάρχες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους, να υπογράψουν τα προαναφερθέντα επιμέρους ανά αεροδρόμιο πρωτόκολλα, κατόπιν της παράδοσης στον αερολιμενάρχη από τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της παραχωρησιούχου εταιρείας του συνόλου των ανωτέρω πρωτοκόλλων πριν από την ημέρα έναρξης παραχώρησης, όπως αυτή ορίζεται σε κάθε σύμβαση παραχώρησης. Επιπροσθέτως, οι αερολιμενάρχες εντέλλονται να εκτελέσουν κάθε άλλη, κατά τόπο, απαραίτητη ενέργεια που σχετίζεται με την προαναφερθείσα διαδικασία.

Η διαδικασία παράδοσης έχει ήδη ξεκινήσει από τα μικρότερα εκ των 14 αεροδρομίων που παραλαμβάνουν οι Γερμανοί, όπως της Κω, και αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 10 Απριλίου προς Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, 2017. Ετσι, τα περισσότερα αεροδρόμια θα βρίσκονται από αύριο στον έλεγχο της Fraport και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, η διαδικασία ολοκληρώνεται πλήρως την Τετάρτη.

Τα τελικά πρωτόκολλα παράδοσης των αεροδρομίων αναμένεται να υπογραφούν αύριο, Τρίτη 11 Απριλίου, οπότε και το σχήμα Fraport – Κοπελούζου θα καταβάλει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) το ποσό του 1,23 δισ. ευρώ, που είναι και εφάπαξ τίμημα. Επίσης προγραμματίζεται και σχετική τελετή για τη Μεγάλη Τετάρτη.

Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ, η Fraport – λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας – ζήτησε εγγυήσεις ότι τα κεφάλαια που θα επενδυθούν δε θα χαθούν ακόμη κι αν η χώρα χρεοκοπήσει ή αλλάξει νόμισμα.

Η κυβέρνηση παρείχε τις εγγυήσεις, ενεργοποιώντας βασιλικό διάταγμα του 1953 (!)

Σύμφωνα με το Βασιλικό νομοθετικό διάταγμα, η κυβέρνηση μπορεί να επιτάξει την επένδυση της Fraport μόνο σε περίπτωση πολέμου, αλλά ακόμα και αν περιέλθει η χώρα μας σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να αποζημιώσει την γερμανική εταιρεία για όσο διάστημα διαρκέσει η επίταξη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.