Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Δύο εκθέσεις του φωτογράφου Euro Rotelli στο Ιταλικό Ινστιτούτο

Δύο εκθέσεις του φωτογράφου Euro Rotelli στο Ιταλικό Ινστιτούτο

«The body the soul»
«Laudes Creaturarum»
Δύο εκθέσεις του φωτογράφου Euro Rotelli
στο Ιταλικό Ινστιτούτο

Eγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαΐου 2017, ώρα 19.00
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουνίου 2017.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:       
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.00 – 17.00  
ΣΑΒΒΑΤΟ  11.00 – 13.30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ  The body the soul
«Στις φωτογραφικές μου αναζητήσεις ανέκαθεν ερευνούσα και απέδιδα τo ανθρώπινο σώμα, που αποτελεί μια έμμονη σχεδόν ιδέα για μένα, άσβεστη περιέργεια να γνωρίσω και να παρουσιάσω εκ νέου, με την προσωπική μου ματιά, αυτό το θέμα που παραμένει ακόμα τόσο μυστηριώδες, παρά την εξαιρετική ευκολία και άνεση με την οποία παρουσιάζεται και προτείνεται το σώμα σήμερα.
Σε αυτό το ταξίδι μου, προσέγγισα αναπόφευκτα τον κόσμο του χορού, την υπέρτατη εξύμνηση του ανθρώπινου σώματος. Μόνο τότε βρήκα αυτό που έψαχνα: το σημείο επαφής μεταξύ σώματος και ψυχής, την υπέρτατη αποθέωση του ανθρώπινου σώματος.
Ο ίδιος ο χορός είναι μορφή τέχνης και συγκεκριμένα «τέχνη του σώματος εν κινήσει», η μόνη τέχνη που εκτυλίσσεται στο χώρο και το χρόνο. Και όπως κάθε καλλιτεχνική έκφραση, αποτελεί επιτομή δουλειάς, θυσίας και πόνου όπως μαρτυρούν αυτές οι θαυμάσιες κινήσεις. Αυτό που κινείται είναι το σώμα, αλλά μέσω αυτού αναδύεται η ψυχή: και αυτό αποτελεί την ύψιστη καλλιτεχνική πράξη…»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Laudes Creaturarum
«Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στην Ελλάδα είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω τις βυζαντινές νωπογραφίες με παραστάσεις από τα ανήκουστα μαρτύρια των χριστιανών. Δεν μπορούσα να πάρω το βλέμμα μου από εκείνες τις φρικιαστικές σκηνές, αλλά ταυτόχρονα και τόσο σπάνιας ομορφιάς. Εκείνες οι εικόνες εντυπώθηκαν ανεξίτηλα μέσα μου και αργότερα, όταν επισκέφτηκα κάποιες αγορές κρέατος και φωτογράφισα τις συνθήκες που επικρατούσαν στα σφαγεία, έδωσαν το έναυσμα σε μια διεργασία επανεξέτασης μιας ενδότερης σκέψης την οποία για καιρό δεν κατόρθωνα να εκφράσω… Αυτές οι εικόνες που αποκαλύπτουν μια συγκεκαλυμμένη μαρτυρία, οδηγούν τον θεατή στον προβληματισμό μέσα από την ομορφιά, δημιουργώντας μια οξύμωρη εικόνα, από την οποία δεν μπορούμε να αποστρέψουμε την προσοχή μας, όπως ακριβώς με την εμπειρία μου μπροστά στις παλιές βυζαντινές νωπογραφίες, στις οποίες η φρίκη των μαρτυρίων «φαίνεται» να απαλύνεται στην απεικόνιση, μέχρι να γίνει απλή περισυλλογή.» (κείμενα του Euro Rotelli)

Ο Euro Rotelli γεννήθηκε στην Τοσκάνη και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Φριούλι.
Νιώθοντας πάντα έντονη την ανάγκη να μοιράζεται τα συναισθήματά του, μετά από μια πρώτη ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, ανακαλύπτει τη φωτογραφία. Τότε γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ένα πάθος που θα τον οδηγήσει να ασχοληθεί με τη φωτογραφία όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και να την χρησιμοποιήσει ως ιδανικό μέσο έκφρασής του.
Γίνεται διαφημιστής φωτογράφος, ενώ ταυτόχρονα αφιερώνεται στην έρευνα. Το ενδιαφέρον του προσελκύουν εξίσου τα τοπία και οι άνθρωποι που απεικονίζει με προσωπικούς πειραματισμούς. Η εικαστική του έρευνα ωστόσο προχωράει πέρα από τη φωτογραφική μηχανή που αποτελεί γι’ αυτόν απλώς το μέσο για να αναπτύξει μια ιδέα, ένα έργο.
Πραγματοποιεί καταλόγους τέχνης, εκδόσεις και ημερολόγια, εργάζεται στο χώρο της διαφήμισης, ενώ αναλαμβάνει διαφημιστικές εκστρατείες για σημαντικές επιχειρήσεις. Εξερευνά και αποτυπώνει πόλεις και περιοχές κατόπιν ανάθεσης ή για προσωπική έρευνα.
Οι φωτογραφίες του έχουν λάβει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις διεθνώς και έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία, καταλόγους και ιταλικά και διεθνή περιοδικά. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στην Ιταλία και στο εξωτερικό, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές και γκαλερί.

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα
Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714
www.iicatene.esteri.it
www.facebook.com/IICAtene – www.twitter.com/IICAtene

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.