Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Magna Grecia “Φιλία” για τρίτη χρονιά στα χνάρια...

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Magna Grecia “Φιλία” για τρίτη χρονιά στα χνάρια των Ελλήνων φιλοσόφων

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Αρχαίας Ελλάδας “Φιλία” σε Αθήνα- Κόρινθος-Επίδαυρος–Δελφοί-Λουτράκι 20/25 Μάρτη 2017.

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Magna Grecia (FFMG), μετά την επιτυχία των δυο προηγούμενων δράσεων του στην Ελλάδα, επιστρέφει στα χνάρια των Ελλήνων φιλοσόφων, με περίπου 700 Ιταλούς μαθητές Λυκείου οι οποίοι συνοδεύονται από τους δασκάλους τους.

Πρόκειται για μια μοναδική φιλοσοφική εμπειρία που θα ζήσουν στα πιο εμβλητικά μέρη της δυτικής φιλοσοφίας, Αθήνα, Κόρινθο, Επίδαυρο, Δελφοί. Το FFMG είναι το μοναδικό Φεστιβάλ Φιλοσοφίας αφιερωμένο στους εφήβους. Μια πολιτιστική εκδήλωση με έντονη κοινωνική χροιά: εκλαΐκευση και διάδοση της κλασσικής φιλοσοφίας σε βιωματική μορφή, μεταξύ των μαθητών Λυκείου.

Στόχος είναι να προσφέρει σε νέους ευκαιρίες, διαδρομές και εκπαιδευτικά προγράμματα, που σχετίζονται με την εμπειρία στη φιλοσοφία. Η πρωτοβουλία ενώνει την πολιτιστική δράση με την εδαφική πραγματικότητα μέσα από την ανακάλυψη και την αξιοποίηση του χώρου στον οποίο πραγματοποιείται.

Λόγω της σημασίας και της επιτυχίας των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του, το FFMG το 2011 τιμήθηκε με το μετάλλιο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Για την καλύτερη υλοποίηση του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα τo FFMG έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Ιταλικούς και Ελληνικούς θεσμούς και Ιδρύματα.

Το “Κοινό” μας, βρίσκει τον αυθεντικό κοσμοπολιτισμό στη Φιλία δηλαδή στην αγάπη που βασίζεται σε μια ελεύθερη και ίση σχέση , χωρίς καμία φιλοδοξία επικυριαρχίας.

Φιλία για να ξαναβρούμε μια Μεσόγειο χωρίς δάκρυα και αίμα αλλά και μια νέα και αρμονική κοινότητα. Η μεσογειακή κοινότητα μέσα από τη φιλοσοφία της, μας θυμίζει ότι μπορούμε να είμαστε φίλοι και ας είμαστε ξένοι. Το μεγάλο “αρχιπέλαγος” είναι το σεντούκι του μεγάλου μας θησαυρού. Δημιουργεί παράλληλα θρησκευτικές και πολιτικές αμφικτιονίες, αδιάρρηκτες φιλίες. Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα θέλει να επαναφέρει την Ελληνική Φιλοσοφία, να ανοίξει νέες μορφές επικοινωνίας και Φιλίας.

Θα ξαναζήσουμε, λένε οι οργανωτές, την αρχαία διαδρομή της κοινής μας Μεσογείου

  • Θα ξεκινήσουμε από την Αθήνα, από την Ακρόπολη που ανέδειξε τη χαρά της αυτογνωσίας και υποδεικνύει στους πολλούς την αξία της φιλίας. Θα περάσουμε από τους Δελφούς, όπου δημιουργήθηκε η μεγάλη και ισχυρή Δελφική Αμφικτιονία. Εκεί ως αρχαίοι ταξιδιώτες και εξερευνητές, θα ρωτήσουμε την Πυθία, και το μαντείο, το οποίο απέδιδε την ιερή λέξη και εξασφάλιζε την πίστη, τον σεβασμό της διαφορετικότητας και τη δυνατότητα συνύπαρξης αλλά πάνω απ ‘όλα δίδαξε πως να ερευνούμε τον εαυτό μας, εκείνο το γνώθι σε αυτόν που παραμένει η πιο σημαντική επιταγή της Δυτικής συνείδησης.
  • Στο κοίλον της Επιδαύρου θα απαγγείλλουμε τους στίχους του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη. Πάμε στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσουν ένα θεατρικό μάθημα σχετικά με την αξία της τραγωδίας ως καθαρτική στιγμή της συλλογικής καθαρισμού.
  • Αναβιώνοντας όλοι μαζί το αρχαίο μονοπάτι της Κοινής μας Μεσογείου, οι νέοι θα αισθανθούν υπερήφανοι γιατί ανήκουν σε ένα έδαφος που δημιούργησε την δυτική σκέψη της Ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Στην XXIV έκδοση του FFMG είναι περίπου είκοσι χιλιάδες οι μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, επτακόσιοι είναι οι συμμετέχοντες στην Ελλάδα από τις 20 έως 25 Μαρτίου

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα, ξαναζεί την αρχαία διαδρομή της κοινής μας Μεσογείου, προτείνοντας το θέμα της «Φιλίας».

Θα διεξαχθεί σε Αθήνα, Κόρινθο, Λουτράκι, Επίδαυρο και τους Δελφούς από 20 έως 25 Μαρτίου 2017, με τη συμμετοχή 700 μαθητών Λυκείου από όλη την Ιταλία .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.