Αρχική Yachting Την υλοποίηση του μητρώου σκαφών και τη μείωση του κόστους στις μαρίνες...

Την υλοποίηση του μητρώου σκαφών και τη μείωση του κόστους στις μαρίνες ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο χώρο του yachting και του τουρισμού, καθώς και με το υπουργείο Τουρισμού, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου.

Εξαιρετικός, υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής, ο συντονισμός με το Υπουργείο Τουρισμού. Αξιόπιστη και σοβαρή η συνεργασία με τους φορείς αυτούς. Αυτή τη στιγμή αυτό που θα μπορούσα να σας πω γιατί είναι σε υλοποίηση ένα σχέδιο νόμου πάρα πολύ σημαντικό για όλο το χώρο της Ναυτιλίας, πολύ μεγάλο νομοσχέδιο πάρα πολλών ζητημάτων και άρθρων είναι ότι προωθούμε και υλοποιούμε πρώτον, το μητρώο σκαφών.
Τι σημαίνει αυτό; Μαζί με το παρατηρητήριο. Είχαμε πάρα πολλές παράνομες ναυλώσεις από μαϊμούδες σκάφη. Μαϊμούδες με την έννοια ότι δεν είχαν τη νομιμότητα. Και αυτό είχε φοροδιαφυγή και ήταν και εις βάρος των επαγγελματιών.
Αυτό λοιπόν τώρα είναι σε πιλοτικό πρόγραμμα – είμαι βέβαιος ότι θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες – μαζί με το παρατηρητήριο θα περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτές τις παράνομες ναυλώσεις.

Δεύτερον, υπήρχε ένα πάγιο αίτημα των φορέων που ασχολούνται με τις μαρίνες και θα έλεγα δικαιολογημένο, που απέτρεπε πολλά σκάφη να έρθουν στην Ελλάδα, να πάνε σε μαρίνες στην Ελλάδα, γιατί είτε ήταν σε ενέργεια – για παράδειγμα ερχόταν κάποιος το καλοκαίρι έκανε τις διακοπές του και μετά το τοποθετούσε σε μια μαρίνα- είτε λοιπόν σε ενέργεια είτε όχι πλήρωνε τα ίδια χρήματα. Το ποσό τώρα είναι 8 € στο μέτρο το μήνα. Εάν ένα σκάφος δηλαδή ήταν 15 μέτρα ήθελε 120 € επί 12 μήνες, είναι αρκετά χρήματα. Εμείς κατανοήσαμε αυτή την κατάσταση και ζητήσαμε αυτή τη στιγμή και συμπεριλαμβάνουμε στο νομοσχέδιο μια διάταξη, ανταποκρινόμενοι σε αυτό ακριβώς το ερώτημα, ώστε τους μήνες  που δεν είναι σε λειτουργία θα κατέβει το ποσό των 8 € το μέτρο στα 3 €. Αυτομάτως αυτό κάνει μια διαφορά στα 5 € , δηλαδή εκεί που  θα πλήρωνε ένα μήνα 120 € θα πληρώσει 45 €. Είναι πολύ μεγάλη η διαφορά και νομίζω αυτό είναι και ένα κίνητρο να έρθουν σκάφη από την Ευρώπη στις μαρίνες.

Ένα επίσης πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ενώ είχαν δοθεί 170 περίπου άδειες για μαρίνες, λειτουργούν σχεδόν οι μισές από διάφορα προβλήματα που υπάρχουν εκεί, περιβαλλοντικά κλπ. Έχουμε μια συνάντηση αύριο και με την Υπουργό Τουρισμού και με τον κ. Πιτσιόρλα να τα δούμε αυτά τα θέματα και να μπορέσουμε να τα επιλύσουμε για να μπορέσει να βοηθήσει κανείς αυτό το χώρο.
Αλλά και άλλα ζητήματα που υπάρχουν τα συζητάμε με θετική διάθεση, ώστε να δούμε τι θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που προωθείται.

Το yachting στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη προοπτική, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας,  κοιτάξτε η Ελλάδα, δεν το λέμε από σοβινιστικούς λόγους ούτε για να βαυκαλιζόμαστε, η Ελλάδα είναι πανέμορφη. Το Αιγαίο, το Ιόνιο, η Κρήτη, παρέχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες από κάθε άποψη. Από φυσικό περιβάλλον, από άρωμα, από χρώμα, από φως,  από γαστρονομία, από καθαρές θάλασσες. Όλα τα διαθέτει αυτός ο τόπος. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα αυτή, νομίζω είναι στις επιδιώξεις τους να πορεύονται σ’ αυτές τις περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.