Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia, με...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia, με θέμα τη “Φιλία”

Της Έλενας Αγκυρίδη

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του ετήσιου Συνεδρίου με θέμα τη “Φιλία”, του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia, το οποίο πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα, τη πατρίδα της Φιλοσοφίας.

20-25 Μαρτίου, 700 και πλέον Ιταλοί μαθητές λυκείου συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, μελέτησαν τη σκέψη και τις θεωρίες των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων, διδάχθηκαν τη τέχνη της “μαιευτικής” και “διαλεκτικής”, ανέπτυξαν τη δική τους θεωρία και ταυτόχρονα ξεναγήθηκαν και παρακολούθησαν δρώμενα στους πλέον εμβληματικούς χώρους της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Αθήνα, Κόρινθο, Επίδαυρο και Δελφούς.

Τους Ιταλούς μαθητές φιλοξένησε στην Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα ο Ιταλός Πρέσβης κ. Efisio Luigi Marras, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος που τους υποδέχεται στην Αθήνα και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και στις σπουδές τους.

Η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου, στον χαιρετισμό της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε τη πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia μεταξύ άλλων τόνισε “Αν δεν υπήρχε το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia, θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Και μάλιστα επειγόντως, ειδικά σήμερα που βάλλονται οι αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της Ανοχής, είτε πρόκειται για το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο είτε για το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών”.

Στοχεύουμε στη Περιφέρεια Αττικής το θέμα αυτό δηλ. ένα “Φεστιβάλ Φιλοσοφίας” να το καθιερώσουμε ως θεσμό και θέλουμε τη συνεργασία σας, υπογράμμισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος . Όλοι οι μαθητές από όλη την Ευρώπη θα συμμετέχουν στα ίδια βήματα που εσείς περπατήσατε”.
               Τους Ιταλούς φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου τους και των περιηγήσεών τους στους τόπους των Αρχαίων Φιλοσόφων, συνόδευσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, η υπεύθυνη του όλου εγχειρήματος και πανταχού παρούσα, πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα κα Giuseppina Russo, η αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ κα Iriana Marini, ο Επιστημονικός Διευθυντής, κ. Salvatore Ferrara, η υπεύθυνος για τoν Φιλοσοφικό διάλογο στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα, κα Annalisa Di Nuzzo και ο υποστηρικτής της εκδήλωσης Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα κ. Valentino Berton.

Αναλυτικά και στο πλαίσιο της 6ημερης παραμονής τους στην Ελλάδα οι Ιταλοί μαθητές εξασκηθήκαν με ελεύθερη συμμετοχή σε ένα βιωματικό φιλοσοφικό μονοπάτι  γνώσης μέσα από την άσκηση στο παιχνίδι των δυνατοτήτων τους, τα ταλέντα τους και τις γνώσεις τους σε έξι συγκεκριμένους τομείς  τους οποίους παρουσίασαν την τελευταία ημέρα της παραμονής τους.  

Μουσική:  «Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μουσικό διαγωνισμό για μπάντες, solo μουσικούς, τραγουδιστές. Το θεμα έχει ως στόχο την δημιουργία πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης, για τους μαθητές τραγουδοποιούς και μουσικούς, στην αρχαίο Ελληνική,  να εκφράσουν το πάθος τους για τη μουσική, να αυξήσουν τις ικανότητές τους και να παρουσιάσουν το έργο τους σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από το  πλήθος των συμμαθητών τους.

RAP Ποίηση,   Πρόκληση RAP – ρυθμός στην ποίηση. Ο τύπος αυτού του γεγονότος είναι  η πρόκληση για αυτοσχεδιασμό μεταξύ δύο συμμετεχόντων, οι οποίοι θα διαγωνιστούν για το ρυθμό με χτυπήματα του ποιήματος σε μια λυρική σύνθεση  (η λέξη σημαίνει ακριβώς Rap Ρυθμός και Ποίηση). Οι  συμμετέχοντες πρέπει να εκφράσουν την ποίηση – ρυθμό στη βάση των περιοχών που επισκέφθηκαν και των συναισθημάτων που βιώσαν .

FILOSOFILM
είναι ένας διαγωνισμός φιλοσοφικών ταινιών μικρού μήκους και την παραγωγής των μαθητών  που προκύπτει ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης. Η μικρού μήκους ταινία προσφέρει τη δυνατότητα επανεξέτασης του αρχαίου λόγου . Αποτελεί  πραγματικό κλειδί ώστε αρχαίες γλώσσες  να εμπλουτισθούν με νέο περιεχόμενο και σύγχρονες προσεγγίσεις.

Φιλοσοφώντας.
  Πως δηλαδή η σκέψη γίνεται λόγος. Πρόκειται για ένα  φιλοσοφικό- λογοτεχνικό διαγωνισμό που ενθαρρύνει τα παιδιά να εκφράσουν με τη μορφή διαλόγου φιλοσοφικά ερωτήματα, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τις γλώσσες με τις οποίες είναι εξοικειωμένοι .

ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΗ
:   Πρόκειται για ποιητικό διαγωνισμό μεταξύ των ιταλικών σχολείων. Είναι ένας ελκυστικός τρόπος για να φέρει την ποίηση στους νέους για να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ του ποιητή που γράφει και του κοινού ακούει. Ο ήχος ποίηση είναι ένα ερέθισμα, για να εκφράσουν την άποψή τους μέσω στίχων, ομοιοκαταληξίας,  με μεταφορές και ρητορικά σχήματα

ΧΟΡΟΣ
:  παρουσιάζει την πρώτη πρόκληση του χορού του δρόμου μεταξύ των σχολείων έτσι όπως αντιλαμβάνονται, ότι γινόταν ο χορός,  μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία, στην Αρχαία Ελλάδα. Ο τύπος αυτού του γεγονότος αποτελεί  διάλογο μεταξύ των σχολείων μέσα από την επιλογή της μουσικής και την αντίστοιχη  χορογραφία.

Το Φεστιβάλ επιλέγει ως πρωταγωνιστές των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών περιπάτων  εφήβους, προσφέροντας μια βιωματική διαδρομή γνώσης που συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη μέσω μιας μεθοδολογίας που περιλαμβάνει άμεσο διάλογο με τους συμμετέχοντες. Η εκπαίδευση στην κυριολεκτική της έννοια επιδιώκει να φέρει στο φως τις δυνατότητες του κάθε μαθητή..

Οι Φιλοσοφικοί Διάλογοι σχεδιάζονται σε ένα  ΄΄Σωκρατικό πλαίσιο΄΄, ενώ οι εκπαιδευτικοί προωθούν σειρά  πρωτοβουλιών: διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, φιλοσοφικούς περιπάτους, φιλοσοφικούς διαλόγους, θεατρικά εργαστήρια, μουσική, χορό, αφήγηση, διαλογισμό, συναυλίες, συναντήσεις με προσωπικότητες του επιστημονικού / φιλοσοφικού κόσμου  με κυρίαρχο στόχο την προώθηση της φιλοσοφικής σκέψης.

Στην Ελλάδα συμμετείχαν 700 μαθητές από τις 20-26 Μαρτίου

Στην Ιταλία το 2017 θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ φιλοσοφίας  20.000 μαθητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.