Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Σύλλογος Υπαλλήλων του ΕΟΤ: Χωρίς Οργανόγραμμα και αρμοδιότητες παραμένει ο ΕΟΤ

Σύλλογος Υπαλλήλων του ΕΟΤ: Χωρίς Οργανόγραμμα και αρμοδιότητες παραμένει ο ΕΟΤ

Για αθέτηση προεκλογικών και μετεκλογικών υποσχέσεων και αδιαφορία για τη λειτουργία και την τύχη του ΕΟΤ, καταγγέλει την υπουργό Τουρισμού ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΕΟΤ.

Η ανακοίνωση

  • Ο  Σύλλογός μας είναι υποχρεωμένος σήμερα  να καταγγείλει την υπουργό Τουρισμού για αθέτηση προεκλογικών και μετεκλογικών υποσχέσεων και αδιαφορία για τη λειτουργία και την τύχη του ΕΟΤ. Μέχρι σήμερα, ο ΕΟΤ παραμένει χωρίς Οργανόγραμμα και χωρίς αρμοδιότητες, που να του διασφαλίζουν ένα μέλλον αντάξιο της Προσφοράς και της Ιστορίας του.
    Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία (κα Κεφαλογιάννη) είχε  αποστερήσει τον ΕΟΤ από το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων του, τις οποίες είχε μεταφέρει στο Υπουργείο Τουρισμού, και σήμερα ένα μέρος αυτών απλά δεν ασκείται!!!! Τότε, η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υποσχόταν «ανάκτηση των αρμοδιοτήτων, που έφυγαν από τον ΕΟΤ, και επανίδρυσή του ως μοναδικού μοχλού ισχυρού και αποτελεσματικού  για την υλοποίηση της  πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο και η Κυβέρνηση» .  Επρόκειτο προφανώς για προεκλογικά έπεα πτερόεντα…. Ανάλογες υποσχέσεις μας είχαν δοθεί προεκλογικά και μετεκλογικά και από το ΣΥΡΙΖΑ.
    Αφότου η κα Κουντουρά ανέλαβε το Υπουργείο και τον ΕΟΤ και παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις  του Δ.Σ του Συλλόγου μας μαζί της και με το Γ.Γ.ΕΟΤ και τις υποσχέσεις που λαμβάναμε ότι οι προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες θα πραγματοποιηθούν, το οργανόγραμμα δεν έχει καταρτιστεί, ενώ εξ όσων συνάγουμε με βεβαιότητα, η επάνοδος στον ΕΟΤ έστω και μέρους των αρμοδιοτήτων του έχει εγκαταλειφθεί και υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω έμμεσης αφαίρεσης κι άλλων  με τη χορήγηση αρμοδιότητας μάρκετινγκ (δηλ. της μόνης αρμοδιότητας που διαθέτει σήμερα ο ΕΟΤ) στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου, κάτι που προφανώς θα δημιουργήσει σύγχυση στις αγορές και συγκρούσεις αρμοδιοτήτων με τις Περιφέρειες.
    Ενημερώσαμε την υπουργό, ότι αυτή τη στιγμή έλεγχοι των τουριστικών επιχειρήσεων δεν διενεργούνται και ότι η αρμοδιότητα αυτή λογικά θα έπρεπε να επανέλθει στον ΕΟΤ, ως φορέα υλοποίησης της τουριστικής πολιτικής, που –υποτίθεται-χαράσσει το Υπουργείο, δεδομένου ότι αυτός  είναι που διαθέτει εκπαιδευμένο προς τούτο προσωπικό. Η δικαιολογία ότι αυτό δεν συνάδει με τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν ευσταθεί, διότι οι προτάσεις αυτές, όπως τέλος πάντων μερικώς υιοθετήθηκαν, συνεπάγονται αυστηρούς εκ των υστερών (ex post)  ελέγχους, που απλά δεν γίνονται….Είναι περιττό να τονίσουμε ότι η απουσία ελέγχων οδηγεί σε κινδύνους ποιοτικής υποβάθμισης της ελληνικής τουριστικής προσφοράς!

    Το Δ.Σ  του Συλλόγου μας κλείνει σύντομα τη θητεία του και οι ακατάπαυστες προσπάθειές του να επιτύχει μια ελάχιστη κατανόηση των προβλημάτων του Οργανισμού από την πολιτική ηγεσία πέφτουν στο κενό. Πρόσφατα κληθήκαμε να ενημερωθούμε για το  Οργανόγραμμα, χωρίς να μας δοθεί κείμενο ή συγκεκριμένες κατευθύνσεις και χωρίς να υπάρχει Επιτροπή, που να το εισηγείται εκ μέρους του ΕΟΤ, με συμμετοχή και του Συλλόγου μας.
    Τέτοια Επιτροπή συστήθηκε εκ των υστέρων από το ΓΓ.ΕΟΤ και αποτελείται από τον ίδιο  και τους διευθυντές, χωρίς τη δική μας συμμετοχή, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις για την ενεργή συμμετοχής μας σε αυτή. Γεγονός που θα αποδείκνυε την τήρηση δημοκρατικής, αντικειμενικής  και διάφανης διαδικασίας.
    Δεν κρύβουμε ότι ανησυχούμε πολύ. H υπουργός, ανάμεσα στα πολλά ταξίδια της, δεν ασχολείται με τα θέματα των αρμοδιοτήτων της, αλλά σχεδόν αποκλειστικά με τα θέματα του ΕΟΤ (μάρκετινγκ) καταργώντας έτσι την αυτονομία του ως ΝΠΔΔ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
    Μετά δε και την κατάργηση των διατάξεων με τον Ν. 4412/2016 (με βάση το άρθρο 377 «καταργούμενες διατάξεις» παρ. 1 περίπτωση 6 καταργείται ρητά το άρθρο 47 του Ν. 4276 / 2014  και με την παρ. 4 του ιδίου άρθρου καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει τα θέματα αυτά με άλλο τρόπο «ΒΔ 1957 για τον ΕΟΤ»), που επέτρεπαν την ευελιξία του Οργανισμού, ως εξωστρεφούς φορέα, ευελιξία την οποία είχε πάντα, υποψιαζόμαστε ότι η Υπουργός  έχει  αποφασίσει την περαιτέρω συρρίκνωση του Οργανισμού με απώτερο στόχο την ανάθεση του έργου του στον Ιδιωτικό Τομέα με δημόσια όμως χρήματα.
    Τελικά δεν κατανοούμε και δεν θα κατανοήσουμε ποτέ, πώς πολιτικές ηγεσίες γνωρίζοντας (και συχνά διαφημίζοντας) την πρωτοφανή άνοδο των τουριστικών μεγεθών και των δεικτών της  τουριστικής ανάπτυξης  της Χώρας μας στην διάρκεια των τελευταίων 10ετιών, ενεργούν  αντιστρόφως ανάλογα προς τον Οργανισμό και το προσωπικό του και αντί να του πιστώνουν το αποτέλεσμα αυτό, προσπαθούν να μηδενίσουν την τεράστια συμβολή του.

    ΤΟ Δ.Σ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.