Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εύα Κοντοσταθάκου: Σκοπός μας, να δημιουργήσουμε μια Αθήνα – πηγή τέχνης και...

Εύα Κοντοσταθάκου: Σκοπός μας, να δημιουργήσουμε μια Αθήνα – πηγή τέχνης και πολιτισμού

 
Η Αθήνα, κατά τη διάρκεια της κρίσης, αποκτά μια δυναμική διαπολιτισμική ταυτότητα.
 
Στο Γκάζι, στο κέντρο της πόλης δηλαδή, εκεί που συναντάς, υπερσύγχρονα κτίρια δίπλα σε παλιά προσφυγικά, βρίσκεται και ο ιστορικός χώρος της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, ένας χώρος που στη συνείδηση των Αθηναίων έχει ταυτιστεί με τη φιλοξενία εικαστικών και γαστρονομικών δρώμενων. Ενας χώρος “σημείο συνάντησης” πολιτιστικών εκδηλώσεων, που αναβαθμίζει μια ιστορική περιοχή της πρωτεύουσας, ένας ακόμη “θετικός πόλος” στην πολιτισμική ταυτότητα της Αθήνας.
 
Μερικές ημέρες πριν βρεθήκαμε στη «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, με την Πρόεδρο της, κα. Εύα Κοντοσταθάκου, να μας “ξεναγεί” στη «Τεχνόπολη». ‘

eva-kontostathakouΤΝ: Κα Κοντοσταθάκου, θα μπορούσε η Αθήνα αν αποδεχθεί το παρόν της και κτίσει πάνω σ` αυτό, να γίνει μια από τις πόλεις – προορισμούς για τον κόσμο, όχι μόνο με τα αρχαία της, αλλά και με τη σύγχρονη μορφή της.
Η Αθήνα είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους πρώτους ευρωπαϊκούς προορισμούς για επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ και αυτό δεν οφείλεται μόνο στα αρχαία μνημεία της πόλης. Αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι ενώ μέχρι πρότινος η Αθήνα αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό των τουριστών, με τα σημερινά δεδομένα προκύπτει σαφής αύξηση τόσο στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, όσο και σε επιμέρους τομείς εμπορικών δραστηριοτήτων, ειδικά στις χαρακτηριζόμενες ως τουριστικές περιοχές.       

TN: Τι χρειάζεται να γίνει ώστε να καταφέρει να μετατρέψει τα σύγχρονα μειονεκτήματα και τα προβλήματά της σε ισχυρές προκλήσεις;;Τι προτείνετε για την Οδό Πειραιώς;;
Η Αθήνα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Σκοπός μας είναι όχι μόνο να τα αναδείξουμε, αλλά και να τα αναπτύξουμε. Για παράδειγμα χρόνια συζητάμε ότι η Αθήνα μπορεί και πρέπει να γίνει προορισμός για όλο το χρόνο και όχι μόνο για το καλοκαίρι. Οι συνθήκες είναι πλέον ωριμότερες από ποτέ.
Η οδός Πειραιώς είναι ένας από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας που ενώνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας με την Αθήνα , διερχόμενος από άλλους Δήμους και αρκετά σημεία  ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες της πόλης. Η βελτίωση όμως της εικόνας της οδού Πειραιώς και η λήψη μέτρων για την επιτάχυνση της διαδρομής Πειραιάς – Αθήνα θα πρέπει να εξεταστεί σε συνεννόηση με όλους τους Δήμους τους οποίους διασχίζει η οδός Πειραιώς.
 
ΤΝ: Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, καλλιτέχνες, επιμελητές, κριτικοί και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις διαπιστώνουν ότι αυτή είναι η στιγμή της “σύγχρονης τέχνης” σε μια πόλη που είναι περισσότερο γνωστή ως το κέντρο του αρχαίου κόσμου. Μπορεί η Αθήνα να είναι το νέο Βερολίνο;;;

Μπορώ σίγουρα να σας πω πως στα βήματα του Βερολίνου βαδίζουμε. Του χρόνου φιλοξενούμε στην Αθήνα την Documenta, η οποία όπως γνωρίζετε είναι η σημαντικότερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο και η οποία για πρώτη φορά έρχεται στον ευρωπαϊκό νότο. Επίσης από το 2015 ως το 2017 έχουμε και τη Μπιενάλε της Αθήνας, εκδηλώσεις τις οποίας διεξάγονται κυρίως στο κέντρο της πόλης, γύρω από την Ομόνοια, φέρνοντας τους επισκέπτες της σε επαφή με ένα “δύσκολο” σημείο της πόλης, το οποίο όμως διατηρεί πάντα μια ιδιαίτερη γοητεία, επιτρέψτε μου να πω.
Τα βήματα που έχουν γίνει από όλους μας είναι γι’ αυτόν τον σκοπό, να δημιουργήσουμε μια Αθήνα – πηγή τέχνης και πολιτισμού, δίνοντας και ευκαιρίες ανάδειξης σε νέους καλλιτέχνες.

ΤΝ: Ζώντας σε αυτόν τον τόπο που εμπνέει τέχνες και πολιτισμό πείτε μας τα σχέδια του Δήμου για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της πόλης των Αθηνών ώστε να προκαλέσει αύξηση επισκεψιμότητας (πολιτιστικός τουρισμός) .

Η επίσκεψη στην Αθήνα είναι μέχρι και σήμερα απόλυτα συνδυασμένη με επίσκεψη στα αρχαία μνημεία μας. Ο Δήμος Αθηναίων ήδη προσκαλεί και διοργανώνει εκδηλώσεις σύγχρονης, μοντέρνας τέχνης στην Αθήνα, στοχεύοντας στην προσέλκυση ενός νέου target group ποιοτικών επισκεπτών.

ΤΝ: Η «Τεχνόπολη» αποτελεί σήμερα για την πόλη της Αθήνας, ένα ζωντανό πολυχώρο πολιτισμού, ένα σημείο συνάντησης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ποιά είναι τα στοιχεία της «Τεχνόπολη» που την κάνει ένα ξεχωριστό προορισμό. Πείτε μας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Η «Τεχνόπολη»είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Είναι ένας ζωντανός πολυχώρος πολιτισμού που έχει στόχο να προωθεί τις τέχνες, την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση για ανθρώπους κάθε ηλικίας, την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα Είναι χώρος, δημιουργίας, συνάντησης, ελεύθερου χρόνου, γνώσης, δραστηριοτήτων και πολλών ακόμη δράσεων. Είναι ένα σημείο της Αθήνας το οποίο, από το απόλυτο μαύρο, βρέθηκε να εκπέμπει φως σε όλη την Αθήνα και τα προάστια. Η διαμόρφωσή της όπως είναι σήμερα καθώς και η διατήρηση χαρακτηριστικών του παρελθόντος, συνδυαζόμενων με σύγχρονες δυνατότητες και υποδομές, πιστεύω πως είναι αυτό που κάνει την Τεχνόπολη να ξεχωρίζει.

ΤΝ: Είναι γνωστή και ξεχωριστή η συνεισφορά των Παραστατικών τεχνών, των  Τοπικών και Διεθνών Φεστιβάλ, των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην ανάπτυξη του Τουριστικού ρεύματος.
Οι επαγγελματίες του τουρισμού και περισσότερο όσοι ασχολούνται με τον Πολιτιστικό τουρισμό, ζητούν να μάθουν πολύ περισσότερα για τον “χώρο” αλλά και να γνωρίζουν πολύ νωρίτερα τις δράσεις και τα προγράμματα του. Τι παρέχει .

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στεγάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία, αναβαθμίζοντας μια ιστορική περιοχή της πρωτεύουσας. Κάθε χρόνο παρουσιάζει δεκάδες εκδηλώσεων απ’ όλο το φάσμα των τεχνών: μουσική, χορό, κινηματογράφο, θέατρο και παραστατικές τέχνες, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, περιοδικές εκθέσεις, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Προσφέρει ψυχαγωγία, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις με ποιότητα και σε προσιτές τιμές ενώ παράλληλα στηρίζει το κοινωνικό έργο των σημαντικότερων φορέων της πόλης. Η σταδιακή μεταμόρφωση του χώρου σε κέντρο φιλοξενίας εκδηλώσεων ποικίλου ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τον μουσειακό περίπατο, δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε ένα χώρο γεμάτο εικόνες, γνώσεις και συναισθήματα.
Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων είναι επίσης με διαφορά ο χώρος που προτιμούν οι νέοι της πόλης μας! 73% των Αθηναίων ηλικίας 16-35 επισκέφτηκαν τουλάχιστον μία φορά την Τεχνόπολη τον τελευταίο χρόνο και σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, η επισκεψιμότητα το 2015 ξεπέρασε τα 900.000 άτομα.

ΤΝ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για τη Τεχνόπολη, δράσεις, συνεργασίες κλπ; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη χρονιά που μας έρχεται;

Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε περισσότερο την Τεχνόπολη ως ένα χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.

Το όραμα της Τεχνόπολης είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και και να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Για την χρονιά που μας έρχεται   έχουμε προγραμματίσει  την έκθεση GR80 – Η Ελλάδα του 80 στην Τεχνόπολη, σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με την συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων, ενώ παράλληλα τα Festival – θεσμοί θα υπάρχουν και φέτος στους χώρους  μας. Παράλληλα δε θα σταματήσει η διεξαγωγή συνεδρίων και εκδηλώσεων πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα.

ΤΝ:Ποια είναι τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε ;;

Η οικονομική κρίση δε θα ήταν δυνατό να μας αφήσει ανεπηρέαστους. Αυτό δε σημαίνει πως η Τεχνόπολη δεν είναι οικονομικά βιώσιμη ή οποιαδήποτε αρνητική ερμηνεία θα μπορούσε να δωθεί σε αυτό. Μας αποστερεί όμως τη δυνατότητα να παρέχουμε ακόμη περισσότερα, ειδικά σε ομάδες πληθυσμού που τα έχουν ανάγκη, όπως για παράδειγμα σεμινάρια κατάρτισης για επαγγελματίες και ανέργους, προγράμματα εκπαίδευσης και άλλες συναφείς με την εργασία δράσεις, πολιτιστικά δρώμενα και ιδιαίτερα δράσεις απευθυνόμενες στα παιδιά και τους νέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.