Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Δήλωση του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Χάρη Λοϊζίδη με την ευκαιρία...

Δήλωση του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Χάρη Λοϊζίδη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού

πασυξε 36ο συνεδριοΤουρισμός για όλους!
Προωθώντας την Παγκόσμια Προσβασιμότητα

«Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού είναι αφιερωμένη στον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τουριστική βιομηχανία, στην προώθηση της προσβασιμότητας στο φυσικό περιβάλλον, στα συστήματα μεταφορών, τις δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες και στα κανάλια πληροφοριών και επικοινωνιών, για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Οι φετινοί εορτασμοί, με κεντρικό σύνθημα “Τουρισμός για όλους”, στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας στη μεγάλη σημασία του προσβάσιμου τουρισμού και στην ανάδειξή του στο επίκεντρο των πολιτικών και των στρατηγικών σχεδιασμών που άπτονται της τουριστικής βιομηχανίας.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κάποιας μορφής αναπηρία. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι πάντα σε θέση να απολαύσουν όσα προσφέρει η εμπειρία του τουρισμού: την ευκαιρία της επαφής με άλλους πολιτισμούς, την εμπειρία της φύσης και της εξερεύνησης νέων αξιοθέατων.

Όλοι οι πολίτες του κόσμου έχουν το δικαίωμα να ζήσουν την απίστευτη ποικιλομορφία που προσφέρει ο πλανήτης μας. Τα οφέλη από την παγκόσμια προσβασιμότητα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, θα είναι τεράστια σε όλα τα επίπεδα: οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά.

Στην Κύπρο, παρόλο που έχουν γίνει άλματα τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα, επιβάλλεται όπως συνεχιστεί η βελτίωση μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής με μακροπρόσθεσμο ορίζοντα, μια και πολλή δουλειά χρειάζεται ακόμη να γίνει για την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών της εξειδικευμένης αυτής ομάδας τουριστών.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο τουρισμός αποτέλεσε διαχρονικά την ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας. Συνεχίζει, σήμερα, να αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη πηγή εσόδων, στηρίζοντας πολλούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας και προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 12% με τάση αυξητική.

Τίποτα όμως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αντίθετα, δημιουργούνται πρόσθετες ευθύνες για καλύτερα αποτελέσματα και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δεδομένων των τεράστιων προοπτικών που υπάρχουν για ακόμη μεγαλύτερες επιδόσεις».

***

Φέτος συμπληρώνονται 37 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Κύριος στόχος της Ημέρας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, είναι η ανάδειξη της κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής συμβολής του τουρισμού διεθνώς. Η Μπαγκόνγκ της Ταϊλάνδης θα φιλοξενήσει τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.