Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στη Χερσόνησο της Κρήτης το γκολφ αλλάζει όψη

Στη Χερσόνησο της Κρήτης το γκολφ αλλάζει όψη

golf-cretan Στη Χερσόνησο της Κρήτης το γκολφ αλλάζει όψη, δημιουργείται σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα για τους γκόλφερς, με στόχο να προσελκύσει παίκτες και τουρισμό υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο!

Ήδη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει σταλεί στην περιφέρεια Κρήτης και αφορά στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του γηπέδου γκόλφ με εσωτερική διαρρύθμιση υπάρχοντος κτιρίου, την προσθήκη κατ ́επέκταση ακαδημίας γκολφ, την προσθήκη νέας ξενοδοχειακής μονάδας κλασσικού τύπου, πέντε αστέρων, καθώς και την νομιμοποίηση υφιστάμενων κτιρίων, που βρίσκονται εντός του γηπέδου στη θέση ́ ́Βοθώνι ́ ́ και ́ ́Σώπατα ́ ́ του Δήμου Χερσονήσου

kritika-golfΗ δραστηριότητα αναφέρεται στη λειτουργία Γηπέδου Γκολφ, σε ενιαία έκταση 704,88 στρεμμάτων στην θέση «Βοθώνι» και «Σώπατα» του Δήμου Χερσονήσου, Νομού Ηρακλείου.

Φορέας του έργου, στον οποίο ανήκει η παραπάνω έκταση, είναι η «Κρητικά Γκολφ Α.Ε.», που αποτελεί πολυμετοχική εταιρία στην οποία μετέχουν η κοινότητα Χερσονήσου και Λιμένος Χερσονήσου, καθώς και αριθμός ξενοδόχων των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου. Φυσικά την πλειοψηφία πλέον έχει ο Θ.Βασιλάκης (Aegean) που είναι λάτρης του αθλήματος.

Η μορφή του γηπέδου είναι πολυγωνικού γεωμετρικού σχήματος με εμβαδόν 704.88τ.μ. Τμήμα της ανατολικής πλευράς του γηπέδου οριοθετείται από αβαθές υποτυπώδες ρέμα, ενώ σε αυτό το σημείο συνορεύει με το πάρκο αναψυχής «Aqua Plus Water Park”.

Οι επιπτώσεις όπως αναφέρει η μελέτη, είναι θετικές, με την ύπαρξη 200 στρεμμάτων με χλοοτάπητα σε συνδυασμό με φυτεύσεις δένδρων και θάμνων στην περιοχή επέμβασης.

Η μελέτη αποσκοπεί στην περιβαλλοντική αδειοδότηση προσθήκης στο γήπεδο γκολφ νέας ξενοδοχειακής μονάδας,την εσωτερική διαρρύθμιση του υφιστάμενου κεντρικού κτιρίου καθώς και προσθήκη κτιρίου ακαδημίας  γκολφ.Συγχρόνως γίνεται νομιμοποίηση υφισταμένων κτιρίωνσύμφωνα με τον νόμο Ν.4178/2013.

Η υπό μελέτη μονάδα, ιδιοκτησίας «ΚΡΗΤΙΚΑ ΓΚΟΛΦ Α.Ε.» και δυναμικότητας 54 κλινών και 27 δίκλινων δωματίων, πρόκειται να κατασκευασθεί σε χώρο εντός του γηπέδου γκολφ που βρίσκεται στη θέση ́ ́Βοθώνι ́ ́ ή ́ ́Σώπατα ́ ́ του Δήμου Χερσονήσου.

Οι ελεύθεροι ακάλυπτοι χώροι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα με φύτευση γκαζόν, λουλουδιών και δένδρων όπως ελαιόδενδρα, χαρουπιές, αθάνατοι, ευκάλυπτοι, κλπ ώστε να αποτελούν έναν πρότυπο χώρο αναψυχής.

Μεγάλα τμήματα του χώρου έχουν μείνει στην αρχική τους φυσική μορφή με δασικά φυτά και θαμνώδεις εκτάσεις.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την λειτουργία της μονάδας εστιάζονται στην επίδραση στο έδαφος από την διάθεση των απορριμμάτων, στον αέρα από την εκπομπή των καυσαερίων από την κίνηση των οχημάτων, στα υγρά απόβλητα που παράγονται από πελάτες και προσωπικό,

στον θόρυβο από την λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων, καθώς και στην αισθητική του τοπίου.

 

 

Η εταιρία Κρητικά Γκολφ Α.Ε. επισημαίνει ότι έχει καταφέρει με τη χρήση του συγκεκριμένου χλοοτάπητα και ορθής λειτουργίας των συστημάτων να μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις σε νερό, χωρίς να επιβαρυνθεί η ποιότητά του. Συνεπώς οι υπάρχουσες γεωτρήσεις είναι σε θέση να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες άρδευσης του χλοοτάπητα της μονάδας.

Για την καλύτερη ένταξη του συγκροτήματος στο περιβάλλον της περιοχής καθώς και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής επέμβασης έχουν φυτευτεί 4.400 δέντρα και 900 θάμνοι. Όλη αυτή η φύτευση δεν έχει ανάγκη από πότισμα αλλά μέρος αυτής (εκείνης που βρίσκεται πέριξ της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού) και καλύπτεται πλήρως από την χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αποβλήτων της εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων.

Στο χώρο της εγκατάστασης υπάρχει τεχνητή λίμνη σε έκταση 10 περίπου στρεμμάτων με μέγιστο βάθος 6m και συνολική χωρητικότητα περίπου 50.000m3, που τροφοδοτείται από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις επαρκώντας για τη συνολική άρδευση του χώρου για ένα τουλάχιστον μήνα σε περιπτώσεις βλάβης των αντλιών των γεωτρήσεων. Με τον τρόπο αυτό προκύπτει αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της μονάδας σε νερό, κατάλληλο να υποστηρίξει τις ανάγκες του χλοοτάπητα του γηπέδου και κάποιων καλλωπιστικών φυτών (τα δένδρα και θάμνοι που έχουν επιλεγεί ελιές, χαρουπιές, θύμοι, είναι κατάλληλα για ξηροθερμικό κλίμα και δεν έχουν ανάγκη ποτίσματος).

Επιπλέον η εταιρία «Κρητικά Γκολφ Α.Ε.» λαμβάνει μέριμνα με συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας των γεωτρήσεων και τήρηση των βέλτιστων επιπέδων λειτουργίας τους για αποφυγή καταστροφής από την εισροή θαλασσινού νερού, των υπόγειων υδάτων.

Πηγή: cretalive 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.