Αρχική ΓΕΠΟΕΤ Επείγουσα επιστολή ΓΕΠΟΕΤ προς Υπουργό Παιδείας: μόνο τουριστικά λεωφορεία ΔΧ μπορούν να...

Επείγουσα επιστολή ΓΕΠΟΕΤ προς Υπουργό Παιδείας: μόνο τουριστικά λεωφορεία ΔΧ μπορούν να χρησιμοποιούνται σε σχολικές εκδρομές

Logo_GEPOET_gr-620x425Η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού απέστειλε τη Δευτέρα 4, Ιουλίου, επείγουσα επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κύριο Νίκο Φίλη σε συνέχεια σχετικής εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κυρίου Τζιάλλα, η οποία επισυνάπτεται, αναφορικά με τη χρήση αποκλειστικά τουριστικών λεωφορείων ΔΧ στις μετακινήσεις μαθητών σε εκδρομές, καλώντας τον να ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας.
 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΓΓ προς τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού της χώρας διευκρινίζεται ότι:
 
Α) σε συνέχεια δικαστικής απόφασης τα ΚΤΕΛ έχουν απολέσει το δικαίωμα να πραγματοποιούν οποιοδήποτε άλλο έργο πέραν του συγκοινωνιακού και ιδιαιτέρως τις «ημερήσιες εκδρομές μαθητών της Δημόσιας Εκπαίδευσης με ολική μίσθωση, όταν εκτελούνται χωρίς διανυκτέρευση των εκδρομέων και με αφετηρία το νομό της έδρας τους». Οι εκδρομές αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο με τουριστικά λεωφορεία ΔΧ ΚΑΙ
 
Β) Ότι δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον ιδιόκτητο στόλο τους για μεταφορικό έργο που έχουν αναλάβει μέσω ανεξάρτητου τουριστικού γραφείου που ενδεχομένως έχουν συστήσει, προχωρώντας σε άτυπη «ενοποίηση» του στόλου τους.
 
Και τα δύο αυτά ζητήματα έχουν αποτελέσει σημεία έντονης διένεξης με τα ΚΤΕΛ επί σειρά δεκαετιών και επιτέλους η Πολιτεία αναγνωρίζει και κατοχυρώνει το έργο των τουριστικών λεωφορείων της χώρας, ζητώντας εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων από τις ΠΥΤ.
 

Η επιστολή

Προς: κύριο Νίκο Φίλη, Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Ενημέρωση των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Υπουργείου για το νέο καθεστώς μεταφοράς μαθητών σε σχολικές εκδρομές
Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας την με αριθμό πρωτοκόλλου 167/4-7-2016 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κυρίου Τζιάλλα προς τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού της χώρας με την οποία διευκρινίζεται ότι τα ΚΤΕΛ έχουν απολέσει το δικαίωμα να πραγματοποιούν «ημερήσιες εκδρομές μαθητών της Δημόσιας Εκπαίδευσης με ολική μίσθωση, όταν εκτελούνται χωρίς διανυκτέρευση των εκδρομέων και με αφετηρία το νομό της έδρας τους» με λεωφορεία του στόλου τους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό έργο πέραν του συγκοινωνιακού. (επισυνάπτεται)

Οι παραπάνω ημερήσιες εκδρομές μαθητών της Δημόσιας Εκπαίδευσης μπορούν να διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με τουριστικά λεωφορεία ΔΧ που ανήκουν σε τουριστικά γραφεία ή ΤΕΟΜ, ανεξαρτήτως αν αυτά ανήκουν ιδιοκτησιακά και ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις σε ιδιώτες επιχειρηματίες ή στα ΚΤΕΛ.

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό και εν’όψει της νέας σχολικής χρονιάς τις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους Διευθυντές των Σχολείων όλης της χώρας για τη σημαντική αυτή νέα παράμετρο, ότι δηλαδή μόνο τουριστικά λεωφορεία ΔΧ – και σε καμία περίπτωση «πράσινα» λεωφορεία του στόλου του ΚΤΕΛ – μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σχολικές εκδρομές, ζήτημα το οποίο έχει αποτελέσει σημείο έντονης αντιπαράθεσης και καταγγελιών με τα ΚΤΕΛ επί σειρά δεκαετιών και το οποίο έχει τελεσιδικήσει με σχετική απόφαση δικαστηρίου, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο.

Τελούμε εν αναμονή των άμεσων σχετικών ενεργειών σας, καθώς οι έλεγχοι από πλευράς Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού θα εντατικοποιηθούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Με εκτίμηση,

     Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας
Κώστας Παλασκώνης                                 Άρης Μαρίνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.