Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής...

Ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020

160728-ΕΣΠΑ-Βέροια1 160728-ΕΣΠΑ-Πέλλα2Ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 (νέο ΕΣΠΑ), που πραγματοποιήθηκαν και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Τελευταίοι δυο σταθμοί του κύκλου των ενημερωτικών συναντήσεων της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν σήμερα η Πέλλα (αίθουσα συσκέψεων Διοικητηρίου Πέλλας στην Έδεσσα) και η Ημαθία (Επιμελητήριο Ημαθίας στη Βέροια).

Στις συναντήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων των δυο Περιφερειακών Ενοτήτων (Δήμοι, Επιμελητήρια, Νοσοκομεία, Μητροπόλεις, Πολιτιστικοί Φορείς, Εφορείες Αρχαιοτήτων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ κ.ά.), αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθούν για την ενεργοποίηση και τον προγραμματισμό των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τον κ. Τζιτζικώστα και τη Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγγελική Ωραιοπούλου.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «αναλάβαμε ως διοίκηση της Περιφέρειας την πρωτοβουλία να κάνουμε αναλυτική ενημέρωση όλων των φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ στην περιοχή μας, προκειμένου να επιτύχουμε την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του Προγράμματος. Άλλωστε, πρόκειται για τον κύριο μοχλό ανάπτυξης για την Κεντρική Μακεδονία και μια από τις ελάχιστες πηγές ρευστότητας για την πραγματική οικονομία σε τοπικό επίπεδο και με κονδύλια διασφαλισμένα. Είχα δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ολοκληρώναμε τον κύκλο των ενημερωτικών συναντήσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, κάτι που έγινε πράξη με τις σημερινές εκδηλώσεις στην Έδεσσα και στη Βέροια. Είναι στο χέρι όλων μας πλέον να αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο, ταχύτερο και βέβαια διαφανή τρόπο το νέο ΕΣΠΑ και να δώσουμε την αναπτυξιακή ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η Κεντρική Μακεδονία, με έργα και δράσεις, που αυξάνουν το εισόδημα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και να το κάνουμε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων».
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την έγκαιρη προετοιμασία των φορέων σε επίπεδο προτάσεων, ώστε να συμμετάσχουν και να εντάξουν έργα στις νέες προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκ. ευρώ, που θα «ανοίξει» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, για χρηματοδότηση έργων και δράσεων μέσω του νέου ΕΣΠΑ:
1.Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων – 22,4 εκ. ευρώ.
2.Αντιπλημμυρική προστασία – 43,65 εκ. ευρώ.
3.Προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Περιφέρειας, καθώς και υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού – 17 εκ. ευρώ.
4.Εξοπλισμό Προσχολικής και Σχολικής Εκπαίδευσης και επαγγελματικής εκπαίδευσης – 3,5 εκ. ευρώ.
5.Υποδομές και εξοπλισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – 8,5 εκ. ευρώ.
6.Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη – 106,2 εκ. ευρώ.

«Μέχρι σήμερα έχουμε εξειδικεύσει από έργα και δράσεις 640 εκ. ευρώ, που αποτελούν το 66,3% των συνολικών πόρων που διατίθενται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύουμε έργα και δράσεις 60 εκ. ευρώ, με το ποσοστό εξειδίκευσης να φτάνει στο 72,5%. Επίσης, έχουμε εκδώσει 33 προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 373,4 εκ. ευρώ και συνεχίζουμε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης ανέλυσε τις πέντε αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, που όπως είπε «μετουσιώνονται σε πυλώνες πολιτικής για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Οικονομική ανάπτυξη η οποία, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, δεν περιορίζεται μόνο στην ανάδειξη και ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι: η συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού, η αποβιομηχάνιση, η αποχωροθέτηση δραστηριοτήτων, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η νέα φτώχεια».
Οι πέντε αναπτυξιακές προτεραιότητες είναι:
-Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια.
-Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και απασχόληση.
-Προστασία του περιβάλλοντος και «έξυπνη» διαχείριση των πόρων.
-Κοινωνική συνοχή.
-Χωρική συνοχή.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι φορείς υλοποίησης είναι αυτό της επιτάχυνσης της υλοποίησης του Προγράμματος. Μάλιστα, ανακοίνωσε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η διοίκηση της Περιφέρειας σε αυτή την κατεύθυνση, με την εξειδίκευση των δράσεων:
-Προχώρησε η ανάθεση της εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», για την καταγραφή της περιφερειακής αγοράς εργασίας, ώστε να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες δράσεις εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.
-Προχώρησε η ανάθεση της εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Εξειδίκευση περιεχομένου και μηχανισμού διακυβέρνησης δράσεων ΕΤΑΚ στην ΠΚΜ», η οποία αποσκοπεί στο να συντονίσει τις δράσεις για την εξειδίκευση της διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης στη ΠΚΜ, να συνθέσει προτάσεις και ιδέες για εν δυνάμει παρεμβάσεις και πιλοτικές δράσεις στο πλαίσιο της Έξυπνης Εξειδίκευσης, να επικαιροποιήσει το πλαίσιο δεικτών και να εξειδικεύσει το Σύστημα Διακυβέρνησης Δράσεων ΕΤΑΚ.
-Προχώρησε ο σχεδιασμός των απαραίτητων δράσεων τεχνικής βοήθειας για τη διασφάλιση επαρκούς τεχνικής υποστήριξης για την εφαρμογή του Προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη εκδοθεί έξι προσκλήσεις τεχνικής βοήθειας και οχτώ πράξεις έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Οι συνολικοί πόροι που θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο ξεπερνούν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.