Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Οι Βρετανοί επέλεξαν Brexit

Οι Βρετανοί επέλεξαν Brexit

Υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν 17.410.742 Βρετανοί, ενώ κατά της εξόδου 16.141.241. Η συμμετοχή στο βρετανικό δημοψήφισμα ανήλθε στο 72,2%.

 

BBRΚαταρρέουν οι αγορές μετά το ξεκάθαρο πλέον αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στη Βρετανία. «Βουτιά» για τις ασιατικές αγορές με τον Nikkei να υποχωρεί 8% στις 14.947 μονάδες, έχοντας αρχικά ξεκινήσει υψηλότερα καθώς διαφαινόταν νίκη της παραμονής. Μάλιστα, λόγω της ισχυρής πτώσης οι συναλλαγές διεκόπησαν για 10 λεπτά. Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών κατακρημνίζεται η στερλίνα, καθώς οι Βρετανοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή την ώρα (06.49), το βρετανικό νόμισμα «βουλιάζει» κατά 10,38% στα 1,3330 δολάρια, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 1985.

Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Αγγλίας  (Bank of England) διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στον απόηχο της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις» τονίζει στη σχετική της ανακοίνωση και προσθέτει ότι «η Bank of England έχει δεσμευτεί για ένα διευρυμένο έκτακτο σχέδιο και για τη στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, τις εγχώριες αρχές και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες». Νωρίτερα, πηγές της κεντρικής τράπεζες, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, καθιστούσαν σαφές ότι η Bank of England βρίσκεται σε «στενή επικοινωνία» με τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Η συνεδρίαση, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν, αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο της Φρανκφούρτης για τον καθησυχασμό των αγορών και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Η επικράτηση του Brexit προκαλεί αλλαγές και ανακατατάξεις τόσο στην Βρετανία όσο και στην Ευρώπη. Ήδη στο στρατόπεδο των Εργατικών εκφράζεται έντονη κριτική για το Ντέιβιντ Κάμερον σε ό,τι αφορά τις χαμηλές επιδόσεις των εργατικών υπέρ του Bremain σε περιοχές όπου οι Εργατικοί έχουν δύναμη. Μάλιστα εκτιμάται ότι το 38% περίπου των ψηφοφόρων του εργατικού κόμματος ψήφισε υπέρ της εξόδου. Γι αυτό λέγεται δηκτικά ότι ο Κάμερον θα είναι ο Πρωθυπουργός που έβγαλε την Βρετανία απ’ την Ευρώπη, ενώ από κάποιους τίθεται ακόμη και το θέμα της παραίτησης Κάμερον.

Στην καγκελαρία μετέβη η Άγκελα Μέρκελ Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετέβη στην καγκελαρία όπου αυτή την στιγμή έχει «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι προγραμματισμένη συνάντησή της τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο όμως δεν αποκλείεται -λόγω της απόφασης για Brexit- οι διαδικασίες να επισπευστούν. Οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της συνάντησης των ηγεσιών του Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Πότσνταμ

Στον απόηχο της επικράτησης του Brexit στο χθεσινό βρετανικό δημοψήφισμα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη» και πρόσθεσε ότι «από κοινού πρέπει να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις για τους φίλους μας τους Βρετανούς. Τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Yπάρχει ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή διαδικασία για έξοδο και θα πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Βρετανίας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.