Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η Περιφέρεια Κρήτης στο δίκτυο AREPO για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων...

Η Περιφέρεια Κρήτης στο δίκτυο AREPO για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων στις αγορές της Ε.Ε.-Συναντήσεις Θ. Βρέντζου στη Περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα, παραβρέθηκε στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, που διοργάνωσε η Ελληνική κοινότητα της Εμίλια-Ρομάνια

5.1  6Την Περιφέρεια Εμίλια – Ρομάνια (Μπολόνια) στην Ιταλία, επισκέφτηκε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη στο πλαίσιο της στρατηγικής πολιτικής της Περιφέρειας για την προβολή, προώθηση και προστασία των αγροτικών προϊόντων του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη διεθνή αγορά.

Οι δυο Περιφέρειες –Κρήτης και Εμίλια Ρομάνιασυμμετέχουν στο δίκτυο AREPO, και στο Στρασβούργο της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα γενική συνέλευση του δικτύου όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες για την προστασία των προϊόντων τους.

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφέρεια της Εμίλια – Ρομάνια, είναι 2 από τις 27 Περιφέρειες μέλη του Πανευρωπαϊκού δικτύου AREPO, που στόχο έχει την προώθηση των ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ και Ορεινών προϊόντων.

3Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια της Εμίλια – Ρομάνια παράγεται το περίφημο τυρί «Παρμεζάνα», ένα προϊόν ΠΟΠ, που βρίσκεται στα μεγαλύτερα σημεία πώλησης του κόσμου και απολαμβάνει ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου στην συνάντηση της, με την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα κ. Καζέλι, συζήτησαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη συνεργασιών και επαφών μεταξύ των δυο Περιφερειών.

Σκοπός, όπως αναφέρθηκε, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και πετυχημένων μοντέλων για την προώθηση των προϊόντων, του αγροτουρισμού, την οργάνωση της επιχειρηματικότητας του πρωτογενή τομέα, της οικοτεχνίας όπως επίσης η από κοινού προώθηση των αγροτικών θεμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα συμφωνήθηκε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Περιφέρεια Κρήτης με σκοπό την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

Παράλληλα η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, παραβρέθηκε στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, που διοργάνωσε η Ελληνική κοινότητα της Εμίλια-Ρομάνια, προσκεκλημένη του προέδρου της Αχίλλεα Μέτσιου και της επίτιμης προξένου της Ελλάδας στην Μπολόνια Γωγώς Λαμπράκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού που εορτάζεται από τους Έλληνες της Ομογένειας σε όλο τον κόσμο στις 20 Μαίου. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός ότι τα 2/3 των ομιλιών που παρουσίασαν διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων της Μπολόνια και της Βενετίας αναφέρθηκαν στον Κρητικό Πολιτισμό.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η Επίκουρη καθηγήτρια Χριστιανικής και Μεσαιωνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Isabella Baldeni, ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών Βενετίας Γεώργιος Πλουμίδης, ο καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Camillo Neri και ο καθηγητής Κλασικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστήμιου της Μπόλονια Faderico Condello. Στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα Θεανώ Βρέντζου, αναφέρθηκε στην σημασία του Μινωικού Πολιτισμού, που διέθετε οργανωμένη κοινωνία, υποδομές, με οικολογικές ευαισθησίες.

Παρότρυνε μάλιστα η κ. Βρέντζου τους παραβρισκόμενους να επισκεφθούν την Κρήτη, να γνωρίσουν τον πολιτισμό της, να αναζητήσουν την επαφή με τους ανθρώπους της, τα προϊόντα της, την ενδοχώρα της, να αναζητήσουν τα ποιοτικά προϊόντα του νησιού και να γευτούν γνήσιες Κρητικές γεύσεις, φτιαγμένες με πρώτες ύλες πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η μοναδική Κρητική διατροφή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.