Αρχική Αεροπορικά Νέα Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στην ιστορία του Αεροδρομίου Μονάχου

Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στην ιστορία του Αεροδρομίου Μονάχου

Jahrespressekonferenz 2016

Οι εγκαταστάσεις του νέου δορυφορικού τερματικού αεροσταθμού θέτουν νέα πρότυπα στην ποιότητα των υπηρεσιών, την ταξιδιωτική άνεση και την αισθητική των χώρων των αεροδρομίων.

photo satellite 2

Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε στην ιστορία του αεροδρομίου του Μονάχου στις 26 Απριλίου του 2016. Με την έναρξη της λειτουργίας του νέου Satellite Terminal (δορυφορικού τερματικού αεροσταθμού) – του πρώτου midfield terminal της Γερμανίας – το μοναδικό αεροδρόμιο 5 αστέρων της Ευρώπης θέτει για μια ακόμη φορά νέα πρότυπα άριστης εξυπηρέτησης, τεχνογνωσίας και αειφόρου ανάπτυξης. Το νέο Satellite Terminal αποτελεί τη συνέχεια της επιτυχούς κοινοπραξίας μεταξύ του αεροδρομίου του Μονάχου και της Lufthansa. Όπως και στο Terminal 2, οι δύο εταίροι ένωσαν τις δυνάμεις τους με αναλογία συμμετοχής 60:40, για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη χρηματοδότηση των νεών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών. Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Μονάχου Koch + Partner επιλέχθηκε για το σχεδιασμό και τον γενικό συντονισμό του έργου. Στα λαμπερά εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν στις 22 Απριλίου 2016 παρευρέθηκαν 1.900 επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Oι νέες υποδομές προσφέρουν στο αεροδρόμιο του Μονάχου 27 νέες πύλες με δυνατότητα απευθείας επιβίβασης των ταξιδιωτών στα αεροσκάφη, χωρίς να δημιουργείται ανάγκη μεταφοράς τους με λεωφορείο. Το νέο Satellite Terminal αποτελεί επέκταση  του Terminal 2, που χρησιμοποιείται από τη Lufthansa και τους Star Alliance εταίρους της, και με την έναρξη της λειτουργίας του αναμένεται να αυξηθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης πελατών κατά 11 εκατομμύρια επιβάτες φτάνοντας έτσι συνολικά τα 36 εκατομμύρια ετησίως. Πρόκειται για μία από τις πιο προηγμένες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών στον κόσμο, όπου στους  άνετους, ελκυστικούς και πλυμμηρισμένους από φυσικό φως χώρους της προσφέρονται απεριόριστες επιλογές για ψώνια ή φαγητό, εξαιρετικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης ταξιδιωτών, αλλά και 5 νέες lounges της Lufthansa.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lufthansa, κ.Carsten Spohr, σχολίασε τη αυξημένη δυναμικότητα του νέου τερματικού αεροσταθμού, υπογραμμίζοντας ότι θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών: «Η επέκταση του Terminal 2 με τη νέα δορυφορική εγκατάσταση καθιστά τις αεροπορικές εταιρίες του Ομίλου Lufthansa που δραστηριοποιούνται στο Μόναχο μια ακόμα καλύτερη και περισσότερο ελκυστική επιλογή για επιβάτες από όλον τον κόσμο. Με διπλάσιες σε αριθμό θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών που εξυπηρετούνται με αερογέφυρες (φυσούνες) για την επιβίβαση και την αποβίβαση, πέντε νέες lounges συνολικής έκτασης μεγαλύτερης από 4.000 τ.μ. και state-of-the-art πύλες, σε αυτόν τον κόμβο 5 αστέρων οι επιβάτες μας θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη άνεση και υψηλότερα επίπεδα εξυπηρέτησης. Οι επενδύσεις μας σε κορυφαίας ποιότητας εγκαταστάσεις αποτελούν ορατή απόδειξη της δέσμευσής μας για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας μας στο Μόναχο.”

Οι μετακινήσεις στο Satellite Terminal δεν εξυπηρετoύνται με υπέργεια μέσα  μεταφοράς. Μετά το check-in στο Terminal 2, οι επιβάτες περνούν από τον καθιερωμένο έλεγχο διαβατηρίων και χειραποσκευών και στη συνέχεια, μέσω του υπόγειου συστήματος μετακίνησης του αεροδρομίου, μεταφέρονται σε μόλις ένα λεπτό στο δορυφορικό τερματικό αεροσταθμό. Όπως στο Terminal 2, έτσι και εδώ οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν μια πληθώρα υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Φυσικά, προσφέρεται ελεύθερη πρόσβαση στο μεγάλης εμβέλειας Wi-Fi του αεδρομίου, ενώ στους χώρους αναμονής οι επιβάτες μπορούν να συνδέσουν τις συσκευές τους στις διαθέσιμες θύρες USB και πρίζες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Όσον αφορά τις επιλογές για shopping και φαγητό μια μοναδική εμπειρία περιμένει τους ταξιδιώτες που καταφθάνουν στον νεό Satellite Terminal. Σε έναν άνετο χώρο έκτασης 7.000 τ.μ. στεγάζονται συνολικά 15 εμπορικά καταστήματα, 7 εστιατόρια, καφετέριες και 3 ζώνες καταστημάτων αφορολογήτων ειδών. Η αρχιτεκτονική, οι επιλογές για ψώνια και η μεγάλη ποικιλία των διαθέσιμων τροφίμων και ποτών αντανακλούν το βαυαρικό τρόπο ζωής και το μοναδικό χαρακτήρα του Μονάχου.
Το νέο Satellite Terminal διαθέτει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσφέρει μεγάλο εύρος υπηρεσιών, ώστε να ικανοποιεί στο απόλυτο τις ανάγκες και τις επιθυμίες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Μεταξύ άλλων προσφέρονται αίθουσες χαλάρωσης με ανακλινόμενες πολυθρόνες, παιδότοποι, αλλαξιέρες βρεφών στις γυναικείες και τις ανδρικές τουαλέτες και τέσσερα ντους. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στο κέντρο του νέου κτιρίου για γρήγορη και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επιβάτες που κινούνται στο χώρο. Λίγα μόλις βήματα από το κέντρο απέχουν και οι 5 νέες lounges της Lufthansa που καταλαμβάνουν έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων, και μαζί με αυτές σχεδόν διπλασιάζεται πλέον η συνολική έκταση των lounges της Lufthansa στο Terminal 2. Στους νέους χώρους περιλαμβάνεται και μια βεράντα στον τελευταίο όροφο, με παράθυρα που προσφέρουν πανοραμική θέα και ένα μπαρ που βλέπει στον αεροδιάδρομο.
Η καρδιά των νέων εγκαταστάσεων χτυπά στην πλημμυρισμένη με φυσικό φως κεντρική αγορά, η οποία φιλοξενεί ποικίλα θεματικά περίπτερα και αποτελεί αυθεντική απεικόνιση του Viktualienmarkt, της διάσημης υπαίθριας αγοράς του Μονάχου.
Πέρα από τις εξαιρετικές υπηρεσίες προς τους ταξιδιώτες, το νέο Satellite Termimal, θέτει επίσης νέα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Τα προηγμένα δομικά υλικά και οι καινοτόμες τεχνολογίες θέρμανσης, ψύξης και φωτισμού που χρησιμοποιήθηκαν μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας στο ελάχιστο. Μέσω ειδικών προσόψεων που έχουν βελτιστοποιηθεί με βάση το κλίμα επιτυγχάνεται  μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40%, σε σύγκριση με τα υπάρχοντα κτίρια των υπόλοιπων τερματικών αεροσταθμών του αεροδρομίου. Μια ζώνη διαμέτρου 4,5 μ., διαχωρίζει το κλιματιζόμενο εσωτερικό του Satellite Terminal από τον υπαίθριο χώρο και λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας του κλίματος, παρέχοντας παράλληλα στους επιβάτες ένα ζωτικό χώρο με κυλιόμενες σκάλες για την εύκολη μετακίνησή τους στα διάφορα επίπεδα. Η πρόσοψη είναι κατασκευασμένη από ενεργειακό γυαλί νέας γενιάς με ειδική επίστρωση, που επιτρέπει τη διέλευση μόνο στο ορατό φως του ήλιου, ενώ αντανακλά τη θερμότητα.
Η υλοποίηση του έργου ολοκληρώθηκε στα πλαίσια του προϋπολογισμού και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα: Οι προετοιμασίες για την έναρξη των εργασιών είχαν αρχίσει από το καλοκαίρι του 2011 και σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά, στις 23 Απριλίου 2012, μπήκε ο «θεμέλιος λίθος» και ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής. Στις 12 Σεπτεμβρίου, 2013 πραγματοποιήθηκε πανηγυρικά η τελετή τοποθέτησης του τελευταίου κομματιού. Η ολοκλήρωση των υποδομών και της εσωτερικής διαρρύθμισης του κτιρίου έγινε το φθινόπωρο του 2015. Ακολούθησε η φάση ελέγχου των λειτουργιών με εκτεταμένες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα που έπαιζαν το ρόλο των επιβατών.
Τα εγκαίνια του νέου Satellite Terminal ήταν θεαματικά: Στο αίθριο της κεντρικής αγοράς των νέων εγκαταστάσεων, αιωρούμενοι ακροβάτες που κρέμονταν από μεταξωτά υφάσματα σε ύψος 20 μέτρα πάνω από το έδαφος,  εκτέλεσαν με μοναδική χάρη και αρμονία μια τολμηρή εναέρια χορογραφία. Tην εντυπωσιακή αυτή επίδειξη παρακολούθησαν 1.900 επισκέπτες από τη Γερμανία και άλλες χώρες, που κατέκλυσαν το χώρο γύρω από τον πύργο ελέγχου στην καρδιά του νέου δορυφορικού τερματικού αεροσταθμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.