Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά 5η Γενική Συνέλευση ΞΕΕ: Τα νέα πιεστικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική...

5η Γενική Συνέλευση ΞΕΕ: Τα νέα πιεστικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ξενοδοχία και οι νέες τάσεις που επικρατούν στη διεθνή ξενοδοχειακή σκηνή

5η Γενική Συνέλευση Ξ.Ε.Ε.
XEE_HCHΤα νέα πιεστικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ξενοδοχία και οι νέες τάσεις που επικρατούν στη διεθνή ξενοδοχειακή σκηνή, αναδεικνύονται στην 5η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan ΕXPO, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στις 17.00.   

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων έχουν προσκληθεί ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης και η αν. υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά.

Επισημαίνεται ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος από το βήμα της 5ης Γενικής Συνέλευσης, με την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου του κράτους και του καθολικού εκπροσώπου όλων των κύριων τουριστικών καταλυμάτων επιχειρεί να αναδείξει τα κρίσιμα θέματα, να προσεγγίσει λύσεις, να προτείνει μέτρα και ρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιείται τόσο ο οικονομικός απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς όσο και ο απολογισμός των δράσεων του Ξ.Ε.Ε. Επίσης θα αναπτυχθούν παράλληλα οι πολλαπλές επιπτώσεις από την εξάπλωση της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) στον τουρισμό, με ομιλητές το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Τουριστικής Προώθησης και Προβολής του Βερολίνου (VisitBerlin) κ. Burkhard Kieker και το Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό, στην Εστίαση και στον Αγροτικό Τομέα (EFFAT) κ. Harald Wiedenhofer.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο της 5ης Γενικής Συνέλευσης του Ξ.Ε.Ε. θα παρουσιαστεί η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που ακτινογραφεί τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. Πρόκειται για την ανά περιφέρεια ποιοτική ανάλυση των στοιχείων της ελληνικής ξενοδοχίας, όπου αποτυπώνεται και η φέρουσα ικανότητα τουριστικής ανάπτυξης των Περιφερειών.

Δείτε μια περίληψη της μελέτης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που θα αναπτυχθεί στη 5η Γενική Συνέλευση, ενώ και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων περιφερειών θα αναπτυχθούν στην 5η Γενική Συνέλευση.

Περίληψη Μελέτης
Σύμφωνα με στοιχεία του Μητρώου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το 2015 λειτουργούσαν στη χώρα 9.706 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 403.792 δωματίων και 779.118 κλινών και με μέσο μέγεθος 42 δωμάτια.

Την ίδια περίοδο στο Νότιο Αιγαίο λειτουργούσαν 2.087 ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 100.220 δωματίων και 195.563 κλινών και με μέσο μέγεθος 48 δωμάτια, από 41 που ήταν το 2000. Τα ξενοδοχεία στο Νότιο Αιγαίο αντιστοιχούν στο 21,5% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας, ή στο 24,8% των συνολικών δωματίων και το 25,1% των συνολικών κλινών.
Συνολικά στο Νότιο Αιγαίο τα 5άστερα ξενοδοχεία κινήθηκαν ποσοστιαία ανοδικά κατά 764% την τελευταία δεκαπενταετία (2000-2015).

Σε όρους, όμως, δωματίων η αύξηση ήταν γύρω στο 323%, γεγονός που δείχνει ότι τα νεότερα ξενοδοχεία δεν είναι πλέον τόσο μεγάλα όσο παλαιότερα, αλλά εστιάζουν περισσότερο σε μικρότερες μονάδες με υψηλότερες προδιαγραφές και ανώτερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών. Η τάση αυτή απεικονίζεται και στο μέσο μέγεθος των ξενοδοχειακών μονάδων. Το 2000 το μέσο μέγεθος ήταν 293 δωμάτια, ενώ το 2015 περιορίστηκε στα 144 δωμάτια.
Στις Κυκλάδες η αύξηση των ξενοδοχείων 5 αστέρων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στα Δωδεκάνησα. Παρόλα αυτά, το μέγεθος των ξενοδοχείων αυτής της κατηγορίας παραμένει μικρό (46 δωμάτια έναντι 228 στα Δωδεκάνησα), γεγονός που οφείλεται εκ των άλλων και σε χωροταξικούς/γεωγραφικούς λόγους (νησιά με μικρότερη έκταση).

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΕΠ, παρατηρείται ότι ενώ στις Κυκλάδες το μέσο μέγεθος των μονάδων παραμένει σχεδόν σταθερό διαχρονικά, στα Δωδεκάνησα, και κυρίως στη Ρόδο, σημειώνεται σημαντική αύξηση του μεγέθους των ξενοδοχειακών μονάδων. Χαρακτηριστικό της ποιοτικής αναβάθμισης του ξενοδοχειακού δυναμικού της περιοχής είναι ότι τη 15ετία 2000-2015 αύξηση παρουσίασαν τα ξενοδοχεία των 3 ανώτερων κατηγοριών, ενώ τα ξενοδοχεία ενός αστεριού κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση και τα ξενοδοχεία 2 αστέρων είτε παρουσίασαν μικρές αυξήσεις, είτε και μικρές μειώσεις, ανάλογα με την περιοχή.

Έτσι, τη 15ετία 2000-2015 οι ξενοδοχειακές μονάδες στο Νότιο Αιγαίο αυξήθηκαν κατά 15% περίπου, ενώ τα ξενοδοχεία των τριών ανώτερων κατηγοριών αυξήθηκαν κατά 56%, γεγονός που φανερώνει την τάση που επικρατεί για ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Στις Κυκλάδες παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στα ξενοδοχεία 5 αστέρων (1.020%) κατά την 15ετία 2000-2015, ενώ σημειώθηκε και οριακή μείωση του μέσου μεγέθους των ξενοδοχειακών μονάδων.

Τέλος, η μεγαλύτερη άνοδος και πάλι παρατηρείται στα ξενοδοχεία 5 αστέρων (622% στα Δωδεκάνησα και 362,5% στη Ρόδο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.