Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής στην Περιφέρεια Κρήτης – Ρ. Δούρου: “Εγκαινιάζουμε...

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής στην Περιφέρεια Κρήτης – Ρ. Δούρου: “Εγκαινιάζουμε διαπεριφερειακή συνεργασία”

dourou_kriti11_2_16 Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί, από χθες, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο, αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής, με επικεφαλής την Περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, στην οποία μετέχουν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Κ. Παπαχρυσοβέργης, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής πολιτικής, Παν. Αθανασιάδης και η αντιπρόεδρος της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, Αφρ. Μπιζά.

Κατά την πρώτη ημέρα, στο επίκεντρο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη καθώς και ενημερωτικές παρουσιάσεις με αντικείμενο την τουριστική προβολή και την ψηφιοποίηση του αρχείου της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης. Τέλος, η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής ξεναγήθηκε στο Κέντρο Διάχυτης Νοημοσύνης στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης, μετά από τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη, σε δηλώσεις της, αφού υπογράμμισε την ύπαρξη “συναντίληψης” με τον Περιφερειάρχη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι με την επίσκεψη αυτή “εγκαινιάζεται μια αυτονόητη, όπως άλλωστε είπε και ο Περιφερειάρχης, κ. Αρναουτάκης, διαπεριφερειακή συνεργασία, στη βάση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των Περιφερειών σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων, της τουριστικής προβολής και της ψηφιακής πολιτικής”. “Πρόκειται για ζητήματα αιχμής, που δεν αφορούν αποκλειστικά τη μια ή την άλλη Περιφέρεια, αλλά το σύνολο της οικονομίας καθώς συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας”, τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

Η Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε μεταξύ άλλων:

“Αυτό που επιζητά ο α’ και ο β’ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας είναι ριζικές, θεσμικές και νομικές τομές που θα έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό γιατί σήμερα οι δύο βαθμοί ΤΑ στραγγαλίζονται από περιορισμούς που εντέλει τους πληρώνουν οι τοπικές κοινωνίες. Με τον κ. Αρναουτάκη μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι συστρατευόμαστε σε συγκεκριμένες προτάσεις που σε λίγο καιρό θα θέσουμε υπόψη της κεντρικής κυβέρνησης, προκειμένου, επιτέλους οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες να υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες”, παρατήρησε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, προσθέτοντας : “Ακόμη στο Κογκρέσο των Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχω θέσει το θέμα της ύπαρξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έναν υβριδιακό θεσμικό μηχανισμό που ελέγχει τους αιρετούς περιφερειάρχες με αποτέλεσμα όμως να παρεμποδίζει την λειτουργία των αιρετών περιφερειών. Δεν πρόκειται για φθηνό συντεχνιασμό, αλλά ο έλεγχος που ασκείται από την Αποκεντρωμένη διοίκηση καταλήγει στο στραγγαλισμό της τοπικής οικονομίας”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ρόλο της ΤΑ στο προσφυγικό, η Περιφερειάρχης επισήμανε μεταξύ άλλων: “Με μια τραγική διορατικότητα, πριν από μερικούς μήνες συγκαλέσαμε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την παρουσία Δημάρχων γιατί πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης καθώς και του υπουργού, του κ. Μουζάλα. Η συνεδρίαση οδήγησε σε συγκεκριμένες προτάσεις, δεν ήταν καταγγελτική ή διαπιστωτική. Είπαμε ότι το προσφυγικό είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα για να παίξουμε ένα παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών. Στην Αττική, όπως και σε όλη την Ελλάδα, έχουμε εξαιρετικά παραδείγματα δημάρχων που καθιστούν προφανείς το ρόλο και τη σημασία της ΤΑ στο θέμα του προσφυγικού. Είναι αυτοί που έφεραν το βάρος της αντιμετώπισης της τεράστιας προσφυγικής ροής όταν ακόμη δεν υπήρχε ούτε ευρωπαϊκό ούτε εθνικό σχέδιο δράσης. Και πρέπει να μαθαίνουμε.

Σήμερα το προσφυγικό είναι αυτό που απειλεί τη χώρα περισσότερο από την κρίση χρέους και νομίζω ότι εμείς ως Περιφερειάρχες αλλά και οι Δήμαρχοι θα είμαστε εκεί που πρέπει”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.