Αρχική Αστικες συγκοινωνίες Την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, προανήγγειλε...

Την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, προανήγγειλε ο κ. Σπίρτζης

oasa_eisitiriaΣε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Μεταφορών, λόγω της υπαγωγής των Μεταφορών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Σπίρτζης, γίνεται προσπάθεια οι αυξήσεις αυτές να μην επηρεάσουν τους χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που χρησιμοποιούν τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Η προσπάθεια που γίνεται, υποστήριξε, είναι η αύξηση «να μην περάσει στις κάρτες, δηλαδή σε αυτούς που χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα», προσθέτοντας ότι «ο αυξημένος ΦΠΑ μπορεί να περάσει στο εισιτήριο που χρησιμοποιείται περιστασιακά από το επιβατικό κοινό και τους τουρίστες».
 
Πάντως, λόγω της διαφοράς των 10 μονάδων στο ΦΠΑ των Μεταφορών (από το 13% ανέβηκε στο 23%) η τιμή του ενιαίου χάρτινου εισιτηρίου αναμένεται να αυξηθεί στο 1,30 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα και του μειωμένου εισιτηρίου στο 0,65 ευρώ από 0,60 ευρώ που είναι σήμερα.

Αντίθετα, οι τιμές των μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια με τώρα επίπεδα, δηλαδή στα 30 ευρώ για την κάρτα που καλύπτει τις μετακινήσεις με όλα τα μέσα και στα 45 ευρώ για την κάρτα που εξυπηρετεί και διαδρομές από και προς το αεροδρόμιο. Επίσης, οι τιμές των μειωμένων καρτών θα διατηρηθούν αντίστοιχα, στα 15 ευρώ και στα 23 ευρώ.

Επίσης, το υπουργείο Μεταφορών, στο πλαίσιο και του έργου εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, εξετάζει οι χρεώσεις των μετακινήσεων να είναι ανάλογες των χιλιομέτρων που θα διανύει ο επιβάτης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα καθιερωθούν, δηλαδή, ζώνες εισιτηρίων με περισσότερες τιμές.
 
Δείτε τι είπε ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας τη Δευτέρα στο «ΒΗΜΑ FM»
 
Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό που προγραμματίζουμε είναι επειδή θα αυξηθεί 10% έτσι κι αλλιώς λόγω ΦΠΑ το εισιτήριο, από τη στιγμή που ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ, να μπορέσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες που πηγαίνουν στις δουλειές τους και στις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να επιβαρυνθεί λίγο περισσότερο το απλό εισιτήριο που το χρησιμοποιούν κάποιοι ευκαιριακά, ή τουρίστες, ή άλλοι πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων, αλλά λιγότερο οι τιμές στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.
Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν έτσι κι αλλιώς γιατί αυξάνεται ο ΦΠΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 10%. Πέραν του 10% θα μπει και στην τιμή κάποιο;
Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πέραν του 10%, αυτή τη στιγμή κοιτάμε, κάνουμε μια μελέτη του πώς θα αναδιαρθρωθεί όλο το σχέδιο των μεταφορών και οι συγκοινωνίες να είναι με ζώνες, να μπορεί να εξυπηρετείται ο κόσμος καλύτερα και στις διαδημοτικές συγκοινωνίες, προκειμένου να αυξήσουμε πάρα πολύ τον όγκο των πολιτών που μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να αυξηθούν τα έσοδα και έτσι να μην έχουμε άλλου είδους επιβαρύνσεις.
Αλλά το ΦΠΑ στο απλό εισιτήριο δεν το γλιτώνουμε. Αυτό που μπορούμε να γλιτώσουμε και να κρατήσουμε σταθερές τιμές, να απορροφηθεί δηλαδή από τις υπάρχουσες τιμές ο ΦΠΑ είναι στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.