Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ακύρωση του Χωροταξικού για μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα

Ακύρωση του Χωροταξικού για μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα

Συμβούλιο της ΕπικρατείαςΣε ακύρωση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό προχώρησε η Ολομέλεια του ΣτΕ, κάνοντας δεκτή την αίτηση που είχαν καταθέσει επτά οικολογικές οργανώσεις, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς και οι δημοτικές αρχές Λειψών και Κιμώλου.

Με χθεσινή απόφασή του ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση του 2013, που προωθήθηκε μετά από αίτημα του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος έκανε παρέμβαση στο ακυρωτικό δικαστήριο ζητώντας την επικύρωσή της.

Αποτελεί μια σημαντική νίκη εν όψει της συζήτησης των προσφυγών που έχουν κατατεθεί για την αρχική ρύθμιση του 2009, που αναμένεται να συζητηθεί τον Φεβρουάριο.

Η κοινή απόφαση του 2013, που φέρει τις υπογραφές των τότε υπουργών ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλαφάτη και Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, προβλέπει ειδικούς όρους δόμησης για μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και έχει βασικό στόχο την προσέλκυση επενδυτών κυρίως από το εξωτερικό, ακόμη και όταν υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση από το εθνικό συμβούλιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης!

Εκτός από τις βασικές τουριστικές εγκαταστάσεις, περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες επιτρέπουν την κατασκευή ανεξάρτητων κατοικιών με τους αυξημένους όρους δόμησης που αφορούν τα ξενοδοχεία, τα περίφημα conto hotels, και διευκολύνεται η κατασκευή γηπέδων γκολφ.

Μέσα από τη θέσπιση ορισμένων περιορισμών, η απόφαση έδινε το δικαίωμα κατασκευής τουριστικών καταλυμάτων σε δασικές ζώνες, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA.

Επέτρεπε επίσης τη δόμηση σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες, με προϋπόθεση ότι η έκτασή τους ξεπερνά τα 300 στρέμματα και η απόστασή τους από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας είναι μεγαλύτερη από 10 μίλια.

Πηγή: efsyn.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.