Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Κόμικ, «Δεθίστας» η συλλεκτική έκδοση της ΔΕΘ για τα 90 χρόνια της

Κόμικ, «Δεθίστας» η συλλεκτική έκδοση της ΔΕΘ για τα 90 χρόνια της

Dethistas-i-istoria-tis-DETH-se-komikΜε ένα κόμικ που παρουσιάζει με γλαφυρό και χιουμοριστικό τρόπο τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του εκθεσιακού φορέα της Θεσσαλονίκης, η Διεθνής Έκθεση γιορτάζει τα 90 χρόνια της ιστορίας της και τα 80 χρόνια διοργανώσεων.

Τη συλλεκτική έκδοση με τον τίτλο «Δεθίστας», η οποία είναι ένα χιουμοριστικό «ταξίδι» – μέσω σκίτσων και έξυπνων διαλόγων – στα 80 χρόνια της ΔΕΘ,  ετοίμασε με την αφορμή της φετινής επετειακής διοργάνωσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Οι ιστορίες της έκθεσης στο πέρασμα των χρόνων, με πρωταγωνιστές φιγούρες των κόμικς, ξαναζωντανεύουν στις σελίδες της καλαίσθητης έκδοσης, που φιλοδοξεί να αποτυπώσει στο χαρτί την εύθυμη πλευρά δύσκολων περιόδων, σημαντικών γεγονότων, συμβάντων που έκαναν τη ΔΕΘ αυτό που είναι σήμερα. Το σενάριο και τα κείμενα του κόμικ των ΔΕΘίστας έγραψε ο Κυριάκος Ποζρικίδης, ενώ την εικονογράφηση επιμελήθηκε η IdeART Karamanlidis.

Από την «καρδιά» της ΔΕΘ και της κοινότητας των απανταχού φίλων της

deth&dethistas-1Πρόκειται για μια δημιουργία βγαλμένη από την «καρδιά» της ΔΕΘ και της κοινότητας των απανταχού φίλων της, των ΔΕΘίστας, που μεγαλώνουν μαζί της και δημιουργούν τις αναμνήσεις τους μέσα από αυτή. Πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεφυλλίζει κανείς ευχάριστα, μαθαίνοντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία της έκθεσης μέσα στον χρόνο.

 deth&dethistas_3«Η ιστορία της έκθεσης γίνεται πιο προσιτή σε όλους μας και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά» υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του κόμικ των ΔΕΘίστας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Ποζρικίδης τόνισε πως το σενάριο του κόμικ βασίζεται στη φανταστική αδελφότητα των ΔΕΘίστας, η οποία λειτουργεί διαχρονικά για το καλό της έκθεσης και της πόλης.  «Εάν η προσπάθεια αυτή αρέσει, μπορούν να υπάρξουν συνέχειες και για άλλες περιπέτειες, όπως οι ΔΕΘίστας και οι Μαγεμένες», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo.

deth&dethistas_5Τον αναπόσπαστο δεσμό της Θεσσαλονίκης με την έκθεση επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως η ΔΕΘ είναι η καρδιά της πόλης και αναδεικνύοντας τη σημασία των κόμικ, ως μιας παράλληλης έκφρασης της ζωής.

 
 

37 σελίδες με ιστορίες από την έκθεση και τη Θεσσαλονίκη

deth&dethistas_6Το κόμικ των 37 σελίδων αρχίζει με γεγονότα που προηγούνται της 1ης ΔΕΘ, όπως η απελευθέρωση της πόλης, η πυρκαγιά του 1917 και η Μικρασιατική καταστροφή και η έλευση των προσφύγων. Ακολουθούν τα εγκαίνια της 1ης ΔΕΘ, την 3η Οκτωβρίου του 1926, με τον Νικόλαο Γερμανό να καλεί τους συνεργάτες του να ανοίξουν τις πύλες της έκθεσης για να γνωρίσει ο κόσμος τη ΔΕΘ.

 
 deth&dethistas-2Στη συνέχεια, στην έκδοση παρουσιάζεται η εκπομπή του πρώτου σήματος ραδιοφώνου από τον χώρο της ΔΕΘ, η πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού, του Ελ. Βενιζέλου, το 1928, καθώς και η απόφαση για μεταφορά του ιστορικού αντιτορπιλικού «Έλλη» στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της 6ης ΔΕΘ.

 deth&dethistas_4Πέρα από τις σημαντικές προσωπικότητες που επισκέφτηκαν την έκθεση όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις κάθε περιόδου, οι ΔΕΘίστας, κάνουν αναφορά και στα καινοτόμα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τα θεάματα που πρωτοπαρουσιάστηκαν από τη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ.
deth&dethistas_7Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο «Γύρος του Θανάτου» από τον Μπίλι Γουόρντ (1931), τα τσιγάρα «Light» (1932), ο φραπές (1957), το πλυντήριο χωρίς νερό (1961), αλλά και η έναρξη των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τραγουδιού.
 
Το κόμικ θα διατίθεται στις πύλες εισόδου της 80ής ΔΕΘ (με τιμή 2 ευρώ), ενώ μετά το τέλος της έκθεσης θα μοιράζεται σε ομαδικές επισκέψεις σχολείων σε θεματικά πάρκα ή σε εκθεσιακά γεγονότα της ΔΕΘ – Helexpo.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.