Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Tο μήνυμα του Φίλιππου Μπρίνκμαν – Travelplanet24 προς την κυβέρνηση: «Συμφωνία το...

Tο μήνυμα του Φίλιππου Μπρίνκμαν – Travelplanet24 προς την κυβέρνηση: «Συμφωνία το συντομότερο δυνατό»

Filippos_BrigmanΟι πληρωμές με ελληνικές πιστωτικές κάρτες άρχισαν να συσσωρεύουν στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας μεγάλα ποσά, τα οποία όμως η εταιρεία όχι μόνο δε μπορούσε να διακινήσει για τις υποχρεώσεις της, αλλά επιπλέον υπήρχε ο φόβος ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος τους θα χανόταν είτε λόγω ενός ενδεχόμενου νέου «κουρέματος», είτε λόγω μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Έτσι υπήρξε η σκέψη ακόμη και να «κατέβουν» τα δύο ελληνικά sites ηλεκτρονικών κρατήσεων εισιτηρίων travelplanet24.com και airtickets.gr εξηγεί, ο επικεφαλής του ομίλου Travelplanet24, Φίλιππος Μπρίνκμαν στην κάμερα του Startupper.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η θέσπιση ορίου στο e-banking από τις ελληνικές τράπεζες.

Έτσι, εκτός του «εγκλωβισμού» των πληρωμών μέσω πιστωτικών καρτών προς το εξωτερικό (καθώς οι κρατήσεις είναι ηλεκτρονικές και πληρώνονται με πιστωτική, και η νομοθετική διάταξη για την τραπεζική αργία απαγορεύει τη χρέωση των ελληνικών πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό), ο περιορισμός και στο e-banking αφαιρούσε από την εταιρεία τη δυνατότητα να εκτελεί και το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών της και στην Ελλάδα.

Ως συνέπεια των παραπάνω, οι πληρωμές με ελληνικές πιστωτικές κάρτες άρχισαν να συσσωρεύουν στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας μεγάλα ποσά, τα οποία όμως η εταιρεία όχι μόνο δε μπορούσε να διακινήσει για τις υποχρεώσεις της, αλλά επιπλέον υπήρχε ο φόβος ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος τους θα χανόταν είτε λόγω ενός ενδεχόμενου νέου «κουρέματος», είτε λόγω μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Για αυτούς τους λόγους, σύμφωνα με τον Φίλιππο Μπρίνκμαν, εξετάστηκε το ενδεχόμενη αναστολής λειτουργίας των δύο ελληνικών sites, τα οποία έκαναν το 15% του συνολικού τζίρου της εταιρείας, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, δε θα δημιουργούσε πρόβλημα στο τμήμα της δραστηριότητας που γίνεται εξ’ολοκλήρου στο εξωτερικό.

Τελικά η εταιρεία αποφάσισε να διατηρήσει σε λειτουργία και τα ελληνικά της sites, έστω και αν, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ενέχει ένα ποσοστό ρίσκου λόγω των οικονομικών συνθηκών.

Σε ότι αφορά στον επηρεασμό της εταιρείας από τα capital controls, ο Φίλιππος Μπρίνκμαν ανέφερε ότι η εταιρεία έχει προφανώς επηρεαστεί στο κομμάτι όπου εμπλέκεται ο τραπεζικός τομέας, παρότι είχε εγκαίρως προετοιμαστεί με σύναψη συνεργασίας με ξένο πάροχο για την εκκαθάριση των πιστωτικών καρτών, ενώ σε ότι αφορά στις κρατήσεις, οι αεροπορικές έχουν πέσει κατά 30% (πολύ λιγότερο από όσο περίμενε η εταιρεία, όπως αναφέρει), ενώ αντίθετα μεγάλη πτώση κατά 70% έχουν παρουσιάσει οι κρατήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Επίσης, ο επικεφαλής του ομίλου Travelplanet24 εκτιμά ότι το όλο γεγονός θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση, καθώς η ψυχολογία, όπως αναφέρει, μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά ακόμα και από τις όποιες τεχνικές δυσκολίες.

Επίσης, ο Φίλιππος Μπρίνκμαν παραδέχεται ότι τον φοβίζει πολύ το σενάριο του Grexit, καθώς τότε η εταιρεία θα πρέπει να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, ενώ σημειώνει ότι επειδή το 85% του τζίρου του ομίλου πραγματοποιείται στο εξωτερικό, το συγκεκριμένο ποσοστό δεν αναμένεται να επηρεαστεί, αντίθετα μάλιστα, ενδεχομένως καθαρά οικονομικά να ωφελήσει την εταιρεία αφού θα μειώσει (με βάση την τότε εκτιμώμενη ισοτιμία του νέου νομίσματος με το ευρώ) τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σημειώνει ότι οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι υπάλληλοι της εταιρείας αφού θα πληρώνονται πλέον με το καινούριο νόμισμα με συνέπεια τη σημαντική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, αλλά πιθανότατα θα μειωθεί και ο αριθμός τους αφού με τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό θα μεταφερθούν, παράλληλα και κάποιες από τις δραστηριότητες της εταιρείας. Ξεκαθαρίζει δε ότι άσχετα από το όποιο στενά οικονομικό όφελος της εταιρείας, δε θα ήθελε να δει ένα τέτοιο σενάριο να συμβαίνει.

Σε ότι αφορά στο μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην ελληνική κυβέρνηση ως νέος επιχειρηματίας που δημιούργησε την εταιρεία του μέσα στην κρίση, αυτό θα ήταν «συμφωνία το συντομότερο δυνατό».

Τέλος, αναφέρει ότι οι οικονομικές εξελίξεις σαφέστατα και επηρεάζουν τα όποια επιχειρηματικά σχέδια του ομίλου, παρότι θεωρεί ότι η αγορά του online booking στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένη και έχει μεγάλα περιθώρια consolidation.

Πηγή: startupper.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.