Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Τυνησία: Σοκάρουν οι περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων

Τυνησία: Σοκάρουν οι περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων

Port el kantaoui_2015Ο Αμίρ Μπεν Χατζ Χάσιν κατοικεί δυο βήματα από την παραλία του ξενοδοχείου Riu Imperial Marhaba στο Πορτ Ελ Καντάουι, περίπου 140 χλμ. νότια της Τύνιδας. Την Παρασκευή, όταν ο δράστης, ένας τυνήσιος φοιτητής σύμφωνα με τις αρχές, έβγαλε το όπλο που είχε κρυμμένο μέσα σε μια ομπρέλα ηλίου και άρχισε να πυροβολεί τους τουρίστες, ο Αμίρ έτρεξε επιτόπου.

“Αφότου άρχισαν να ακούγονται οι πυροβολισμοί μέχρι τη στιγμή που σκοτώθηκε, πέρασαν 40, 45 λεπτά”, περιγράφει ο 22χρονος νεαρός, ακόμη σοκαρισμένος από την εικόνα των άψυχων σωμάτων στην παραλία. Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.

Ο Μάλεκ, 16 ετών, λέει πως παρακολούθησε τη σκηνή από την αρχή.

“Ήμουν στην παραλία. Είδα τον τύπο (τον δράστη) να ακουμπάει την ομπρέλα ηλίου που κρατούσε στην άμμο, μετά να κάθεται στις φτέρνες του, όπως κάνει κάποιος όταν σκάβει για να στερεώσει την ομπρέλα. Όμως ξαφνικά πήρε ένα καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί στην άμμο“, αφηγείται ο έφηβος.

“Όλοι σηκώθηκαν για να δουν τι συμβαίνει και τότε τον είδα να πυροβολεί εναντίον των τουριστών χαμογελώντας πλατειά. Φύγαμε τρέχοντας για να κρυφτούμε, ενώ αυτός κατευθυνόταν προς το ξενοδοχείο Imperial”, συνεχίζει.

Ο Σεΐφ, 21 ετών, χαρακτηρίζει “απίστευτη” τη σκηνή που είδε. “Ο τύπος ήταν πολύ άνετος, θα έλεγε κανείς ότι χόρευε ή ότι άκουγε μουσική περπατώντας”.

“Σε μια στιγμή βρεθήκαμε πολύ κοντά του, όμως δεν μας πυροβόλησε. Αρκέσθηκε να μας πει, “φύγετε, δεν ήρθα για σας'”, συνεχίζει.

Eίχε στόχο τους τουρίστες 

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες λένε το ίδιο πράγμα: ο δράστης έβαλε ουσιαστικά στόχο τους τουρίστες. Ωστόσο επτά Τυνήσιοι τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Αφού πυροβόλησε ανθρώπους που βρίσκονταν στις ξαπλώστες της πλαζ, ο δράστης, που σύμφωνα με τις τυνησιακές αρχές ονομάζεται Σεϊφεντίν Ρεζγκί, γεννήθηκε το 1992 και είναι φοιτητής στο Κερουάν (κεντρική Τυνησία), κατευθύνθηκε προς το ξενοδοχείο.

Είδα τον τύπο να μπαίνει ήσυχος, εντελώς γαλήνιος μέσα στο ξενοδοχείο“, θυμάται ο Αμίρ. Σχεδόν την ίδια στιγμή, “ένα ταχύπλοο ήρθε από τη θάλασσα, στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες της ασφάλειας, ο ένας από τους οποίους ήταν οπλισμένος”.

“Στην αρχή δεν θέλησαν να αποβιβασθούν”, επειδή ο αριθμός των δραστών ήταν ακόμη άγνωστος, λέει ο Αμίρ. “Ωστόσο όταν σταμάτησαν να ακούγονται πυροβολισμοί μέσα από το ξενοδοχείο, τότε κατέβηκαν από το σκάφος”.

“Ζητήσαμε από τον οπλισμένο αστυνομικό να μπει μέσα στο ξενοδοχείο, τον σπρώχναμε αλλά αυτός φοβόταν και δεν πυροβόλησε”, συνεχίζει ο Αμίρ. “Τότε ένας υπεύθυνος ψυχαγωγίας (ενός ξενοδοχείου) τού πήρε το όπλο του και προσπάθησε να πυροβολήσει από μακριά τον τρομοκράτη. Όμως το όπλο δεν λειτούργησε”.

Ο Σέιφ παρακολούθησε κι αυτός αυτή τη σκηνή.

Πήρε το όπλο αστυνομικού 

“Ο ανιματέρ πήρε το όπλο του αστυνομικού και κατευθύνθηκε προς το ξενοδοχείο για να σκοτώσει τον δράστη. Είπε στον αστυνομικό, “δώσε μου το όπλο σου, άσε με να τον σκοτώσω”, του πήρε το όπλο του και κατευθύνθηκε προς το ξενοδοχείο”.

Ο Χάσεν, υπεύθυνος για τα αλεξίπτωτα στο ξενοδοχείο Mouradi, στην ίδια παραλία, βρισκόταν εκεί με πελάτες τη στιγμή της επίθεσης. Η εκδοχή του διαφέρει ελαφρώς: θυμάται πως είδε “τον αστυνομικό της ασφάλειας να οπισθοχωρεί και να σκοντάφτει σε μια ομπρέλα ηλίου”. “Έπεσε και ένας πολίτης πήρε το όπλο του” για να προσπαθήσει “να πυροβολήσει τον τρομοκράτη”.

Μερικά λεπτά αργότερα, ο Αμίρ είδε τον τρομοκράτη να επιστρέφει στην παραλία και να περνάει μπροστά από τρία ξενοδοχεία χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς.

“Είχα σοκαρισθεί που δεν έβλεπα την αστυνομία, ενώ η περιοχή είναι περικυκλωμένη από αστυνομικά τμήματα και υπάρχουν συνήθως τακτικές περιπολίες”, προσθέτει.

“Ασφαλώς και υπάρχει πρόβλημα διότι οι αστυνομικοί δεν ήρθαν εγκαίρως”, καταγγέλλει.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μοχάμεντ Άλι Αρούι αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες αυτές λέγοντας πως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά υποστήριξε πως οι ενισχύσεις είχαν φθάσει “επτά με οκτώ λεπτά” αφότου άρχισε η επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.