Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Επένδυση 418 εκατ. ευρώ με πολυτελή τουριστικά θέρετρα στην Αργολίδα

Επένδυση 418 εκατ. ευρώ με πολυτελή τουριστικά θέρετρα στην Αργολίδα

Η έκταση της «Kilada Hills»

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε την συγκατάθεση του στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του Mίλτου Kαμπουρίδη «Mind Compass Overseas LTD», θυγατρική της χρηματιστηριακής εταιρείας «Dolphin Capital Investors Ltd», να υλοποιήσει στρατηγική επένδυση 418 εκατ. ευρώ με πολυτελή τουριστικά θέρετρα στην «Kilada Hills» του Δήμου Ερμιονίδας Αργολίδας σε έκταση 2.100 περίπου στρεμμάτων.  

Ο Μίλτος Καμπιουρίδης, σύζυγος της Μαρίνας Βερνίκου, πολυταλαντούχος επιχειρηματίας, καλείται να υλοποιήσει τη δημιουργία του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα τουριστικού παραθεριστικού χωριού της Ανατολικής Μεσογείου, του «Kilada Hills» Ερμιονίδας.

Ο γάμος του το 2005 με τη φωτογράφο Μαρίνα Βερνίκου, κόρη της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, άνοιξε τις πόρτες των μεγάλων σαλονιών στον Μίλτο Καμπουρίδη.

Τα τελευταία χρόνια ο Μίλτος Καμπουρίδης επικέντρωσε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στις επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων  και τουρισμού υψηλών προδιαγραφών.

Έτσι η «Mind Compass Overseas LTD ανώνυμη εταιρεία αγοράς, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων» κατά την περίοδο 2006-2007 με 79 συμβολαιογραφικές πράξεις αγόρασε τμηματικά 103 γεωτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 2.100 στρεμμάτων στην επίμαχη περιοχή.

Παράλληλα, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία « Mindcompass Overseas  Two S.A.», η οποία έχει στην ίδια περιοχή 8 στρέμματα. Η έκταση της «Kilada Hills» είναι σε εκτός σχεδίου περιοχή και έχει κυρία πρόσβαση από το δρόμο Κρανιδίου –Κοιλάδας Αργολίδος και από τον επαρχιακό δρόμο Κρανιδίου – Δορουφίου.

Επί κυβερνήσεως του Αντώνη Σαμαρά η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (13.11.2013) ενέταξε την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων του νόμου 3894/2010.

Με την ίδια απόφαση της διυπουργικής επιτροπής άναψε το πράσινο φως στην εταιρεία του Μίλτου Καμπουρίδη να προχωρήσει στην σύνταξη Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Πράγματι, το ΕΣΧΑΣΕ υπό την μορφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η στρατηγική επένδυση προβλέπει 320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 κατοικίες, ξενοδοχείο 300 κλινών, κέντρο αναζωογόνησης, beach club με καμπάνες σχεδόν μέσα στη θάλασσα και γήπεδο γκολφ των 768 στρέμματων.

Η όλη επένδυση αποσκοπεί στην  προσέλκυση διεθνώς αναγνωρισμένων τουριστών με υψηλή ταξιδιωτική δαπάνη  (high spenders) σε «παραθεριστικό τουριστικό χωριό», ενώ παράλληλα θα προσεγγίσει τη λογική και την ψυχολογία των high spenders οι οποίοι σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και στατιστικές, στην καθημερινότητα τους «καταναλώνουν με αλόγιστο τρόπο» και «αναζητούν άλλοθι» τις ημέρες των διακοπών τους, επιλέγοντας τουριστικά  resorts που σέβονται το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος  η περιοχή  χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες:        
Η πρώτη ενότητα (530 στρ.), στο νοτιοανατολικό τμήμα, περιλαμβάνει ξενοδοχείο 300 κλινών (με 12 σουίτες, κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόρια κ.λπ.). Και οικιστική ζώνη με 60 επαύλεις των 600 τ.μ. και 28 κατοικίες των 200 τ.μ. (500 κλίνες). Ακόμη, προβλέπεται η ανέγερση πύργου ύψους 15 μέτρων, ενώ η συνολική δόμηση στην ενότητα αυτή είναι 66.600 τ.μ.

Η δεύτερη ενότητα (1.425 στρ.) στο βόρειο τμήμα, περιλαμβάνει 260 επαύλεις των 440 τ.μ. (συνολική δόμηση 114.400 τ.μ.) και γήπεδο γκολφ 768 στρεμμάτων με βοηθητικά κτίρια 5.000 τ.μ.

Η τρίτη ενότητα (116 στρ.) στο νοτιοδυτικό άκρο, περιλαμβάνει 100 βίλες των 200 τ.μ. (συνολική δόμηση 20.000 τ.μ.).

Η τέταρτη και τελευταία ενότητα (8 στρ.) είναι στην παραλία Λεπίτσα και περιλαμβάνει beach club με 13 ξύλινες καμπάνες (συνολική δόμηση 1.578 τ.μ).

Συνολικά, στο «Kilada Hill» θα κτιστούν 178.428 τ.μ. κατοικιών (επαύλεις, βίλες κ.λπ.) και 29.150 ξενοδοχειακών και λοιπών εγκαταστάσεων (207.578 τ.μ.).

Στην επίμαχη περιοχή υπάρχουν ακόμα 38 στρέμματα που ανήκουν σε τρίτους ιδιοκτήτες, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται η ξενοδοχειακή μονάδα Αmanzoe και το Amanzoe Beach Club που λειτουργούν από το 2012, καθώς και το υπό ανακαίνιση ξενοδοχείο Nikki Beach, όλα της εταιρείας Dolphin Investments.

Το θέρετρο Kilada Hills  θα λειτουργεί σε ετήσια βάση με αυστηρά κριτήρια και αναμένεται να επιφέρει τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του, καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο.

Επιπρόσθετα, η επένδυση αναμένεται να προκαλέσει τη δημιουργία δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στην περιοχή, να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και να αποφέρει εισροή συναλλάγματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με μια πολυσέλιδη γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (36/2015) έκριναν νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του ΕΣΧΑΣΕ  της «Kilada Hill». Την ίδια στιγμή όμως οι δικαστές σημειώνουν ότι η έκταση βρίσκεται μεν εκτός των ορίων του κηρυγμένου από το 1980 αρχαιολογικού χώρου του σπηλαίου Φράγχθι. Ωστόσο στο χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί το γκολφ υπάρχουν αρχαία  ευρήματα (νεολιθικής και πρωτοελλαδικής περιόδου, κ.λπ.)  τα οποία η εταιρεία «Mind Compass Overseas LTD» πρέπει να τα αναδείξει χωρίς να προξενήσει άμεση βλάβη σε αυτά.

Πηγή:protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.