Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ξυδάκης: Πρέπει να δοθεί έμφαση στη μελέτη και τη συντήρηση των ευρημάτων...

Ξυδάκης: Πρέπει να δοθεί έμφαση στη μελέτη και τη συντήρηση των ευρημάτων της Αμφίπολης

Αρχαια_Αμφίπολης_Σφίγγες«Το Υπουργείο Πολιτισμού θα στηρίξει τη συντήρηση και αναστήλωση του μνημείου, καθώς και τη μελετητική διαδικασία των ευρημάτων του» διαβεβαιώνει ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης μετά την επίσκεψή του στην Αμφίπολη».
Τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, το Μουσείο, το Γυμνάσιο και τον τύμβο Καστά στο Νομό Σερρών επισκέφθηκε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, τον κ. Κώστα Μελίτο, δήμαρχο Αμφίπολης, και τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κυρία Κατερίνα Περιστέρη. Επίσης παρέστη και η κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή, βουλευτής Σερρών.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Μουσείο της Αμφίπολης ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχουν τα μνημεία της περιοχής, της αρχαίας πόλης, του τύμβου Καστά αλλά και του Μουσείου. «Η περιοχή είναι χαρισματική και πρέπει να έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση του χώρου. Τα μνημεία και το φυσικό περιβάλλον δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο» τόνισε.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μελέτη και τη συντήρηση των ευρημάτων, αλλά και την αναστήλωση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του τύμβου. «Υπήρξε γενναία χρηματοδότηση, όσο δεν υπήρξε σε άλλο μνημείο», επεσήμανε ο κ. Ξυδάκης. «Το υπουργείο θα στηρίξει τη μελετητική διαδικασία αλλά και τη συντήρηση. Πρέπει να υπάρξει η αναγκαία ηρεμία, ώστε να προχωρήσει η επιστημονική έρευνα. Αρχαιολογία δεν είναι μόνο η ανασκαφή, αλλά η συνολική μελέτη του παρελθόντος. Ασφαλώς χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμης. Πρωτίστως, όμως, οι αρχαιολόγοι αναφέρονται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στην επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που τώρα παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται» σημείωσε.
Ο κ. Ξυδάκης πρόσθεσε ότι η περιοχή της Μακεδονίας διαθέτει απίστευτο πλούτο ευρημάτων και μνημείων, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορική της φυσιογνωμία. «Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς με σκανδαλοθηρική λογική. Τα σπάνιας ομορφιάς ευρήματα στο μουσείο της Αμφίπολης μαρτυρούν μια μακρότατη ιστορική διάρκεια. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες, “πολύτιμους λίθους” που αποκαλύπτουν την ιστορική πορεία των ανθρώπων του τόπου. Οι επιστήμονες πρέπει να σκύψουν ανενόχλητοι πάνω από τα ευρήματά τους και να αφηγηθούν το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι του χθες».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.