Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Τέσσερα «υποβρύχια μουσεία», στις θαλάσσιες περιοχές των Σποράδων και στον δυτικό Παγασητικό

Τέσσερα «υποβρύχια μουσεία», στις θαλάσσιες περιοχές των Σποράδων και στον δυτικό Παγασητικό

Sporades_PagasitikosΤέσσερα ναυάγια, χρονολογούμενα από τους κλασικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, πρόκειται να μετατραπούν σε «υποβρύχια μουσεία», στα οποία θα ξεναγούνται οι καταδυόμενοι επισκέπτες συνοδευόμενοι από δύτες αρχαιοφύλακες και αρχαιολόγους.

Tο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε, μελέτη για την ανάδειξη τεσσάρων ναυαγίων σε επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, στις θαλάσσιες περιοχές των Σποράδων και στον δυτικό Παγασητικό.

Όπως επισημάνθηκε στο Συμβούλιο, η μελέτη, που εκπόνησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης του ενάλιου πλούτου, αλλά και του καταδυτικού τουρισμού, το οποίο προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού και η περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο, που χρηματοδοτείται από επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, παρακολουθεί ειδική επιτροπή, μέλη της οποίας είναι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι κηρύσσονται: το ναυάγιο στη νήσο Περιστέρα (Αλόννησο), που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και το οποίο αποτελείται από μια συσσώρευση αμφορέων σε δύο επάλληλα στρώματα, μήκους 25 μ. και πλάτους 12 μ., το βυζαντινό ναυάγιο στη νησίδα Κίκυνθο, συλημένο από το παρελθόν και με ελάχιστα δείγματα κεραμικής να το χρονολογούν μεταξύ 9ου και 13ου αιώνα, το ναυάγιο στη θέση Άκρα Γλάρος, επίσης της βυζαντινής περιόδου, στο οποίο βρίσκονται κατά χώραν άγκυρες (που ίσως υποδεικνύουν και την ύπαρξη κι άλλου ναυαγίου στην περιοχή) και το ναυάγιο στη θέση Τηλέγραφος των μέσων του 4ου αι. μ.Χ., που λόγω της μεγάλης κλίσης του βυθού έχει διασπαρεί σε μεγάλη έκταση.

Σύμφωνα με το σχέδιο της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, που επίσης παρουσιάστηκε και πήρε το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ, στους παραπάνω επισκέψιμους ενάλιους χώρους θα επιτρέπονται, μεταξύ άλλων, η καθοδηγούμενη κατάδυση σε βάθος ως και 40 μ. των επισκεπτών –υπό συνοδεία δυτών οργανωμένης κατάδυσης, φυσικά και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που θα έχει και την εποπτεία– για επισκόπηση του βυθού με ή χωρίς τη χρήση αυτόνομων αναπνευστικών συσκευών, η ερασιτεχνική φωτογράφηση και η επισκόπηση του βυθού με σκάφη διαφανούς πυθμένα.

Θα απαγορεύονται επεμβάσεις κάθε μορφής στον πυθμένα και στα αντικείμενα της περιοχής, η αποκομιδή τους, καθώς και οποιαδήποτε μορφή αλιείας ή άλλης δραστηριότητας, εκτός από τις ενάλιες επισκέψεις και την επιστημονική έρευνα, ενώ κατά τη διάρκεια των ενάλιων ανασκαφών θα διακόπτεται προσωρινά η δυνατότητα επίσκεψης των συγκεκριμένων χώρων.

Κατά τη διενέργεια των περιηγήσεων τα σκάφη μεταφοράς των επισκεπτών δεν θα μπορούν να προσεγγίζουν αλλού, πλην των φυλασσόμενων και κατάλληλα προστατευόμενων χερσαίων σημείων απόπλου και κατάπλου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.