Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Τσίπρας: Ο Τουρισμός θα πρέπει να στηρίξει τη τοπική κοινωνία και οικονομία,...

Τσίπρας: Ο Τουρισμός θα πρέπει να στηρίξει τη τοπική κοινωνία και οικονομία, Εμείς είμαστε δίπλα του

ΦΩΤΟ 2ΦΩΤΟ 1Ο Τουρισμός, να στηρίξει την τοπική κοινωνία και οικονομία, ζήτησε ο Πρόεδρος του Σύριζα, στη χθεσινή παρουσίαση των θέσεων του Σύριζα για τον Τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ, στην εναρκτήρια ομιλία του, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στη πολιτική σκηνή της χώρας, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση.

ΦΩΤΟ 3Για εμάς, τόνισε χαρακτηριστικά, το τουριστικό σύμπλεγμα αποτελεί έναν από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.
Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε, όμως, το σημερινό κορεσμένο μοντέλο εντατικής εκμετάλλευσης του τουρισμού, που ήδη εμφανίζει και σημάδια χρηματοοικονομικής κόπωσης. Γιατί αυτό προκύπτει από την πτωτική τάση της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση και, συνεπώς, και ανά ταξίδι τα τελευταία χρόνια.
Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε το μοντέλο του τουρισμού που προάγει το Μνημόνιο και αποκόπτει τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες από τα οφέλη της τουριστικής ζήτησης.”

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ετοιμάσει «ένα πρόγραμμα για την στήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας, δημιουργία δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού, καθώς και τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, μέσω της ενίσχυσης του εισοδήματος του μέσου πολίτη.
Βασικοί στόχοι τους η ανάπτυξη του ποιοτικού και ειδικού τουρισμού, όπως ο ιατρικός τουρισμός, ο πολιτιστικός και οικολογικός τουρισμός.

 

 

Μ. Κριτσωτάκης: Βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις να ακροβατούν ανάμεσα στην επιβίωση και στο λουκέτο, παρά την αύξηση των αφίξεωνKritsotakis

Ο υπεύθυνος της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου και υπεύθυνος του τμήματος τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, στη συνέχεια, παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, είναι η μεγιστοποίηση της συμβολής του τουρισμού στην κοινωνία και στην οικονομία και όχι μόνο η συγκομιδή τουριστικών εισπράξεων και η αύξηση του αριθμού των τουριστών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε
«Θεωρητικά, ωφελούμενοι από την «ευημερία των αριθμών» θα έπρεπε να είναι οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Όμως, βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις να ακροβατούν ανάμεσα στην επιβίωση και στο λουκέτο, παρά την αύξηση των αφίξεων. Ουσιαστικά, δηλαδή έχουμε διογκώμενα ζητήματα ανισοκατανομής του εισερχόμενου τουριστικού εισοδήματος.
Η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όμως όσο αυτές «στραγγαλίζονται» από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, την κρατική εύνοια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις (με θεσμικές παρεμβάσεις στο χωροταξικό, επενδυτικό, φορολογικό πλαίσιο που μόνο αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν) και την ταξική φορολογική πολιτική, τότε κανένα εναλλακτικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης δε μπορεί να εφαρμοστεί.
Η πολύ μικρή, η μικρή και μεσαία τουριστική επιχειρηματικότητα θα συμβάλλει ενεργά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό. Γι’ αυτό  οφείλουμε να θεσμοθετήσουμε τη συμμετοχή της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να επιδιώξουμε την εξασφάλιση βιώσιμων όρων γι’ αυτή.

Ειδικό βάρος έδωσε, στο «ξεπούλημα», όπως ανέφερε, αεροδρομίων, λιμανιών, μαρινών, χιονοδρομικών και ιαματικών πηγών. Ενώ επισήμανε το παράδειγμα της Τουρκίας όπου το κράτος συμμετέχει καταλυτικά στην Turkish Airlines, μια από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, και τη στρατηγική που έχει για δημόσιο κοινωνικό έλεγχο στις μαρίνες και τα λιμάνια αλλά και στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα στον πλανήτη αλλάζοντας τον τουριστικό χάρτη.

Επίσης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του ΕΟΤ μέσω της συνεχούς εφαρμογής ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Προώθησης και Προβολής που θα εγκρίνεται από το υπουργείο, την εξασφαλισμένη εκπροσώπηση υπουργείου και ΕΟΤ σε επιλεγμένους φορείς (π.χ. Φεστιβάλ Αθηνών). και την επαρκή στελέχωση των Γραφείων Εξωτερικού και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού.

Τι είπαν οι φορείς

 

Ρένα Δούρου: Στόχος της Περιφέρειας η δημιουργία υπηρεσίας υπεύθυνης για την άσκηση τουριστικής πολιτικήςdourou

Στον Χαιρετισμό της η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου, ανέφερε ότι στη Περιφέρεια Αττικής γίνονται ήδη αθόρυβες διορθωτικές κινήσεις δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν καν υπηρεσία υπεύθυνη για την άσκηση τουριστικής πολιτικής. Τόνισε την έλλειψη database για τον τουρισμό, τομέας στον οποίο σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί η Περιφέρεια, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

Ανδρέας Ανδρεάδης: Ο διπλασιασμός του ΦΠΑ μας βγάζει εκτός ανταγωνισμού θερμή παράκληση να μη περάσει το μέτρο.

andreadisΟ πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, δήλωσε ότι με εξαίρεση ορισμένα σημεία που αφορούν τα αεροδρόμια και τις μεταφορές οι θέσεις του ΣΕΤΕ συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ότι όντως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού, τονίζοντας ότι εδώ και επτά μήνες ο επενδυτικός νόμος δεν λειτουργεί, άρα δεν υπάρχει εργαλείο ανάπτυξης και χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ αυτοκτονία σε σχέση με τις τιμές των ανταγωνιστών μας. Υιοθέτησε επίσης την άποψη ότι ο τουρισμός είναι αντανάκλαση της ζωής των κατοίκων μιας χώρας λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μια αφρικανική χώρα, και ο τουρίστας δεν θέλει να έρθει εδώ για να φιλοξενηθεί σε λίγες μεγάλες μονάδες όπου δουλεύουν σκλάβοι και ο λαός δεν χαμογελά. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη σημασία των ενεργειών clustering, όπως η αυτοχρηματοδοτούμενη Marketing Greece που μπορούν να γίνουν ένα ισχυρό εργαλείο παράλληλα με το κράτος, λέγοντας ότι στο παρελθόν σε μεγάλο βαθμό είχαμε αφήσει τους ξένους tour operators να κάνουν το μάρκετινγκ της χώρας με αποτέλεσμα την απαξίωση του τουριστικού προϊόντος.  

 

Γιώργος Τσακίρης: Το Τουριστικό Επιμελητήριο είναι γεγονός!!!
“Η πρόσφατη αντίδραση μας για τον επαπειλούμενο διπλασιασμό του ΦΠΑ, εκφράστηκε καθόσον είναι θέμα επιβίωσης για πολλούς και όχι κάποιο συνδικαλιστικό τερτίπι.”

TsakirisΟ πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης, ανέφερε ότι άνοιξε ήδη ο δρόμος για τη μετεξέλιξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε Τουριστικό Επιμελητήριο, μετά τη πρόσφατη ανακοίνωση της συμφωνίας με τον ΗΑΤΤΑ για την υποδοχή και εγγραφή των τουριστικών γραφείων, ως μελών στο Επιμελητήριο.

Ενώ τόνισε ότι “Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, τα περισσότερα από τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα Ελληνικά Ξενοδοχεία συμμετείχαν έμπρακτα στις θυσίες του ελληνικού λαού. Η συνεισφορά των Ελληνικών ξενοδοχείων μόνο μέσω άμεσων ή έμμεσων φόρων και τελών θα ξεπεράσει το 2014 τα 2,7 δις ευρώ . Η πρόσφατη αντίδραση μας για τον επαπειλούμενο διπλασιασμό του ΦΠΑ, εκφράστηκε καθόσον είναι θέμα επιβίωσης για πολλούς και όχι κάποιο συνδικαλιστικό τερτίπι.”

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το το Ξ.Ε.Ε. προκρίνει τέσσερεις στρατηγικούς άξονες πολιτικής για την απρόσκοπτη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού:
1. Τον Εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με νέες θεματικές και προσοδοφόρες μορφές τουρισμού (δράσεις του ΞΕΕ ο Ιατρικός τουρισμός, ο τουρισμός Τρίτης ηλικίας και η άμβλυνση της εποχικότητας και με δράσεις όπως το  Ελληνικό Πρωινό).
2. Την Αναβάθμιση των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
3. Τη στήριξη των Ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων.
4. Και την ενίσχυση της προβολής του ελληνικού τουρισμού.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων νήσων κ. Σπύρο Γαλιατσάτο, και τον Πρόεδρο της ΠΟΕΕ – ΥΤΕ κ. Παναγιώτη Προύντζο.

Της Ελ. Αγκυρίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.