Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ δημιουργείται Αμφικτυονία Ιστορικών Δήμων

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ δημιουργείται Αμφικτυονία Ιστορικών Δήμων

kedeΤην ίδρυση Αμφικτυονίας Αρχαίων Δήμων της χώρας με έδρα το Μαραθώνα και πρώτο στόχο τη διεκδίκηση της επιστροφής των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Μαραθώνα και επικεφαλής των Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων της ΚΕΔΕ Ηλίας Ψηνάκης.

«Η σκέψη για την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Αυτοδιοίκηση για την επιστροφή των Γλυπτών, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ξεκίνησε με συζήτηση με τον συνάδελφό μου Ηλία Ψηνάκη. Ως ΚΕΔΕ πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, διότι πιστεύουμε ότι η Ένωση δεν μπορεί να είναι μόνο συνδικαλιστικός φορέας, αλλά και φορέας ανάδειξης και προβολής του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας μας».

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης η πρωτοβουλία αυτή ξεκινάει με τη δημιουργία της Αμφικτυονίας Αρχαίων Δήμων, με έδρα το Μαραθώνα, για την ιστορική ακρίβεια των οποίων θα ζητηθεί η συνδρομή των υπουργείων Πολιτισμού, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Ακαδημίας Αθηνών. Σκοπός της Αμφικτυονίας, τόνισε ο κ. Ψηνάκης, είναι η προστασία, η διεκδίκηση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με πρώτο στόχο την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα. Επίσης στους σκοπούς της είναι και η στήριξη του τουρισμού και ήδη έχουν γίνει συσκέψεις και σύντομα θα ανακοινωθεί μαζί με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη Μνημόνιο Συνεργασίας για την στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας.

Την ικανοποίησή του για την κίνηση αυτή, εξέφρασε ο αδερφός της Μελίνας Μερκούρη, Σπύρος, ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλούτος της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της.

Στην Ελλάδα σε κάθε βήμα που κάνεις, αν σκύψεις και σκάψεις, αναβλύζει πολιτισμός». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπάρχουν 19 επιτροπές σε διάφορα κράτη σε όλο τον κόσμο για την επιστροφή των Μαρμάρων. Πρέπει να τις καλέσουμε για να καθοριστεί μια κοινή στρατηγική», ενώ χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην Αθήνα «επικοινωνιακά πολύ σπουδαία», ωστόσο «η προσέγγιση για μια νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων είναι επικίνδυνη. Τα Μάρμαρα χρειάζονται πολύ περισσότερα από τη διεκδίκηση αυτή».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.