Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συνάντηση του Επιτρόπου Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρη...

Συνάντηση του Επιτρόπου Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στόχος η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Varvitsiotis-Avramopoulos-21-11-2014 Varvitsiotis-Avramopoulos-21-11-2014-3Τον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρη Αβραμόπουλο, υποδέχθηκε σήμερα στο Υπουργείο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Τον κ. Βαρβιτσιώτη συνόδευαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, καθώς και επιτελείς του Λιμενικού Σώματος.

Ο κ. Αβραμόπουλος, επισκέφτηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τη λειτουργία του. Παράλληλα, ενημερώθηκε εκτενώς για το έργο και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Λιμενικού Σώματος στους τομείς της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και, συνολικά, της έρευνας και διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, οι κ.κ Βαρβιτσιώτης και Αβραμόπουλος μετέβησαν στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου όπου πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε στον Έλληνα Επίτροπο τη δραματική άνοδο που σημειώνουν τα περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα τους τελευταίους μήνες, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αύξησης χρηματοδότησης από τον οργανισμό του FRONTEX, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια -αντιστρόφως ανάλογη με φαινόμενο- μείωση στους πόρους.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε:

«Καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φίλο και συμπατριώτη, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στόχος της συνάντησης μας ήταν να αναδείξουμε τη μεγάλη πρόκληση που σήμερα αντιμετωπίζει η χώρα μας και αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και όλων των κινδύνων που προέρχονται από διαφορετικές δράσεις στη θάλασσα.

Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σταθερή και διαρκής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στο να αναδείξουμε τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουμε στο χώρο του Αιγαίου, να ζητήσουμε τη διεύρυνση της ευρωπαϊκής συνδρομής και να αξιοποιήσουμε κάθε πόρο, ο οποίος μας διατίθεται γι’ αυτό το σκοπό.

Είμαστε, βέβαιοι, ότι με την αλλαγή της φιλοσοφίας που φάνηκε στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ήδη, από την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., αλλά και στη συνέχεια από την ανάληψη των καθηκόντων του Ευρωπαίου Επίτροπου για τα θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας και Μετανάστευσης, από έναν άνθρωπο που προέρχεται από χώρα του Νότου που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες πιέσεις, ιδιαίτερα, δε, ενός ανθρώπου που έχει απόλυτη γνώση του πεδίου ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων στη Λεκάνη της Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την πολυσύνθετη πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και πιέσεων.

Στόχος της δικής μας συνεργασίας είναι πρώτα από όλα να αναδείξουμε τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα αυτής της επιχείρησης. Μιας επιχείρησης που μέχρι σήμερα και μόνο για το 2014, έχουμε καταφέρει να σώσουμε πάνω από 11.000 ανθρώπους, όπου η ζωή τους κινδύνευε στη θάλασσα.

Για εμάς δύο είναι τα δόγματα τα οποία υπηρετούμε: Πρώτα είναι το δόγμα της φύλαξης και της προστασίας των θαλασσίων συνόρων μας, αλλά και Ευρωπαϊκών συνόρων. Δεύτερο δόγμα μας είναι να μη χάνουμε καμία ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα. Είμαι βέβαιος, κ. Επίτροπε, φίλε Δημήτρη, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτω από τη δική σου παραίνεση και ηγεσία, θα βρεθεί πολύ περισσότερο και πολύ πιο κοντά στις χώρες που αντιμετωπίζουν ζωντανό το πρόβλημα της μετανάστευσης και βέβαια, κοντά και στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει το μεγάλο βάρος της προστασίας των θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μας κάνατε, σήμερα, για τη χαρά που προσωπικά μου δώσατε, για τη διάθεση την οποία δείξατε να ενημερωθείτε σε βάθος αφιερώνοντας πολλές ώρες μέσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, συνομιλώντας με τα στελέχη το Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη που έχετε ως προς τα στελέχη του Λ.Σ. όπου κι αν βρίσκονται. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, σημείωσε:

«Είναι ξεχωριστή η χαρά που επισκέπτομαι σήμερα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και βέβαια τον καλό μου φίλο και συνάδελφο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Μαζί με την ηγεσία, τον Αρχηγό και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του Υπουργείου, είχαμε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ουσιαστική και πραγματικά χρήσιμη συνάντηση, για θέματα που αφορούν στον ευρύτερο καταρχήν χώρο της Μεσογείου και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ελληνικό Λιμενικό Σώμα στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την επιτυχή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστών και βέβαια της διάσωσής τους.

Είναι σημαντικό να επαναλάβω και να τονίσω, ότι κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Ναυτιλίας. Οφείλουμε όμως, Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη, να εξασφαλίσουμε σε μόνιμη πλέον βάση τις πρέπουσες συνθήκες υποδοχής για τους μετανάστες που μπαίνουν στις χώρες μας, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει αναβαθμίσει και βελτιώσει τις συνθήκες αυτές, κάτι που πλέον αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  η οποία στο έγγραφό της για το ελληνικό σχέδιο δράσης για το άσυλο δίνει εύσημα στη βελτίωση που υπάρχει.

Στο θέμα της διαχείρισης των θαλασσίων αλλά και των χερσαίων συνόρων, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντικότατη πρόοδο τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Οι προκλήσεις όμως παραμένουν και αυξάνονται αν λάβουμε υπόψη μας  την επιδείνωση της κατάστασης η οποία επικρατεί στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο.

Λίγα λόγια τώρα για την FRONTEX. H FRONTEX δεν υπάρχει για αυτοτελή οικονομική υποστήριξη, αλλά για να συντονίζει και να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη τεχνικών και ανθρώπινων πόρων σε συντονισμένες επιχειρήσεις. Επομένως υπάρχουν όρια στις δυνατότητες χρηματοδότησης από πλευράς της  FRONTEX. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει καταθέσει τροπολογία για αύξηση κατά 20.000.000 ευρώ για το 2015 και ελπίζω να υπάρξει θετική ανταπόκριση, δεδομένης της πίεσης που ασκείται αυτό το καιρό στα ευρωπαϊκά μας σύνορα. Ας προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο στη διάθεσή της από τα ευρωπαϊκά ταμεία, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο επείγουσες ανάγκες.

Προσωπικά έχω πλήρη επίγνωση των μεταναστευτικών πιέσεων στο Αιγαίο. Το 2014 οι αριθμοί, όπως είχα σήμερα την ευκαιρία κι εγώ να πληροφορηθώ από την πληρέστατη ενημέρωση που μου έγινε, υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2013. Γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει αυτή η πίεση στα σύνορά μας για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τη χώρα με κάθε υπάρχον μέσο.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να απελευθερώσει επιπλέον 3,4 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο εσωτερικής ασφάλειας, ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού ποσού που υπάρχει για όλα τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων. Αυτή η χρηματοδότηση θα διατεθεί πρώτα για τις επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, για τους μετανάστες, αλλά και για την κάλυψη κόστους για επιπλέον προσωπικό για το Λιμενικό Σώμα.

Στο σημείο αυτό θέλω να εξάρω το ρόλο που διαδραματίζει το Λιμενικό Σώμα στην αποστολή που του έχει ανατεθεί και για τη διάσωση και για την αντιμετώπιση με ανθρωπιστικούς όρους και με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών που προσέρχονται στις ελληνικές θάλασσες. Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε τη χώρα για περαιτέρω βελτιώσεις, για να μπορέσει να ανταποκρίνεται πλήρως στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, ειδικά σε μία τόσο δύσκολη περίοδο.

Ο ρόλος της Ελλάδος είναι σημαντικός και θα ήθελα να κλείσω τονίζοντας άλλη μια φορά ότι σε αυτήν την προσπάθεια που γίνεται από ολόκληρη την Ευρώπη, κ. Υπουργέ και κ. Αρχηγέ, η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της και συνεργασίες σαν τη σημερινή θα συνεχιστούν. Θα είναι ιδιαίτερη χαρά μου σύντομα να σας δω και στις Βρυξέλλες όπου θα έχετε κι εσείς την ευκαιρία να συναντήσετε όλα τα στελέχη που ασχολούνται με το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης.

Κλείνοντας θα ‘θελα να πω ότι στα πλαίσια του διευρυμένου χαρτοφυλακίου που μου έχει εμπιστευτεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ, αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντικό είναι το θέμα το οποίο και πάλι σήμερα μας έφερε κοντά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι και το μεγάλο ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας, του πολέμου που έχει πλέον ανοίξει κατά του οργανωμένου εγκλήματος που συσχετίζεται με την παράνομη μετανάστευση και αναφέρομαι και στους διακινητές και σε εκείνους που εμπορεύονται τις ανθρώπινες ψυχές, αλλά στον πόλεμο κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς.

Σε όλα αυτά θέλω και τη δική σας βοήθεια, όπως και των συνάδελφών σας από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και πιστεύω ότι στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε καταφέρει πραγματικά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα μεγάλο ζήτημα που πριν από χρόνια όταν ξέσπασε αιφνιδίασε  την Ευρώπη, αιφνιδίασε και τα κράτη-μέλη γιατί όλοι πίστεψαν σε κάποια στιγμή ότι αυτό ήταν θέμα του ευρωπαϊκού Νότου και πιάστηκαν απροετοίμαστα, αλλά τώρα οργανώνονται με σχέδιο, με στελέχη, με στρατηγική.

Στην πρώτη γραμμή αυτής της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας με ιδιαίτερη ικανοποίηση βρίσκεται η Ελλάδα χάρη στις άοκνες προσπάθειες και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακρίνουν και την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη όλων των θεσμών.

Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ και για τη φιλοξενία και για την εξαιρετική συνεργασία.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.