Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ανδρέας Ανδρεάδης: Αυτό είναι το μεγάλο success story της τελευταίας διετίας. Ο...

Ανδρέας Ανδρεάδης: Αυτό είναι το μεγάλο success story της τελευταίας διετίας. Ο ελληνικός τουρισμός.

2014-10-21 13.54.09Αυτό είναι το μεγάλο success story της τελευταίας διετίας. Ο ελληνικός τουρισμός, τόνισε στη σημερινή ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στο επίσημο δείπνο με τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη».
Και συνέχισε, “Οι μεγάλες πόλεις, τα νησιά, οι τουριστικοί προορισμοί τονώθηκαν και πάλι. Η τοπική οικονομία ανατάχθηκε. Και αυτή είναι η μεγάλη συμβολή του τουρισμού στη χώρα: ότι έδωσε και πάλι ώθηση στον μικρό επιχειρηματία, στην ατομική επιχείρηση, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην ταβέρνα του χωριού, στον επιχειρηματία ενοικίασης αυτοκινήτων, στον έμπορο, τον ταξιτζή, τον αγρότη, τον παραγωγό, αλλά και στο startup που έκαναν δυο φίλοι για να παρέχουν υψηλής ποιότητας καινοτόμες υπηρεσίες στους δυνητικούς επισκέπτες, μέσω διαδικτύου. Όλες οι μικρές και πιο μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα, είναι η ραχοκοκαλιά του τουρισμού, και εν τέλει, η ραχοκοκαλιά και ο πυρήνας της ελληνικής οικονομίας.”

Ο κ. Ανδρεάδης απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, επισήμανε, ότι “Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως με σχέδιο, συνοχή και συλλογικότητα, βαδίζουμε με σταθερά βήματα, προς την υπέρβαση των στόχων του 2021” και ζήτησε από “το κράτος έμπρακτα να υποστηρίξει, την πραγματικά απίστευτη δυναμική του τουρισμού.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, πριν καλέσει στο βήμα τον Πρωθυπουργό, έκλεισε την ομιλία του με την εξής παράκληση: “κύριε Πρωθυπουργέ, λέγοντας ότι, επειδή γνωρίζω καλά, το πόσο πολύ προσωπικά πιστέψατε και αποφασιστικά στηρίξατε την μεγάλη προσπάθεια για το success story του ελληνικού τουρισμού, με τα θεαματικά αποτελέσματα που προανέφερα, αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, πιστεύω ότι θα κάνετε τα πάντα ώστε να μην διαταραχθεί, να θωρακισθεί και ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού. “

Δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ανδρεάδη

Ομιλία του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Α. Ανδρεάδη στο επίσημο δείπνο με τον Πρωθυπουργό στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου «Τουρισμός & Ανάπτυξη»

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες & κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή για τον τουριστικό κόσμο , το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας  παρευρίσκεται σήμερα εδώ ως κεντρικός ομιλητής, κλείνοντας το διήμερο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.  

Είναι ξεκάθαρο πως ο τουρισμός αποτέλεσε τον βασικό μοχλό επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από πέντε συναπτά έτη ύφεσης και κρίσης. Σήμερα στο συνέδριο μας, παρουσιάσθηκαν από το SETE Intelligence, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και θα έλεγα εντυπωσιακά στοιχεία.

Το 2014 βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό να συνεισφέρει 14 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα και μαζί με τις αερομεταφορές, τις θαλάσσιες μεταφορές, τον εσωτερικό τουρισμό17,1 δισ. Ευρώ ως άμεσο αποτέλεσμα. Εάν δεχθούμε ως πολλαπλασιαστή του τουρισμού το 2,2 που εκτίμησε το ΙΟΒΕ το 2012, η συνολική άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία γίνεται 37,6 δισ. Ευρώ ή το 20,5% του ΑΕΠ. Εάν υιοθετήσουμε τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και την κατανομή της τουριστικής δαπάνης, η αντίστοιχη συνεισφορά ανεβαίνει στα 45,3 δισ. Ευρώ ή το 24,7% του ΑΕΠ. Σύντομα θα έχουμε τα οριστικά νούμερα, είναι όμως βέβαιο ότι η πραγματικότητα κινείται μεταξύ των δύο αυτών εκτιμήσεων. Θυμίζω ότι η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ για το 2010, είχε εκτιμηθεί από το ΙΟΒΕ στο 15,1%, δηλαδή μέσα σε τέσσερα χρόνια η συμβολή του τομέας μας στο Ακαθάριστο Προϊόν της χώρας, εκτινάχθηκε κατά τουλάχιστον 35%.

Το SETE Intelligence παρουσίασε όμως και κάποια άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Η μέση κατά διανυκτέρευση δαπάνη θα επανέλθει φέτος στα επίπεδα του 2008 των 75 Ευρώ, έναντι 68 Ευρώ του 2010. Περισσότερο από το 75% των επισκεπτών μας ανήκει σε μέσες ανώτερες και ανώτατες  εισοδηματικές τάξεις, ενώ σχεδόν 60% έχει ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Επειδή ακούγεται ότι η εκρηκτική αύξηση του τουρισμού μας οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, εξηγήθηκε ότι η Ελλάδα σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές μας Ισπανία, Κροατία, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, παρουσίασε τόσο το 2013, όσο και το 2014 υπερδιπλάσια ή και υπερτριπλάσια αύξηση αφίξεων. Επίσης, οι ποιοτικοί δείκτες ικανοποίησης των επισκεπτών μας της ReviewPro που παρουσιάσθηκαν, είναι συνολικά σημαντικά πάνω από το 80% και σε περιπτώσεις πλησιάζουν τον 90%, ενώ είναι κατά μέσο όρο 3 με 4 μονάδες υψηλότεροι από τους αντίστοιχους των ανταγωνιστών μας. Τέλος και ίσως πιο σημαντικό, με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014, τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, δημιούργησαν 115.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τα έσοδα του ΙΚΑ στους συγκεκριμένους κωδικούς κατά 19%. Ο μέσος μικτός μισθός στα ξενοδοχεία της χώρας στο επτάμηνο ήταν 1.000 Ευρώ και η μέση απασχόληση 22 ημέρες. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι τα έσοδα του ΙΚΑ από τους άλλους κλάδους της οικονομίας παρουσίασαν πτώση που υπερκαλύφθηκε από την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κυρίες & Κύριοι,
Αυτό είναι το μεγάλο success story της τελευταίας διετίας. Ο ελληνικός τουρισμός.
Οι μεγάλες πόλεις, τα νησιά, οι τουριστικοί προορισμοί τονώθηκαν και πάλι. Η τοπική οικονομία ανατάχθηκε. Και αυτή είναι η μεγάλη συμβολή του τουρισμού στη χώρα: ότι έδωσε και πάλι ώθηση στον μικρό επιχειρηματία, στην ατομική επιχείρηση, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην ταβέρνα του χωριού, στον επιχειρηματία ενοικίασης αυτοκινήτων, στον έμπορο, τον ταξιτζή, τον αγρότη, τον παραγωγό, αλλά και στο startup που έκαναν δυο φίλοι για να παρέχουν υψηλής ποιότητας καινοτόμες υπηρεσίες στους δυνητικούς επισκέπτες, μέσω διαδικτύου. Όλες οι μικρές και πιο μεγάλες επιχειρήσεις του τομέα, είναι η ραχοκοκαλιά του τουρισμού, και εν τέλει, η ραχοκοκαλιά και ο πυρήνας της ελληνικής οικονομίας.

Είναι επίσης ξεκάθαρο πλέον, πως με σχέδιο, συνοχή και συλλογικότητα, βαδίζουμε με σταθερά βήματα, προς την υπέρβαση των στόχων του 2021. Χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν. Καταρχάς πρέπει να αυτορυθμιστούμε περισσότερο ως τομέας, να απεμπλακούμε  και τις τελευταίες απαράδεκτες αντιλήψεις και τις χρόνιες αγκυλώσεις που ακόμη μας φρενάρουν, να καθιερώσουμε διεθνή πρότυπα δεξιοτήτων και υπηρεσιών, να αναδείξουμε και να προβάλλουμε περισσότερο τον πολιτιστικό μας πλούτο, να αναπτυχθούμε με πιο αειφόρο τρόπο,, να εκπαιδεύσουμε και να καταρτίσουμε εργαζόμενους και επιχειρηματίες, να βοηθήσουμε στην ανάδειξη της μικρομεσαίας επιχείρησης,  να αποβάλλουμε μια για πάντα από πάνω μας το στίγμα της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας,, να επενδύσουμε υποστηρίζοντας έμπρακτα τις προοπτικές του τομέα και της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αλλά και το κράτος πρέπει έμπρακτα να υποστηρίξει, την πραγματικά απίστευτη δυναμική του τουρισμού μας.

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ κ. Πρωθυπουργέ ανακοινώσατε κονδύλια 500 εκατ. Ευρώ τον χρόνο, σε τουριστικές υποδομές και υποστήριξη τουριστικών επενδύσεων. Για την υλοποίηση της εξαγγελίας σας, αναμένουμε σύντομα την αναμόρφωση του Επενδυτικού Νόμου σε συνδυασμό με την βέλτιστη αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την οδηγία 651. Υπενθυμίζω καίρια ζητήματα στα οποία απαιτείται άμεση παρέμβαση, όπως η αποκατάσταση της ρευστότητας και η μείωση του κόστους χρήματος, η καθιέρωση ενός απλού, ελκυστικού και πάνω από όλα σταθερού φορολογικού συστήματος και η καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.
    
Ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος, από την πρώτη στιγμή, έχουμε αποδείξει ότι δεν θα μείνουμε απαθείς μπροστά στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα μας. Είναι καθήκον μας να μην αναλωνόμαστε απλά σε κριτική, αλλά να υποστηρίζουμε και να ενεργοποιούμε το Κράτος, για την υλοποίηση ενός καλά προετοιμασμένου αναπτυξιακού και κοινωνικού σχεδιασμού. Αυτή είναι η στρατηγική απόφαση του ΣΕΤΕ, η συλλογική δυναμική και ενότητα που εμφανίζουμε ως τομέας, μικροί και μεγάλοι, κάτω από μία κοινή ομπρέλα, την ομπρέλα του ΣΕΤΕ. Και αυτό που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε, το οποίο απέδωσε τα αποτελέσματα που περιέγραψα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το αμφισβητήσει. Δεν δίνουμε σε κανέναν, αγαπητοί φίλοι, το δικαίωμα να υποδείξει στις τουριστικές επιχειρήσεις και τους φορείς τους τον τρόπο οργάνωσής τους. Η θέση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι σταθερή: ο τουρισμός πρέπει να μένει μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και κομματικά χρώματα. Ο τουρισμός είναι ένα από τα ελάχιστα και ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα ώστε να οδηγήσουμε τη χώρα σε νέα περίοδο ευημερίας βασισμένη στα πραγματικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να προσελκύσουμε το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρέπει να τον προφυλάξουμε.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ρόλος των Κοινωνικών Εταίρων, έχει πλέον τεράστια βαρύτητα και μεγαλύτερες ευθύνες για το μέλλον της χώρας. Η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται, Οι παραδοσιακές δομές της αναδιατάσσονται, οι βασικοί της πυλώνες αναδιαρθρώνονται. Οδηγούμαστε σε νέες δομές και διαφορετικούς συσχετισμούς που διαμορφώνουν ένα καινούριο περιβάλλον στον οικονομικό και στον κοινωνικό ιστό.
Πρέπει όλοι οι Κοινωνικοί Εταίροι να συντονιστούμε και να εστιάσουμε στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Στην ομαλότητα, στην τήρηση των νόμων, στη κοινωνική συνοχή, στις αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες, στην αειφορία.

Από την πλευρά μας, βασική μας θέση, ευθύς εξ αρχής, είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε με όλους. Και είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε κριτική, ακόμα και απόψεις ή προτάσεις, αντίθετες από τις δικές μας. Έτσι προστατεύουμε το συμφέρον του ελληνικού τουρισμού και ενισχύουμε το κοινωνικό διάλογο. Πρέπει να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το μέλλον του τομέα. Νιώθουμε τεράστια ευθύνη για τις επόμενες γενιές. Θέλουμε να αφήσουμε τον τουρισμό παρακαταθήκη στην Ελλάδα και στα παιδιά μας

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Θέλω εκ μέρους του τομέα του ελληνικού τουρισμού, να σας διαβεβαιώσω ότι ο ΣΕΤΕ, ως Κοινωνικός Εταίρος, θα παραμείνει προσηλωμένος σε αυτές τις αρχές. Και θα είναι δυναμικός συνομιλητής της Κυβέρνησης της Ελλάδος. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο του Κράτους, να συμβουλεύει για όλα τα ζητήματα που άπτονται του τομέα του, να συνεργάζεται με την Πολιτεία για την ποιοτικότερη ανάπτυξη του τουρισμού και να υποστηρίζει όλους τους Έλληνες προσφέροντας προοπτικές, σταθερή εργασία και εισόδημα.   

Αυτή είναι η δύναμή μας. Αυτή είναι η ταυτότητά μας. ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αναπτύξει μια πολυσχιδή δραστηριότητα. Υπενθυμίζω τη δημιουργία της Marketing Greece, η οποία σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο προώθησης προορισμών όσο και σε επίπεδο δημοσιότητας. Ένα εργαλείο το οποίο σχεδιάστηκε πρωτίστως για τις μικρομεσαίες εταιρείες, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν μόνες με τις αγορές και να αναδείξουν  τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.
Δημιουργήσαμε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Το ΙΝΣΕΤΕ συνεργάζεται με το Υπουργείο Τουρισμού στην ενίσχυση του παρατηρητηρίου του Ελληνικού Τουρισμού και μέσω του SETE Intelligence προσφέρει τα απαραίτητα δεδομένα, στοιχεία και έρευνες που χρειαζόμαστε τόσο για την εκπαίδευση των νέων στελεχών του τουρισμού όσο και για την παροχή πληροφορίας σε μελλοντικούς επενδυτές.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας  κατεύθυνσης, το ΙΝΣΕΤΕ συνεχίζει το έργο του Συνδέσμου και επενδύει στους νέους ανθρώπους, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, προσφέροντας προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης, μαθητείας, αλλά και σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα των τουριστικών υπηρεσιών, μέσω της δημιουργίας προτύπων και πιστοποιήσεων. Ολοκληρώσαμε ήδη με επιτυχία και απόλυτη διαφάνεια το πρόγραμμα voucher των 10.000 θέσεων εργασίας για νέους άνεργους. Δεχθήκαμε 55.000 αιτήσεις. Δώσαμε εφόδια σε περισσότερους από 8.000 νέους. Το 35% από αυτούς μάλιστα βρήκε σταθερή εργασία μετά το τέλος του προγράμματος.

Κυρίες και κύριοι,
Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες μας ακραίας πόλωσης στην πολιτική σκηνή της πατρίδας μας. Όλοι μας, θεωρώ ότι βγαίνουμε χαμένοι. Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της Ευρώπης, ήδη επηρεάζει την ροή και το ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις στην χώρα μας. Εάν η πόλωση συνεχισθεί, φοβόμαστε πως θα έχει αντίκτυπο και στον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων και στις τουριστικές κρατήσεις της επόμενης περιόδου.

Τελειώνω λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, λέγοντας ότι, επειδή γνωρίζω καλά, το πόσο πολύ προσωπικά πιστέψατε και αποφασιστικά στηρίξατε την μεγάλη προσπάθεια για το success story του ελληνικού τουρισμού, με τα θεαματικά αποτελέσματα που προανέφερα, αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, πιστεύω ότι θα κάνετε τα πάντα ώστε να μην διαταραχθεί, να θωρακισθεί και ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Κύριε Πρωθυπουργέ, το βήμα δικό σας.

Σας ευχαριστώ  

Ανδρέας Α. Ανδρεάδης
Πρόεδρος ΔΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.