Αρχική Αρχαιολογία Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγριδίου Αχαΐας

Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγριδίου Αχαΐας

ΠαναγίαΗ 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει Θυρανοίξια στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγριδίου Αχαΐας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου της «Στερέωση, Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγριδίου Αχαΐας και Συντήρηση των Τοιχογραφιών του» με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Χ. Κ. Λεβέντη.


Στους πρόποδες του όρους Χελμού, στο χωριό Αγρίδι και σε ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλλους βρίσκεται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου. Ο ναός κτίστηκε και τοιχογραφήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες ενός τοπικού άρχοντα κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο των σταυρεπίστεγων. Οι τοιχογραφίες του εκπροσωπούν ένα συντηρητικό ζωγραφικό ιδίωμα με απηχήσεις των προοδευτικών τάσεων της παλαιολόγειας ζωγραφικής.
Στο πλαίσιο του έργου έγιναν εργασίες αποκατάστασης που αντιμετώπισαν τις κακότεχνες νεωτερικές επεμβάσεις στο ναό και τα στατικά προβλήματα που προκλήθηκαν σε αυτόν από τον σεισμό του 2008. Συντηρήθηκε ο εικονογραφικός του διάκοσμος, ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκαν νέες τοιχογραφίες. Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκε σύμφωνα με ειδική μελέτη διαχείρισης της βλάστησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.