Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω...

Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω της ανόδου του τουρισμού

Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω της ανόδου του τουρισμού Πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ κατέγραψε τον Ιούνιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αυξημένο κατά 53% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2013, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο εξάμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. ευρώ, κατά 1,3 δισ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του πρώτου εξαμήνου του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών, εισοδημάτων και τρεχουσών μεταβιβάσεων που υπεραντιστάθμισε την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.

Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό έλλειμμα, η αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων, οι οποίες σχεδόν τριπλασιάστηκαν αντιστάθμισαν τη μείωση του ελλείμματος των λοιπών αγαθών. Η τελευταία οφείλεται στην άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές δεδομένου ότι η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές έμεινε σχεδόν στάσιμη. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 772 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 1,2 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών αλλά και στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες. Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους, αυτές αυξήθηκαν κατά 13,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,6%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 396 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους. Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 456 εκατ. ευρώ από ό,τι την ίδια περίοδο του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 4,3 δισ. ευρώ, κατά 1,2 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.