Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Roadshow στο Λονδίνο για τα 20 ελληνικά πετρελαϊκά οικόπεδα

Roadshow στο Λονδίνο για τα 20 ελληνικά πετρελαϊκά οικόπεδα

Roadshow στο Λονδίνο για τα 20 ελληνικά πετρελαϊκά οικόπεδαΣε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο στο “Ελληνικό Κέντρο” της Paddington Street, συνεχίζουν και σήμερα να παρουσιάζονται τα 20 ελληνικά οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, παρουσία κορυφαίων στελεχών της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας. Τα εν λόγω οικόπεδα θα διατεθούν μέσω διεθνούς διαγωνισμού προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, παρουσίασε χθες το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας, τις υπό παραχώρηση περιοχές και τις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται.

Το Παρόν θα δώσουν 150 με 200 στελέχη πετρελαϊκών βιομηχανιών, μεταξύ των οποίων τα μεγαλύτερα ονόματα διεθνώς, όπως η αμερικανική ExxonMobil, η επίσης αμερικανική Chevron, η βρετανολλανδική Shell, η νορβηγική Statoil, οι ιταλικές Eni, και Edison, η γερμανική E.ON, κ.ά. Επίσης παρούσες θα είναι και οι ελληνικές επιχειρήσεις Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean Oil & Gas αλλά και εταιρίες από την Κίνα 

Η ειδική εκδήλωση έχει θεματικό τίτλο «GreeceOffshore Licensing Round 2014» και διοργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και το κέντρο έρευνας για ενεργειακή διαχείριση RCEM.

Τα οικόπεδα χωρίστηκαν σύμφωνα με τα σεισμικά δεδομένα που πραγματοποίησε η νορβηγική εταιρεία (PGS), η οποία στο πόρισμα της αναφέρει ότι υπάρχουν ελπιδοφόρα κοιτάσματα και ειδικά στην περιοχή του Ιουνίου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο εκεί, παρά στην Κρήτη, λόγω του μεγάλου βάθους. Επίσης, για το Ιόνιο υπάρχουν συμφωνίες με γειτονικές χώρες, όπως η ελληνοϊταλική του 1977, που οριοθέτησε την υφαλοκρηπίδα.

Οι πετρελαιοφόρες περιοχές

Τα 20 οικόπεδα βρίσκονται μέσα σε τέσσερις μεγάλες και -με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα- πιθανά πετρελαιοφόρες περιοχές. Η πρώτη ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντιπαξούς, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.
 
Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ η τρίτη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες. Τέλος, η τέταρτη είναι η περιοχή νότια της Κρήτης που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη.
 
Η διαδικασία για τους υποψήφιους επενδυτές 
 
Αμέσως μετά την αναλυτική παρουσίαση των ελληνικών οικοπέδων και τις συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και στελεχών πετρελαϊκών εταιριών, η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού θα σταλεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Gazette) προκειμένου να δημοσιευτεί μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή γύρω στον Σεπτέμβριο. 
 
Από την ημέρα δημοσιοποίησης της προκήρυξης στο φύλλο της Κομισιόν θα υπάρχει, σύμφωνα με τον νόμο, μία προθεσμία τουλάχιστον 90 ημερών για τους υποψήφιους επενδυτές, ώστε να καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους. Δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών θα είναι κοντά στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014.
 
Προκειμένου να χαραχτούν τα ελληνικά οικόπεδα ελήφθησαν υπόψιν δεκάδες παράμετροι, όπως τα θαλάσσια βάθη και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και οι συμφωνίες που υπάρχουν με γειτονικές χώρες, όπως με την Ιταλία, και που αφορούν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο.
 
www.palo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.