Αρχική Γαστρονομία 3η Γιορτή Κρητικής Διατροφής και Cocktail like Crete

3η Γιορτή Κρητικής Διατροφής και Cocktail like Crete

3η Γιορτή Cocktail like Crete 3η Γιορτή Κρητικής ΔιατροφήςΤην Παρασκευή 27 Ιουνίου ο Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνης υποδέχτηκε πλήθος κόσμου ντόπιων και ξένων επισκεπτών που έσπευσαν να καλωσορίσουν την 3η Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Λίγο πριν την επίσημη έναρξη του θεσμού πήραμε μια μικρή γεύση στην παιδική γωνιά δημιουργίας  από την εκπρόσωπο του Γυναικείου συνεταιρισμού Ερατώ κα Δέσποινα Μακρίδη η οποία μας σύστησε την Κρητική Γη και τα προϊόντα της.
Την έκθεση εγκαινίασε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη , η οποία επισκέφτηκε το Ρέθυμνο ειδικά γι αυτήν την εκδήλωση και την οποία καλωσόρισε εκ μέρους όλων των συντελεστών της Γιορτής η Αντιδήμαρχος Τουρισμού- Πολιτισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη- Μαμαλάκη.

Τα εγκαίνια της Γιορτής τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Υπουργός Τουρισμού κα  Όλγα Κεφαλογιάννη, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα  Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ Γιώργος Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ Γιώργος Γιακουμάκης και ο Β’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Τσομπανάκης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.  Αρναουτάκης, ο τ. Υπουργός κ. Σηφουνάκης οι βουλευτές Ρεθύμνου κ. Ξανθός και κ.  Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Αυγενάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων κ. Τσακαλάκης και εκπρόσωποι αρχών, σωμάτων ασφαλείας και φορέων.

Η Υπουργός Τουρισμού συνεχάρει τους διοργανωτές, τους παραγωγούς και τους εθελοντές για την πραγματοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας κάνοντας λόγο για πλούσια και ανταγωνιστική εργαλειοθήκη των κρητικών προϊόντων που οδηγούν στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και του οινοτουρισμού ως θεματικές μορφές ικανές να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό επισκεψιμότητας στο νησί. Επιπλέον, επεσήμανε τη σημασία της αξιοποίησης της κρητικής γαστρονομίας ως καταλυτικού παράγοντα για την τόνωση της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας. Διαβεβαίωσε ακόμα πως το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στέκονται αρρωγοί και συμπαραστάτες σε τέτοιες προσπάθειες που διαμηνύουν στην πράξη την ουσιαστική και ωφέλιμη σύνδεση μεταξύ του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού  για την ανάκαμψη του τουριστικού και πολιτιστικού μας προϊόντος.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα Λιονή αναφέρθηκε στις αυξημένες συγκριτικά με πέρυσι συμμετοχές των παραγωγών εκφράζοντας την πίστη πως η διοργάνωση αυτή συνιστά την ευκαιρία για την προώθηση τόσο των τοπικών προϊόντων όσο και του κρητικού πολιτισμού.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για δύναμη σύμπραξης και συνεργασίας μεταξύ των φορέων που ικανοποιούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για ισόρροπη σύνδεση  του Πολιτισμού με τον Τουρισμό, της παράδοσης και της ψυχαγωγίας αποφέροντας παραγωγικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία. Προτεραιότητα του Δήμου αποτελεί η ανάδειξη και η εξωστρέφεια του κρητικού πολιτισμού μέσα από διοργανώσεις όπως αυτές που προβάλλουν  του παραγωγούς και την τεχνογνωσία που τους συνοδεύει ως πρωταγωνιστές και εκπροσώπους του τόπου τους.

Τέλος, από τη μεριά του  Επιμελητητρίου ο κ.  Γιακουμάκης επισήμανε τις δυνατότητες της ντόπιας επιχειρηματικότητας που προσφέρονται μέσα από τον τουρισμό και της πρωτογενούς παραγωγής που εξάγεται σε αγορές εκτός νομού, ενώ εκ μέρους του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης ο κ. Τσομπανάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξης από την πολιτεία προς τους παραγωγούς  σε επίπεδο χρηματοδότησης,τεχνογνωσίας και υπηρεσιών καθοδήγησης για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης με συνοδεία κρητικής παραδοσιακής  μουσικής από το Βασίλη Τζουρμπάκη, χόρεψαν για το κοινό το οποίο είχε την ευκαρία να απολαύσει την ίδια στιγμή συνταγές από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία στους ήχους του λαούτου από το  Στέλιο Σταματογιαννάκη και τον Μανώλη Βερδινάκη σε μια ξεχωριστή  συνεργασία με αναφορές στην προσωπική τους δισκογραφία αλλά και σε άλλα αγαπημένα τραγούδια.

Το Σάββατο στις 28 Ιουνίου  η ομάδα Αρχέλων  γνώρισε στους μικρούς φίλους το υπέροχο πλασματάκι που λέγεται θαλάσια χελώνα. Λίγο αργότερα, οι μεγάλοι επισκέπτες  είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ντόπια κρασιά από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση «Ποιοτικά χαρακτηριστικά των βιολογικών προϊόντων» από τους Μιχάλη Παπαηλιάκη, Γιώργο Δασκαλάκη, Νίκο Βαβουράκη και Κωνσταντίνο Σπαντιδάκη καθώς και την ταινία μικρού μήκους ‘Surconsommation’ (Υπερκατανάλωση).
Ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Ντελίνα μαζί με το Στρατή Γουνάκη και το συγκρότημά του χάρισαν στους παρευρισκόμενους κρητική μουσική και χορούς. Ο Μανώλης Λιδάκης κατέθεσε φωνή και ψυχή και παρουσίασε τραγούδια από τον τόπο καταγωγής του, πασίγνωστα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου αλλά και από το νέο του δίσκο.

Την Κυριακή 29 Ιουνίου το χαρούπι «άνοιξε» τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Τα παιδιά δημιούργησαν δικές τους συνταγές και ο κ. Γρηγόρης Σαββάκης από την εταιρία αναψυκτικών Αρκάδι μίλησε για το μοναδικό σε γεύση αναψυκτικό μπυράλ.
«Η καλλιέργεια φραγκόσυκου στην Κρήτη και οι προοπτικές ανάπτυξης» ήταν το θέμα ομιλίας στο χώρο των παράλληλων εκδηλώσεων που ανέπτυξε η εταιρία Gea Creta, ενώ αμέσως μετά έλαβαν χώρα γευστική δοκιμή κρασιών από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης και τυφλή δοκιμή ελαιολάδων  από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης.

Κρητική παραδοσιακή μουσική και χορούς απολαύσαμε από το συγκρότημα  του Γιώργου Δινιακού και το μουσικοχορευτικό σύλλογο Ερωφίλη. Τη βραδιά ανέλαβε να κλείσει ο σπουδαίος Θάνος Μικρούτσικος και η εξαιρετική ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου με το συγκρότημα Αρμός. Το αποτέλεσμα αυτού του μουσικού συνδυασμού μέσα στο Δημοτικό Κήπο έχει μείνει αξέχαστο σε όσους παρευρέθησαν, οι οποίοι παρά τον αγώνα της Εθνικής Ποδοσφαίρου Ελλάδας παρέμειναν μέχρι το τέλος της συναυλίας.
 Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου το μέλι είχε την τιμητική του. Το Παιδικό Χαμόγελο και η κα Παναγιώτα Χατζηπαράσχου έπαιξε κουκλοθέατρο και άλλα πολλά παιχνίδια με αφορμή το μέλι, ενώ η  κα Αικατερίνη  Βαλυράκη μας έφτιαξε σφακιανές πίτες και ο κ. Νίκος Μπιρλιράκης από το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου μας δίδαξε λίγα από τη μαγική ζωή της μέλισσας! Ο μουσικοχορευτικός σύλλογος Κρήτες και οι Στέλιος Ηλιάκης, Δημήτρης Κεραμιανάκης και Γιώργος Λαδάκης έντυσαν με παραδοσιακούς ήχους και χορούς τη βραδιά.

Το βράδυ ήταν αφιερωμένο στα Cocktail like Crete, κοκτέιλ με βάση κρητικές γεύσεις από κορυφαίους Bar Tenders της Αθήνας και της Κρήτης με πρωταγωνιστές των shakers τα ίδια τα κρητικά προϊόντα. Καλλιτέχνες δημιουργοί παρουσίασαν τις νέες συνταγές τους από αυθεντικά κρητικά προϊόντα στο κοινό σε μια βραδιά με καλοκαιρινό ρυθμό για την οποία φρόντισαν οι Dj :Mezzo Ir- Dj George Alexx – Alefu-Ra. Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η Food & Drink Editor Ελένη Νικολούλια. Στόχος της εκδήλωσης είναι τα νέα cocktail να κυκλοφορήσουν  σε όλο τον κόσμο με γεύση ΚΡΗΤΗΣ και πιστοποίηση ΡΕΘΥΜΝΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.