Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Βιώσιμη θαλάσσια Οικονομία στις Νησιωτικές Περιοχές

Βιώσιμη θαλάσσια Οικονομία στις Νησιωτικές Περιοχές

Συνέδριο THALATTA 2014 για την αναπτυξιακή δυναμική των θαλασσών

SantoriniTo 2ο συνέδριο THALATTA θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη, στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός, στις 4 & 5 Οκτωβρίου 2014.

Το προηγούμενο συνέδριο THALATTA είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία το 2012 με την παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κας Μαρίας Δαμανάκη.
Είναι πλέον αναμφισβήτητο γεγονός ότι η ανάδειξη και η απελευθέρωση του αναπτυξιακού αποθέματος της θάλασσας αποτελεί πλέον θεμελιώδη προτεραιότητα για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των λαών που ζουν στα πολυάριθμα νησιά και τις παράκτιες περιοχές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες χώρες του κόσμου κατευθύνονται ολοταχώς προς την οργανωμένη αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουν και αναπτύσουν πολιτικές για τον τουρισμό, την αλιεία, τις υδατοκαλλιέργειες, τις μεταφορές, την ενέργεια, την έρευνα, το περιβάλλον κλπ.
Σύμφωνα με τις μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θαλάσσια ενέργεια, ο τουρισμός, η βιοτεχνολογία, η υδατοκαλλιέργεια και η εξόρυξη από το θαλάσσιο βυθό έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.
Κρίσιμο ζήτημα για τις χώρες της Μεσογείου και φυσικά για την Ελλάδα αποτελεί το μέλλον του παράκτιου και του θαλάσσιου τουρισμού με δεδομένο ότι τα έντονα διαρθρωτικά του προβλήματα και οι ιδιαιτερότητές του λειτουργούν αρνητικά στην αύξηση της απασχόλησης και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, τα σημάδια επιδείνωσης του περιβάλλοντος είναι εμφανή και ανάμεσα σε αυτά η ταχέως αυξανόμενη θαλάσσια κυκλοφορία, η κλιματική αλλαγή, η υπέρ-αλίευση και η υποβάθμιση των παράκτιων περιοχών.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στηρίζει και διευκολύνει την εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη που αποσκοπεί στην επίτευξη υψηλών επιπέδων απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας οικονομίας πιο ανταγωνιστικής αλλά και πιο αποδοτικής ως προς την αξιοποίηση των πόρων.
Το 2ο συνέδριο THALATTA έχει ως στόχο να αναδείξει αυτές ακριβώς τις δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από μια βιώσιμη θαλάσσια οικονομία και να λειτουργήσει ως φόρουμ για την παρουσίαση και την εποικοδομητική συζήτηση των προοπτικών που υπάρχουν στο πλαίσιο των εξελίξεων της τεχνολογίας και της σύγχρονης αντίληψης για την αναπτυξιακή δυναμική των θαλασσών.
Καθώς το συνέδριο πραγματοποιείται στη Σαντορίνη θα υπάρξουν ειδικές ενότητες που θα αφορούν σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το νησί.

Θεματικές ενότητες

Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη της ΕΕ
 – Θαλάσσιος τουρισμός (κρουαζιέρα, αλιευτικός τουρισμός, οικολογικός τουρισμός, γιώτινγκ, καταδυτικός τουρισμός κλπ)
 – Θαλάσσια ενέργεια
 – Γαλάζια βιοτεχνολογία
 – Υδατοκαλλιέργεια
 – Εξόρυξη από το θαλάσσιο βυθό
Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός
 – Καθορισμός χωροταξικών χρήσεων, διαχείριση συγκρούσεων χρήσεων στις θαλάσσιες ζώνες
Θαλάσσιο περιβάλλον – Θαλάσσια ρύπανση
 – Θαλάσσια Στρατηγική
 – Προστασία περιβάλλοντος – Πρόληψη ρύπανσης
 – Τεχνικές αποκατάστασης
Αλιεία
- Εφαρμογή της νέας Κοινής αλιευτικής πολιτικής – 
Βιώσιμη αλιεία (διαφοροποίηση, καινοτομία, βιώσιμες τεχνικές) – 
Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές – 
Μεσογειακός κανονισμός για την αλιεία – 
Εστίαση και προϊόντα αλιείας – 
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 2014-2020 στις αλιευτικές δραστηριότητες (νέο ΕΠΑΛ)
Νησιωτικότητα
 – Το πρόβλημα της συγκοινωνίας
 – Εποχικότητα στον τουρισμό
Υπηρεσίες υγείας
 – Ενεργειακή διασύνδεση των νησιών – 
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 2014-2020 στις νησιωτικές περιοχές – 
Χρήση νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση της γεωγραφικής απομόνωσης
Η περίπτωση της Σαντορίνης – 
Κρουαζιέρα – 
2ο τελεφερίκ (βιωσιμότητα, πιθανές θέσεις, τεχνολογίες)
 – Λιμενικές υποδομές
 – Μαρίνα τουριστικών σκαφών – 
Θαλάσσιο πάρκο
 – Ανέλκυση Κ/Ζ Sea Diamond (τεχνικές λύσεις και δυνατότητες)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.