Αρχική Αρχαιολογία Oλοκληρώνονται οι εργασίες στον χώρο της βασιλικής στο Κράνειο Αρχαίας Κορίνθου

Oλοκληρώνονται οι εργασίες στον χώρο της βασιλικής στο Κράνειο Αρχαίας Κορίνθου

Oλοκληρώνονται οι εργασίες στον χώρο της βασιλικής στο Κράνειο Αρχαίας ΚορίνθουΒρίσκονται στο τελευταίο στάδιο οι εργασίες αποκατάστασης και ανάπλασης στον χώρο της βασιλικής στο Κράνειο Αρχαίας Κορίνθου. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με τον τίτλο “ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ Α) ΜΑΡΤΥΡΑ ΛΕΩΝΙΔΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΛΕΧΑΙΟΥ, Β) ΚΡΑΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΚΡΑΝΕΙΟ» ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ” (προϋπολογισμός ένταξης 550.000,00 €).

Η ένταξη των δύο μεγάλων βασιλικών, του Αγίου Λεωνίδη στο Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου και της Βασιλικής στο Κράνειο Αρχαίας Κορίνθου, στο ΕΣΠΑ είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Τα έργα αφορούν στη συντήρηση, τοπικές επεμβάσεις και αποκαταστάσεις και ανάπλαση του εξωτερικού χώρου και έχουν προϋπολογισμό 550.000 €.

Η βασιλική στο Κράνειο Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται εντός των κλασικών τειχών και ακριβώς έξω από το τείχος της Ύστερης Αρχαιότητας, με πρόσωπο στο δρόμο ο οποίος οδηγούσε από τη ρωμαϊκή Αγορά (Forum) της Κορίνθου στις Κεγχρεές. Από τον δρόμο αυτό προς το κέντρο της Κορίνθου, πιθανόν ήλθε ο Παυσανίας από το λιμάνι των Κεγχρεών. Από τον ίδιο δρόμο, στη νέα θέση νότια της βασιλικής, πέρασε ο Απόστολος Παύλος ερχόμενος από το λιμάνι των Κεγχρεών προς το κέντρο της Κορίνθου και αντίστροφα.

Πρόκειται για μια τρίκλιτη, ελληνιστικού τύπου χριστιανική βασιλική, διαστάσεων 48,0 x 23,33 μ. με εγκάρσιο κλίτος, το οποίο περιορίζεται στο πλάτος του ναού (δεν εξέχει). Φέρει νάρθηκα στο δυτικό άκρο του ναού, στο πλάτος της βασιλικής και πέραν αυτού τετράστωο αίθριο. Στη βόρεια πλευρά έφερε σειρά από προσκτίσματα όπως διακονικό και σειρά στεγασμένων τάφων. Σε μικρή απόσταση από το διακονικό υπήρχε το βαπτιστήριο. Στη νότια πλευρά είχε κατασκευασθεί πολυτελές τρίκογχο, μάλλον οικογενειακό μαυσωλείο, το οποίο είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της βασιλικής. Στη νότια εξωτερική πλευρά της βασιλικής και σ’ όλο το μήκος της είχε κατασκευασθεί μεγάλος ορθογώνιος περίβολος με δωμάτια στο περίγραμμα του. Δεν έφερε υπερώα.

Αξιοσημείωτο είναι το σύστημα κατακορύφων φερόντων πεσσών που έφερε στη θέση των κιόνων. Ακόμα ιδιαίτερο γνώρισμα στη βασιλική είναι οι μεγάλες διαστάσεις των φερόντων στοιχείων, ογκώδεις πεσσοί και ελάχιστοι κίονες. Οι κίονες υπήρχαν εκατέρωθεν του μεσαίου κλίτους, ενώ οι πεσσοί στα πλάγια κλίτη.
Το συνολικό εξωτερικό μήκος της βασιλικής είναι 63,20 μ. Στο μήκος αυτό περιέχεται η αψίδα και ο νάρθηκας. Το μεσαίο κλίτος έχει πλάτος 10,20 μ. Τα πλάγια κλίτη έχουν μέσο πλάτος 4,90 μ. Το εξωτερικό πλάτος μετρά 23,30 μ. Η ακτίνα της αψίδας μαζί με τον τοίχο είναι 6,20 μ. Το εσωτερικό μήκος μέχρι το εγκάρσιο κλίτος είναι 55,25 μ.

 

Πηγή www.arcadiaportal.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.