Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Το ΣτΕ θα κρίνει την τύχη της πεζοδρόμησης στην Πανεπιστημίου

Το ΣτΕ θα κρίνει την τύχη της πεζοδρόμησης στην Πανεπιστημίου

πεζοδρομείται η ΠανεπιστημίουΣε περιπέτειες μπαίνει το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας με κύριο έργο την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.

54 κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας επιχειρούν να βάλουν μπλόκο στο έργο της ανάπλασης – πεζοδρόμησης προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης που ενέκρινε τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους και για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με επέκταση τους τραμ.

Η σχετική δίκη προσδιορίστηκε λόγω σπουδαιότητας κατευθείαν στην Ολομέλεια ΣτΕ συντομότατα (19-9-14) καθώς οι αιτούντες (στη συντριπτική πλειοψηφία αρχιτέκτονες μηχανικοί, καθηγητές ΑΕΙ, αρχαιολόγοι επισημαίνουν πολλαπλές πλημμέλειες και παραλείψεις για ένα έργο με σοβαρότατες επιπτώσεις από πολεοδομική, περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη.

Οι «54» ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Αθήνας και έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών και την υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με τους «54», η πεζοδρόμηση είναι αντίθετη τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην εθνική νομοθεσία, καθώς πριν από την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης δεν προηγήθηκε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά ούτε συντάχθηκε μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.