Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στην PostScriptum το έργο «Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Εικονικές Εκθέσεις και Εκπαιδευτικές Εφαρμογές...

Στην PostScriptum το έργο «Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Εικονικές Εκθέσεις και Εκπαιδευτικές Εφαρμογές για την Νεότερη Ελληνική Ιστορία»

εταιρία postscriptumΗ Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Σταδίου 13, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) ανέθεσε στην PostScriptum, μετά από διαγωνισμό, την υλοποίηση του έργου «Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.Εικονικές Εκθέσεις και Εκπαιδευτικές Εφαρμογές για την Νεότερη Ελληνική Ιστορία». Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη διαδραστικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εφαρμογών, για τη διαδικτυακή πρόσβαση στις συλλογές ιστορικών κειμηλίων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, πολλών και διαφορετικών ομάδων κοινού. Πρόκειται για έργο καίριο που αναδεικνύει το περιεχόμενο του Μουσείου το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα και πλουσιότερα, σε συλλογές και αρχειακά τεκμήρια, μουσεία νεότερης ιστορίας στην Ευρώπη.
Το Μουσείο διαθέτει ήδη το σύστημα οργάνωσης και διαχείρισης συλλογών MuseumPlus, στο οποίο θα συμπεριληφθούν επιπλέον τα 4.550 αντικείμενα που θα ψηφιοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου. Μέρος της συλλογής θα γίνει διαθέσιμη διαδικτυακά στο κοινό μέσω της πλατφόρμας eMuseumPlus, την οποία θα υιοθετήσει το Μουσείο, καθιστώντας τις συλλογές του περισσότερο προσιτές και προσβάσιμες.
Επιπλέον, στο έργο συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση του ιστότοπου, βάσει των νέων λειτουργικών απαιτήσεων. Η συνολική εικονική εμπειρία του επισκέπτη, μέσα από την παρατήρηση, την ακρόαση, την ανάγνωση και την ανάλυση έργων και τεκμηρίων, θα επιτρέπει την περιήγηση στις συλλογές του μουσείου με ποικίλους τρόπους συνδυάζοντας την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί Εικονικό Μουσείο με θεματικές εκθέσεις και εκπαιδευτικές εφαρμογές. Μέσω μίας αισθητικά άρτιας και εύχρηστης πλατφόρμας παρουσίασης ποικίλων θεματικών εικονικών εκθέσεων, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να εξερευνά τις συλλογές και τα αντικείμενα που «εκτίθενται» εκεί και παράλληλα να μαθαίνει για την ιστορία του κάθε αντικειμένου.
Στην ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα, που αποτελεί παράρτημα του Μουσείου, θα υλοποιηθεί εφαρμογή διαδραστικής περιήγησης.
Με αφορμή κάποιο αντικείμενο του χώρου, θα «ξετυλίγονται» μικρές ιστορίες, τις οποίες ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθήσει και στην ξενάγηση στο φυσικό
χώρο μέσω της τεχνολογίας QR code.
Θα δημιουργηθούν, τέλος, εκπαιδευτικές εφαρμογές με θεματολογία από τη νεότερη ελληνική ιστορία για μαθητές και δασκάλους και εφαρμογές περιήγησης του εικονικού μουσείου για έξυπνα κινητά και φορητές συσκευές. Μέσω των τελευταίων ο χρήστης θα κάνει εικονικούς περιπάτους στην Ύδρα και την Αθήνα του χθες και του σήμερα, θα γνωρίσει την ιστορία πολλών αντικειμένων μέσω εμπλουτισμένων μέσων και θα μπορεί να εξερευνήσει τη συλλογή μέσω θεματικών διαδρομών.
Στόχος του έργου είναι να προσφέρει καθολική πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά που διαθέτει το Μουσείο, να προάγει την επικοινωνία και τη μάθηση, να
ενθαρρύνει τη συμμετοχικότητα και να ευοδώσει τον κοινωνικό διάλογο σχετικά με τους θησαυρούς της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.