Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό είχαν οι φορείς του Τουρισμού – Το 2014...

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό είχαν οι φορείς του Τουρισμού – Το 2014 θα ξεπεράσουμε τα 18,5 εκατ. αφίξεις

samaras antonisΟ Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προήδρευσε σύσκεψης με θέμα τον Τουρισμό, με τη συμμετοχή της υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη, του υπουργού Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη,  του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, του προέδρου του ΞΕΕ κ. Γιώργου Τσακίρη και του προέδρου της ΠΟΞ κ. Γιάννη Ρέτσου.

Διαπιστώθηκε ότι το 2013 ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τον Ελληνικό τουρισμό.
Αποτέλεσμα συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών, όπως η ίδρυση του αυτόνομου Υπουργείου Τουρισμού και ο συνεχής συντονισμός των εμπλεκόμενων Υπουργείων που βασίστηκαν στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Σε μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και τους Έλληνες ο τουρισμός αποδείχθηκε ένα φωτεινό παράδειγμα επιτυχίας.
Οι συντονισμένες δράσεις της κυβέρνησης στην τουριστική πολιτική είχαν ως αποτέλεσμα:
Την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας των προηγούμενων ετών. Τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. Τη θεμελίωση των βάσεων για εκσυγχρονισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με την παροχή νέων υπηρεσιών, όπως είναι ο ιατρικός ή ο θρησκευτικός τουρισμός.
Αυτός είναι ένας πρώτος απολύτως θετικός απολογισμός.
Για το 2014 οι προκλήσεις μεγαλώνουν.

Registration open for e Marketing program
Go to => http://bit.ly/dMkhs8
The future of Marketing is eMarketing

Είναι χρονιά ευθύνης για όλους.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον Τουρισμό και προχωρά άμεσα σε ένα δεύτερο νομοθετικό κύκλο μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού που συνεπάγεται Ανάπτυξη και δεκάδες χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Δημοσιογράφος: Φιλόδοξος στόχος και για φέτος, κυρία υπουργέ, μετά από μια πολύ πετυχημένη χρονιά.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2013 ήταν όντως μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τον Ελληνικό Τουρισμό. Αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών, όπως η  ίδρυση του υπουργείου Τουρισμού, πολύ καλός συντονισμός και συνεργασία  ανάμεσα στους υπουργούς, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα. Και βεβαίως, εργαζόμενοι πάνω σ’ ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον Τουρισμό.
Εκτός από τη μεγάλη επιτυχία σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων και των εσόδων, εμείς αυτό που θεωρούμε ότι καταφέραμε το 2013 είναι πρώτα απ’ όλα να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στις αγορές, στην τουριστική αγορά, να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Να βάλουμε το πλαίσιο, έτσι ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις στον Τουρισμό στη χώρα μας. Κυρίως να καταφέρουμε να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν με νέα προϊόντα, με ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ιατρικός τουρισμός και ο θρησκευτικός τουρισμός.
Όλα αυτά τα καταφέραμε εργαζόμενοι, όπως σας είπα, πάνω σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο πάνω στο οποίο συνεχίζουμε να δουλεύουμε για το 2014. Και βλέπουμε ότι τα πρώτα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά, εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Αυτό  σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε  ακόμα περισσότερα έσοδα από τον Τουρισμό, ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας για τον Τουρισμό. Αποτελεί μια  πολύ μεγάλη πνοή για την Ελληνική οικονομία, έναν αναπτυξιακό πυλώνα της Ελληνικής οικονομίας που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει την έξοδο από την κρίση.
Για μας, όμως, το 2014 είναι και χρονιά ευθύνης.  Αυτό που ζητάμε απ’ όλους τους εργαζόμενους και από τον ιδιωτικό τομέα του Τουρισμού είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας στον τουριστικό τομέα, να σεβόμαστε τους νόμους.
Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία, τη «μαύρη» εργασία. Να δώσουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον Έλληνα εργαζόμενο στον Τουρισμό. Και να καταφέρουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες που θα δώσουν τη δυνατότητα η Ελλάδα να μην έχει απλώς μία και δύο καλές χρονιές στον Τουρισμό, αλλά να έχει μια μακροπρόθεσμη, σταθερή, ανοδική, αναπτυξιακή πορεία στον Τουρισμό. Έτσι  η Ελλάδα θα καταφέρει  σε μερικά χρόνια να κατακτήσει μία από τις κορυφαίες θέσεις στον τουριστικό χάρτη. Νομίζω ότι μπορούμε σε συνεργασία όλοι μαζί να τα καταφέρουμε. Ευχαριστώ πολύ.

Ιωάννης Βρούτσης: Τα πρόδρομα θετικά σήματα για την εθνική οικονομία είναι πλέον εμφανή παντού. Η συμβολή του Τουρισμού ήταν ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την εθνική προσπάθεια. H αύξηση του Τουρισμού το 2013 συνέβαλε πάρα πολύ στη σταθεροποίηση της ανεργίας, όπως έχουμε άλλωστε πει. Και για το 2014 η επιπλέον αύξηση του Τουρισμού θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση, για πρώτη φορά, της ανεργίας.
Ήδη γνωρίζετε, και είναι πολύ σημαντικό, ότι στον Τουρισμό υπεγράφη και έχει εμβληματικό και συμβολικό χαρακτήρα η πρώτη κλαδική σύμβαση που δίνει αύξηση στους εργαζόμενους. Ελπίζουμε ότι από εδώ και πέρα όλα θα πηγαίνουν συνεχώς καλύτερα.

Δημοσιογράφος: Καταρχήν να μας πείτε για αυτή την περιβόητη αναβολή της επίσκεψης της ομάδας που ελέγχει την τρόικα. Είχαμε μία σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ…
Ιωάννης Στουρνάρας: Δε γνωρίζω τίποτα για αυτό. Τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο τις στείλαμε και τους περιμένουμε. Θα έρθουν, νομίζω, κάποια στιγμή την επόμενη βδομάδα ίσως.  
Δημοσιογράφος: Θα είναι μια θετική χρονιά πιστεύετε για τα οικονομικά πράγματα; Δηλαδή οι στόχοι που έχετε βάλει να βγείτε στις αγορές και να είναι και το τέλος των μνημονίων…
Ιωάννης Στουρνάρας: Κοιτάξτε, αν το παρελθόν είναι κάποιος δείκτης για το μέλλον -το 2013 πήγε πολύ καλά- νομίζω ότι έτσι θα πάει και το 2014.
Δημοσιογράφος: Οι επικεφαλής της τρόικας θα έρθουν κανονικά στις 15;
Ιωάννης Στουρνάρας: Εκεί περίπου.

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού του Αντώνη Σαμαρά, οι συναρμόδιοι υπουργοί είχαμε μία συνάντηση με το ΣΕΤΕ. Όλα τα θέματα που αφορούν τον Ελληνικό Τουρισμό τέθηκαν στο τραπέζι. Καταγράψαμε τα βήματα που έχουν προχωρήσει και βεβαίως είδαμε και αυτά που πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν που ξεκινά από τον Απρίλιο.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εμείς είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένες δράσεις να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Άλλωστε η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά σε ό,τι αφορά την Αρχαιότητα αλλά και σε ό,τι αφορά το σύγχρονο πολιτισμό της.
Μελετούμε, μεταξύ των άλλων, τη λειτουργία από τη νέα σεζόν των τριάντα πιο σημαντικών σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ. Είναι ένα πρώτο ουσιαστικό μέτρο. Εφόσον ενισχυθούμε στα πλαίσια της κινητικότητας με νέο προσωπικό, νομίζουμε ότι η συμβολή μας θα είναι πάρα πολύ σημαντική. Ευχαριστώ πολύ. Καλή χρονιά.

Ανδρέας Ανδρεάδης (Πρόεδρος ΣΕΤΕ): Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσουμε τον Πρωθυπουργό για τα πολύ θετικά αποτελέσματα του 2013, το ρεκόρ των 17,8 εκατομμυρίων αφίξεων και το 12,5 δισ. σε άμεσα έσοδα. Τις προοπτικές του 2014 οι οποίες, υπό την προϋπόθεση πολιτικής σταθερότητας, βαίνουν πολύ θετικές και θα πετύχουμε και νέα ρεκόρ, υψηλότερα. Και να δούμε το στρατηγικό σχέδιο Τουρισμού το οποίο παρουσιάστηκε, με στόχο το 2021 να πιάσουμε τα 24 εκατομμύρια αφίξεις, τα 48 δισ. συνολικά έσοδα και να δημιουργήσουμε 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας επιπλέον, προσφέροντας εννέα μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας.
Πρέπει να γίνουν κάποια άμεσα πράγματα τα οποία δέχτηκε ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί. Ένα είναι, επιπλέον επιτάχυνση χορήγησης της βίζας Σένγκεν. Δεύτερο είναι το άνοιγμα των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, των μεγαλύτερων τριάντα, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ένα μέτρο εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα. Και μία σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων σε θέματα του επενδυτικού νόμου, σε θέματα της χρηματοδότησης και σε άλλα θέματα που άπτονται του Τουρισμού.
Επίσης, τον ενημερώσαμε για τα εργαλεία τα νέα του ΣΕΤΕ, Marketing Greece και το ΙΝΣΕΤΕ, τα εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν την εμπορική προώθηση του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τη βελτίωση της ποιότητας στη χώρα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Ανδρεάδη, οι στόχοι σας για φέτος, με δεδομένο ότι πέρυσι είχατε μια εξαιρετικά θετική χρονιά, ποια είναι, σε ό,τι αφορά τον αριθμό αφίξεων και εσόδων; Τι προσδοκάτε;
Ανδρέας Ανδρεάδης (Πρόεδρος ΣΕΤΕ): Έχουμε βάλει ένα μετριοπαθή στόχο 18 εκατομμυρίων αφίξεων. Πιστεύω ότι θα περάσουμε τα 18,5 και 13 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων και συνολικά πάνω από 35 δισ. ευρώ. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι να βάλουμε τις βάσεις. Οι 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον φέτος ο Τουρισμός, το 2014, να γίνουν 300 χιλιάδες με ορίζοντα το 2021 και πάνω απ’ όλα η χώρα να συμπληρώσει το ΑΕΠ της με αυτές τις 9 μονάδες που μπορεί να δώσει ο Τουρισμός.
Δημοσιογράφος: 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας μόνιμες;
Ανδρέας Ανδρεάδης (Πρόεδρος ΣΕΤΕ): Οι θέσεις πάντα υπολογίζονται μόνιμες, δηλαδή 300 χιλιάδες ανάγονται σε μόνιμες θέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.