Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Επεκτείνεται το ωράριο 30 μουσείων από τον Απρίλιο

Επεκτείνεται το ωράριο 30 μουσείων από τον Απρίλιο

photoΜια πολύ αποδοτική συνάντηση συνεργασίας και συντονισμού εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου είχαν τη Παρασκευή 3, Ιανουαρίου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη.
Στην προσπάθεια να βελτιώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους ξένους επισκέπτες της χώρας μας, που αναμένονται ακόμα περισσότεροι το φετινό καλοκαίρι, οι δυο υπουργοί συζήτησαν για πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ξεκινώντας από 30 μουσεία υψηλής επισκεψιμότητας σε όλη τη χώρα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σχεδιάζει την επέκταση του ωραρίου από τον Απρίλιο έως το τέλος της τουριστικής περιόδου, ώστε να διευκολυνθεί και ο τουρισμός των κρουαζιεροπλοίων. Ήδη, άλλωστε, μετά από πρωτοβουλία τού Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ψηφιστεί από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει ομαδικές επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, πέραν του ωραρίου, και προβλέπει ανάλογες αμοιβές υπέρ του ΤΑΠΑ και των εργαζομένων.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σχεδιάζεται η αναμόρφωση των πωλητηρίων των μουσείων με περισσότερα και βελτιωμένα προϊόντα, ακριβή αντίγραφα αρχαίων εκθεμάτων, αλλά και σύγχρονα αναμνηστικά και χρηστικά αντικείμενα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε την κα Κεφαλογιάννη για το σχεδιασμό εγκατάστασης  Wi Fi, κατ’ αρχήν στα πρώτα αυτά 30 και έπειτα σε 88 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα συμφώνησαν να μελετήσουν τη δυνατότητα σχεδιασμού εφαρμογών (applications), που θα επιτρέπουν την εικονική ξενάγηση των υποψηφίων επισκεπτών, ενώ θα λειτουργούν και ως παράθυρα ευρύτερης προβολής της χώρας μας, καθώς και ως εργαλεία πολιτιστικής διπλωματίας.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε επίσης την Υπουργό Τουρισμού για το σχεδιασμό της καθιέρωσης  ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticketing) και η κα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι ένα τέτοιο βήμα θα λειτουργήσει αμέσως υπέρ των εσόδων των μουσείων.
Κατά τη συνάντηση έγινε ευρεία συζήτηση για το θέμα τής πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που απασχολεί και τους επαγγελματίες του χώρου του τουρισμού. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε την κα Κεφαλογιάννη για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει και για το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση.
Συντονισμένες, εξάλλου, θα είναι οι προσπάθειές των δυο υπουργείων και ως προς την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό μέσω θεσμικών φορέων όπως το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, που σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί. Περιστάσεις όπως η επέτειος των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας θα αξιοποιηθούν τόσο πολιτιστικά όσο και τουριστικά. Ενώ και η περίοδος της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσει αφορμή για την ενίσχυση ενός αιτήματος κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον πολιτισμό.     
Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου και να διευρύνουν τη συνεργασία αυτή με τακτικές συναντήσεις και υπηρεσιακών παραγόντων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.