Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πτώση δορυφόρου στην γη, κανείς δεν ξέρει που

Πτώση δορυφόρου στην γη, κανείς δεν ξέρει που

Πτώση δορυφόρουΗ Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ενημέρωσε για επικείμενη πτώση δορυφόρου στην γη μέσα στις επόμενες μέρες.

Άγνωστο παραμένει το πού και πότε θα πέσει. Θα μπορούσε να είναι σχεδόν οπουδήποτε στον πλανήτη. Περίπου 25 έως 45 θραύσματα του ενός τόνου διαστημικού σκάφους αναμένεται να επιβιώσουν σε όλη τη διαδρομή προς την επιφάνεια, με το μεγαλύτερο να ζυγίζει περίπου 90 κιλά.

Είναι η τελευταία από μια σειρά πτώσεων διαστημικών σκαφών από τον ουρανό σε ό,τι ανησυχητικά αποκαλείται “ανεξέλεγκτες εισβολές”. Περίπου 100 τόνοι από συντρίμμια θα πέσουν από τον ουρανό αυτό το έτος μόνο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κάποιος να έχει τραυματιστεί από διαστημικά απόβλητα από πτώση δορυφόρου.

«Είναι μάλλον δύσκολο να προβλέψουμε το σημείο από όπου το διαστημόπλοιο θα εισέλθει στη ατμόσφαιρα”, δήλωσε ο Rune Floberghagen, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για τον συγκεκριμένο δορυφόρο. “Η πρόβλεψη των καλύτερων μηχανικών μας είναι τώρα για μια επανεισόδο την Κυριακή ή νωρίς την Δευτέρα”.

Ο δορυφόρος GOCE ξέμεινε από προωθητικό υλικό τον περασμένο μήνα και από τότε η ακτίνα τροχιάς του μειώνεται περίπου κατά 2,5 μίλια την ημέρα. Την Τετάρτη, βρισκόταν ακόμα 113 μίλια μακριά από την ατμόσφαιρα καθώς περιστρεφόταν γύρω από την γη μία φορά κάθε 88 λεπτά. Η τροχιά του περνάει σχεδόν πάνω από τους πόλους, και καθώς ο πλανήτης περιστρέφεται,  σχεδόν όλα τα μέρη της Γης περνούν από κάτω του.

Οι πιθανότητες ένα μεγάλο κομμάτι του GOCE ή οποιουδήποτε άλλου διαστημικού αποβλήτου θα τραυματίσουν κάποιον είναι μικρές, αλλά όχι μηδενικές. Ο Δρ Floberghagen είπε ότι τα συντρίμμια από μια πτώση δορυφόρου θα θέσουν σε κίνδυνο περίπου 15 έως 20 τετραγωνικά μέτρα στην επιφάνεια της Γης. ” Αν το συγκρίνει κανείς με την επιφάνεια του πλανήτη, είναι ένας πολύ μικρός αριθμός”.

Μια ανεξέλεγκτη επανείσοδος ήταν πάντα η σχεδιαζόμενη μοίρα του GOCE, που εκτοξεύθηκε τον Μάρτιο του 2009.

“Μπορούσαμε πραγματικά να χαρτογραφήσουμε και να δούμε την γεωλογία μέσα από τον βαρυτικό χάρτη”, είπε ο Δρ Floberghagen.

Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν επίσης τους επιστήμονες στην μελέτη των πάγων και την συναγωγή τους στο μανδύα της Γης, ώστε να βοηθήσει τις εταιρείες πετρελαίου να βρουν κατάλληλα σημεία για γεώτρηση.

Καθώς πλησιάζει στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, η ατμοσφαιρική έλξη αυξάνεται σημαντικά, και η πτώση αναμένεται να επιταχυνθεί σε μια τελική βουτιά κάπου μεταξύ Σαββάτου και Δευτέρας.

Μια μέρα πριν από την επανείσοδο, οι διαχειριστές της αποστολής θα είναι σε θέση να περιορίσουν την ώρα της συντριβής, είπε ο Δρ Floberghagen. Τα συστήματα του GOCE συνεχίζουν να λειτουργούν, παρέχοντας στους επιστήμονες λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την τελική πτώση του δορυφόρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.