Αρχική Γαστρονομία Περισσότεροι από 50 Βρετανοί tour operators και δημοσιογράφοι, γεύτικαν παραδοσιακές γεύσεις από...

Περισσότεροι από 50 Βρετανοί tour operators και δημοσιογράφοι, γεύτικαν παραδοσιακές γεύσεις από 48 νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Gastronomia -London 2013«Ξέρετε γιατί λέμε κάποιο λάκκο έχει η φάβα;»

Ρώτησε ο Σαντορινιός σεφ Βασίλης Ζαχαράκης μπροστά από μια τεράστια κατσαρόλα με φάβα. «Γιατί όσο λάδι και να ρίχνεις μέσα της, αυτή το απορροφά», είπε, παίρνοντας το μπουκάλι με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο που «άδειαζε» αμέσως μέσα στην κατσαρόλα. Όταν μετά από μερικές σβούρες της κουτάλας, το λάδι ως δια μαγείας εξαφανίστηκε, εντυπωσιάστηκαν όλοι. Οι μεν, λιγοστοί Έλληνες καλεσμένοι, γιατί ενώ συχνά χρησιμοποιούν αυτή την έκφραση δεν ήξεραν από πού προέρχεται και οι δε 50 και πλέον βρετανοί δημοσιογράφοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες όταν γεύτηκαν την εν λόγω φάβα.

Περισσότεροι από 50 Βρετανοί tour operators αλλά και δημοσιογράφοι από τα σημαντικότερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένων των Τimes,  Independent, Τelegraph, Sun, Condenast Traveller, FT weekend κ.α.) είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στο City του Λονδίνου, ένα εικονικό ταξίδι στα 48 νησιά του Νοτίου Αιγαίου και να γευτούν τοπικά προϊόντα, παραδοσιακές γεύσεις και ελληνικούς οίνους.

Ο κ. Ζαχαράκης ήταν ένας από του βασικούς συντελεστές εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του Έτους Γαστρονομίας Σαντορίνης 2013 στο κέντρο του Λονδίνου. Ο δεύτερος ήταν ο Ροδίτης μάγειρας Αντώνης Μανιάς. Την εκδήλωση οργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με στόχο να εξοικειώσει βρετανούς παράγοντες της τουριστικής αγοράς με την ποικιλία επιλογών που προσφέρουν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η κοινώς ομολογούμενη πετυχημένη βραδιά έγινε στο περιθώριο της World Travel Market 2013 που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 7 του Νοέμβρη.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Έλληνας πρέσβης στη Μ. Βρετανία κ. Κωνσταντίνος Μπίκας. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η οικοδέσποινα της εκδήλωσης η αντιπεριφεριάρχης Νοτίου Αιγαίου κα Ελευθερία Φτακλάκη η οποία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Περιφέρεια της για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Αργότερα οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μαθήματα μαγειρικής από τους δύο διακεκριμένους Έλληνες σεφ. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να μαγειρέψουν παρέα με τους μάγειρες και κατόπιν να δοκιμάσουν τις τοπικές συνταγές που ετοίμασαν.

Βήμα δόθηκε και στην βρετανίδα δημοσιογράφο κρητικό γεύσης Ρεμπέκα Σίλ η οποία μίλησε με ενθουσιασμό για την πρόσφατη επίσκεψη της στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αλλά και για το νέο βιβλίο που ετοιμάζει με σχετικές συνταγές. «Μια από τις νοστιμότατες κουζίνες του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.
Τέλος διοργανώθηκε ένα έξυπνο παιχνίδι γνώσεων όπου οι καλεσμένοι απαντώντας σωστά και γρήγορα σε σχετικές ερωτήσεις είχαν την δυνατότητα να κερδίσουν δύο ταξίδια στα νησιά του Νότιου Αιγαίου με διαμονή και διατροφή σε πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής.

«Ήταν μια εμπνευσμένη και εξαιρετικά δημιουργική εκδήλωση. Μου άρεσε που μαγειρέψαμε κάτω από την καθοδήγηση των δύο σεφ και αργότερα φάγαμε τις λιχουδιές που φτιάξαμε. Επίσης βρήκα εντυπωσιακό το διαδραστικό παιχνίδι με τις ερωτήσεις. Νομίζω πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία μέσα μου ότι το επόμενο ταξίδι μου θα είναι σε ένα από αυτά τα 48 νησιά του Αιγαίου», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ένας από του καλεσμένους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Φτακλάκη επεσήμανε πως «όλη η στρατηγική για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης των νησιών της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες. Ένας από αυτούς είναι και η γαστρονομία.. Θεωρούμε ότι η γαστρονομία αποτελεί μια πολύ σημαντική δράση, πέρα από τον ήλιο και την θάλασσα. Δεν την εντάσσουμε στις ειδικές μορφές τουρισμού αλλά στο καθημερινό κομμάτι της ζωής των νησιών μας. Είναι και το μοναδικό στοιχείο που παίρνουν μαζί τους οι ξένοι επισκέπτες όταν γυρνάνε στα μέρη τους. Οι γεύσεις αποτυπώνονται στην μνήμη και πάντα αφήνουν θετικές εντυπώσεις».

Η κα Φτακλάκη παράλληλα επισήμανε πως πέρα από το κλασικό μοντέλο του ήλιου και της θάλασσας που όπως είπε «δεν είναι ένα μοντέλο παρωχημένο αλλά εξακολουθεί να παίζει σημαντικότερο ρόλο στην τουριστική πολιτική» η διαφορά γίνεται μόνο αν αναδεικνύεις τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα. «Εμείς τα έχουμε εντοπίσει και τα έχουμε καταγράψει για κάθε νησί. Γιατί κάθε νησί έχει την δική του ταυτότητα. Την δική του ιδιαιτερότητα. Την δική του κουλτούρα. Την δική του γαστρονομία και τα δικά του ήθη και έθιμα. Αυτό λοιπόν θέλουμε συλλογικά να αναδείξουμε προκειμένου η περιφέρεια να είναι ένας τόπος ελκυστικός για τους τουρίστες. Για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο.»

Τέλος αναφορικά με την εκδήλωση μας είπε: «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την σημερινή εκδήλωση γιατί νιώσαμε ότι είμαστε στα νησιά μας. Οι διοργανωτές, κατάφεραν ακόμη και εμένα να με κάνουν να ξεχάσω ότι είμαι στην μουντή Αγγλία. Ένιωσα σαν να ήμουν σε μια πολύ καλή παραδοσιακή ταβέρνα σε κάποιο δικό μας νησί. Με ανθρώπους ζεστούς. Οικείους. Και πρέπει να σας πως ότι για μια ακόμη φορά συνειδητοποίησα την αξία της γαστρονομίας του κρασιού αλλά και την αξία της ανθρώπινης σχέσης».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.